Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

По-интересните теми в печата на 29 септември
42
Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения
Снимка: архив Булфото

"Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения". Това пише на първа страница в днешния си брой вестник "Сега". Въведеното от тази  година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от  серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от  работодателите данък върху доходите. От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите  доходи е дълъг, като в него попадат и масово получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица.

Междувременно "Стандарт" съобщава за двуцифрен ръст на минималните осигурителни доходи в три икономически бранша.  Според подписани споразумения между работодатели и синдикати в производството на мебели те се увеличават с 13,2 процента, в  производството на електроенергия - с 12,6 на сто, а в производството на комуникационна техника - с 11,3 процента. Промените предвиждат още минималната заплата на трактористите да стане 662 лв.

Ако имаме късмет предстоящата зима да е също толкова топла, колкото предходната, то отоплението с парно ще ни излезе с 27  лева по скъпо, а това на ток, но заедно с останалите харчове за електроенергия с над 78 лева, прогнозира "Труд".

Ремонтите в София ще приключат през ноември, съобщава пред "Телеграф" кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Очаква се  тогава да бъде завършен най-големият проект, който в момента се изпълнява - изграждането на кръстовището на Лъвов мост.

"Гледаме под лупа 700 проекта. Поставили сме си екшън план до края на октомври всички тези проекти да бъдат преразгледани и подписани", казва в интервю за "Стандарт" Лозана Василева, директор на Държавен фонд "Земеделие". "Първата ни най-спешна  задача обаче е свързана с приключването на ПРСР 2007-2013 г.  Трябва са се финализира договарянето на всички подадени проекти  и да се извърши тяхното изпълнение и разплащане. По този начин ще минимализираме загубата на евросредства за бюджета", уточнява Василева.

Във водещата си новина "Дума" отразява: "Предложението за пенсионна възраст за военни и полицаи е поредният абсурд, който, ако се реализира, буквално ще обезкръви българската армия, коментира председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов намеренията за въвеждане на възраст за пенсиониране за всички военни и полицаи. Ще изчакаме да видим дали служебният кабинет ще посмее да излезе с такова становище, заяви майор Милов."

България да присъедини към територията си остров с площ 27 хил. кв. км, почти колкото Белгия. Това предложение е направил до президента Росен Плевнелиев бизнесменът В. Б., информира на първа страница "24 часа". Островът е плаващ, образуван от изригване на вулкан през 2012 г., и се намира в Тихия океан на около 1000 км северно от Нова Зеландия, пише той до държавния глава. В. Б. сам организирал експедиция за завладяване на острова, възползвайки се от вакуум в международното право. Сега  островът е вписан като актив на офшорна компания, притежавана от българския бизнесмен. Освен острова България ще получи и  изключителна икономическа зона в Пасифика с площ, по-голяма от Черно море, твърди още В. Б.

По-малко от седмица преди изборите участниците и коалициите събраха общо 521 хил. лв. от донори за финансирането на  предизборната си кампания, показва проверка на "Сега" в публичния регистър на Сметната палата. По-голямата част от  парите са дарения на симпатизанти - 300 466 лв. Останалата част от сумата - 220 909 лв., идва от джобовете на  кандидат-депутатите.

В друга статия "Сега" твърди: Националната агенция по приходите вече е изпратила ревизионен акт на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за установено разминаване в получените от него доходи и извършени разходи. Съгласно ревизионния акт Бареков трябва да внесе 35 000 лв. данъци и лихви върху установената разлика.

По повод предстоящия вот "Преса" подчертава: Сергей Станишев е единственият високопоставен представител на БСП, който  продължава да говори с езика на омразата. Без да е включен в графика за предизборни срещи, лидерът на ПЕС се самопоканва в  различни региони и "сипе огън и жупел срещу ГЕРБ, ДПС , АБВ и обрича партията на изолация", недоволстват социалисти.

"Патриотичният фронт" сезира Конституционния съд за вота в Турция", е заглавието над интервю в "Труд" със съпредседателя на формацията Красимир Каракачанов. Той е категоричен, че изборният процес в Турция се организира от изселническите организации. А те се финансират от Външното министерство и са инструмент на външната политика на Турция. "Не разбирам защо ЦИК се правят на  луди. Или изпълняват политическа поръчка", заявява Каракачанов.

В друго интервю за "Труд" лидерът на "Атака" Волен Сидеров прогнозира: "Следващият парламент ще е нестабилен и пъстър, без обща визия за развитието на България. Подозирам, че може би пак ще има избори. Очаква ни поредица от кризи като в Италия, докато не разберат, че генерално трябва да се смени курсът. Ние ще се коалираме с всеки, който припознава нашите принципи."

Ако се наложи "Реформаторският блок" е готов да работи с ГЕРБ, заявява за "Труд" Гроздан Караджов, кандидат-депутат от  листата на РБ. "Но ГЕРБ трябва да приемат нашите реформи и да обещаят да работят за тях с ясното съзнание, че този, който ги прави, ще губи от рейтинга си. А евентуалното разбирателство с тях ще сложим на хартия и ще подпишем. Край на задкулисните  договори. Всичко ще се публикува в интернет. Скрити коалиции като тази между БСП, ДПС и "златния пръст" с наше участие няма  да има", категоричен  Караджов.

Пред "Дума" проф. Христо Белоев, водач на листата на "БСП Лява България" в Русе, коментира: "Независимо дали БСП ще  участва в управлението или не, аз се надявам, че ще може всички политически сили да погледнем на проблемите по един и същ начин. Даден проблем има едно добро решение или нещо близко около доброто и трябва именно него да намерим. Така е не само в  образованието, а и при всеки друг отрасъл. Винаги досега съм търсил консенсус и общи решения, ще продължавам да ги търся и занапред. Според мен България ще се управлява от коалиционно правителство, не може да има еднопартийно правителство. И това  ще е много по-добре, защото вероятността да се намери по-доброто решение е по-голяма. Но в такова управление трябва да има ясно разписани ангажименти и да се поема ясно отговорността."

"Борисов и Миков вече могат да си стиснат ръцете", е заглавието над интервю в "Преса" с Божидар Димитров, дългогодишен директор на НИМ. В отговор на въпрос Димитров споделя: "Сещам се за поне няколко неща, за които могат да си стиснат ръцете. Например за създаването на министерство на туризма. Бойко може веднага да каже "да" на създаването на такова ведомство. А от страниците на "Дума" Миков също да го потвърди. И така ще създадат възможност България да печели в  пъти повече от туризъм. Има поне още десетина такива важни проблема, които могат да се решат светкавично, ако най-после политиците си заговорят нормално. Тогава ще потръгнат и  реформите в жизненоважни области за народа ни като здравеопазването, образованието и т.н. А сега реформи не се правят, защото всяка отделна политическа партия се страхува да започне сама, без подкрепата на останалите."

Ежедневно в София стават между 3 и 5 обира заради златни синджири и чанти. Някои от тях се извършват от едни и същи лица в рамките на деня. За това алармира от страниците на "24 часа" комисар Младен Маринов, директор на СДВР. Като възрастова  граница грабителите са 18-20-годишни, а често и на по-ниска възраст. Повечето са от малцинствата и престъпленията се  извършват в районите, които граничат с такива квартали, отчита още Маринов.

55 деца са били отвлечени от майка си или баща си през последната година. Толкова са постъпилите в правосъдното  министерство молби от родители, чийто половинки са отвели против волята им техните рожби, алармира "Телеграф". Хората настояват децата им да бъдат върнати по силата на Хагската конвенция.

Начинът, по който ще се наследяват имотите на емигрантите ни в ЕС, се променя напълно от 17 август догодина. Тогава влиза в сила нов европейски регламент за наследяването на граждани на ЕС, живели и работили в друга държава от Общността, анонсира под глава "Труд". За тях ще важи законът в държавата, в която са починали.

"Променяме Наредбата за специализация на лекарите", съобщава пред "Труд" министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. "В  нея се въвежда текст, според който, ако примерно държавата отпуска 6 места за специализация на лекари в спешната помощ, а  се явят 5-има кандидати / т.е. те са по-малко от вакантните бройки/, конкурсът ще се извършва по документи. Не чрез приемен изпит. Мярката е много добра, тъй като ако за дадената специалност няма кандидати, а в същото време ние ги подлагаме на конкурс, няма как да постигнем желаното обучение на липсващите  лекари. Ако те не стават, ако не се справят добре, така или  иначе ще отпаднат в процеса на специализация. Т. е. в никакъв случай не залагаме привилегия. А резултатът ще е, че ще започнем да "произвеждаме" медици от дефицитните специалности - не само  от спешната помощ, но и анестезиолози, патоанатоми, онколози,  съдебни медици. Ще променим и наредбата за работа на Националния съвет по цени и реимбурсиране", допълва Ненков.

Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна  поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, допълва "Монитор". Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с  медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните  достижения още с въвеждането им.

По 70 лв. на месец за занималня искали от родители в някои пловдивски основни държавни училища. Обучението на мъниците след редовните часове се провеждало в обикновена класна стая, а ръководствата на школата се оправдавали, че трябва да плащат  заплати на преподавателката и затова искали пари от родителите.  В същото време директорите отказвали да открият втора безплатна  занималня, защото нямали достатъчно свободни помещения. За  парадокса разказва на първа страница "Монитор". "По закон  занималнята е безплатна и не е редно да се събират пари от  родителите", коментира служебният зам.-министър на образованието Ваня Кастрева.

Социалните мрежи не са причина за неграмотността, а по-скоро са нейно огледало, заявява в интервю за "Монитор" проф. Валери  Стефанов, литератор. "В това огледало ясно се вижда какви хора стоят зад клавиатурите. Много често това са не само писмовно, но и емоционално неграмотни хора", смята Стефанов. По думите му мрежата е сложно психологическо пространство, утаител на  всевъзможни емоции, показател за тежък недостиг на себереализация.

Зимата ще дойде на 19 октомври. Тогава се очаква живакът да падне рекордно и да завали сняг в цялата страна. Това  прогнозират от Националния институт по метеорология и  хидрология, отразява под глава "Новинар". Според синоптиците ще  трябва да изтупаме палтата от нафталина и да ги приготвим за  средата на месеца, когато се очакват хладни и облачни дни.

"Чудесата на България" отиват в Пекин. Президентът на Китайската фолклорна асоциация Шен Тче отправи покана към  главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова постоянната изложба в НДК "Чудесата на България" да гостува в китайската столица, пише под глава изданието. Изложбата съдържа макети и фотопана на най-емблематичните културно-исторически забележителности на страната ни.

 


42
Още по темата: данъчнидоходипомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марек,Теб в училище не са ли те научили, че човешката реч се състои от изречения, а също и че в писмен вид тя се изразява не само чрез букви, но и посредством препинателни знаци.
31
0
 
10
 
! Отговори
гунчо преди 6 години
политик това звучи позорно и крадливо
30
1
 
6
 
! Отговори
марек преди 6 години
стана ли ви кристално ясно всички партии и правителства имат заслуга левите с плосък данък десните директен грабеж на хасната гилотина за всички управлявали стреляите с бюлетината няма вече накъде разкараите продажната върхушка незабавно
29
2
 
5
 
! Отговори
нели преди 6 години
А кое правителство излъга хората, че ще възстанови данъка на бедните?
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като се сетя за ГЕРБ и си спомням, как преди три години вдигнаха пенсионната възраст!Докато отлетяха коледните празници и се събудихме с ПРЕВИЛЕГИЯТА да работим още три години за мизерната си пенсия /ако въобще я получим/, а др. милиционери,това щастие не ги огря! Те бяха наказани да напуснат стройните редици на "трудещите се" едва на 49 години-млади изелени, но с тлъста пенсия и 30 000лв за изпроводяк. А после... после при мутрите, с които и без това са в добри традиционни отношения
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как сте герберуги прости, готови ли сте за фалшификация на изборите, а??Защото ние сме готови да ви свалим отново и този път ще е завинаги!!
26
1
 
19
 
! Отговори
ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ!!! преди 6 години
Абе, не знам с какво ще се разминат хората с ниска доходи, ама следващото правителство и олигарсите няма да се разминат с кютека!!!
25
0
 
20
 
! Отговори
Коста преди 6 години
Бедните да го ду..ат!Кой и кога изобщо е мислил за тях.Освен покрай избори и то понякога само.А сега ,когато изборите си ги купуват разни там хидрогеолози и др.ДС го..вна,бедните и за електорат не ги броят.Май остана варианта с пушките само.
24
2
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
ВРЕМЕ Е ДА СИ ИЗВАДИТЕ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ОРЪЖИЕ И ДА СИ КУПИТЕ ТАКОВА. ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ВИ ТРЯБВА. ДРУГ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ НЯМА!!!!
23
17
 
20
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 6 години
Колкото и да плюят червените тролове по ГЕРБ стана ясно, че социалната политика та БСП е само приказки. На баба Гицка от село Долно *** повишение на пенсията с 4.50 лв. , а на Станишев, Миков, Мая Манолова, К.Нинова и всички от партийната върхушка по милионче .След като изтегли Орешарски над 5 милиарда заеми, защо не повишиха пенсиите с 200 лв. а откраднаха парите и говорят глупости.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 % uvelichenie na danaci i ceni samo i edinstvenno za pensioneri.95% namalqvane na pen siite.
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промените предвиждат още минималната заплата на трактористите да стане 662 лв.А минималната заплата на учител е 360 лв, като ви казваше Боко да пасете овце и садите картофи не го слушахте.
20
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който се е надявал при гербадзжийската върхушка някой да мисли да данъчни облекчения и т.н. не е в ред. При тях номерът е да се дерат хората още и още , за да има за котараците и прословутите магистрали на Б.Б. Като интересно е , че дрането се представя като спасение, както наскоро обяви увеличението на тока очилатата министърка на Плевнелиев
19
11
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 6 години
Тц-тц-тц, от рано почнаха да събират средства за другатя Тиква за нови тъпи и безполезни проекти, та да може да реже лентички на воля.
18
1
 
22
 
! Отговори
! преди 6 години
Че то и никой не е разчитал, че червени, сини, пембени, тикви, картофи и сие ще работят в насока политика по подобряване доходите и живота на населението. Никой, съответно, не е очаквал каквито и да било облекчения на българския роб, все още останал по нашите земи да робува на политическата гноясала върхушка.
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувайки за Герб,гласувате за Бсп, гласувате за Атака...гласувате за СИСТЕМАТА ОТ СКАЧЕНИ СЪДОВЕ НА БКПИ КПСС!!!!
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевПриятелю,пий си хапчетата :)) ! Каква руска енергийна мафия те гони :) !Ти кьорав ли си кой ограби България ??
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 стига кисна у форума бегай да нараниш овцете
14
2
 
9
 
! Отговори
Ставри преди 6 години
Да одат да търсят мандрила олигарски - нали искахте да поработи и поработи като кучето на нивата!
13
2
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Анонимен 15Ина теб ще ти наложат данъци и вземания!Като дойде бирника и вземе да иска и ОПИСВА-друга песен ще запееш!