ДКЕВР не взе решение за новата цена на тока

Такова ще бъде обявено утре
Обновена: 30 сеп 2014 19:05 | 30 сеп 2014 19:05, Миглена Иванова
101
ДКЕВР не взе решение за новата цена на тока
Снимка: архив, Reuters

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не взе решение за новата цена на тока от 1 октомври на днешното й закрито заседание, съобщават от пресцентъра на енергийния регулатор.

Заседанието на комисията ще продължи и утре, когато се очаква да бъде обявено окончателното й решение за новата, по-висока цена на електроенергията, обясниха от пресцентъра за Investor.bg.

Работната група на енергийния регулатор предложи средно увеличение на цената на тока от 9,79% от 1 октомври. Това ще донесе на Националната електрическа компания (НЕК) близо 200 млн. лева за покриване на част от натрупания дефицит в системата.

Същевременно вдигането на цената на тока предизвика протест на привърженици на БСП пред сградата на ДКЕВР.

Индустриалните потребители пък предупреждават, че ще станат неконкурентоспособни с това увеличение.

“Предлаганото увеличение ще доведе до  унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват, въпреки водената неадекватна на европейската практика национална политика за преход към нисковъглеродна икономика. Многократно настояваме за действия и мерки, които да осигурят доставка на електроенергия на конкурентни за бизнеса цени. Вместо това сме свидетели на противоположни действия, като липса на предвидимост и дългосрочност в доставките, кръстосано субсидиране и високи разходи за обществото”, посочва се в становище на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и още няколко обединения от промишлеността.

Прехвърлянето на дефицита към индустрията ще има необратими последствия, предупреждава се в становището. От началото на годината има поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 10%, което е в резултат на поевтиняването на електренергията на регулирания пазар, допълват индустриалците. Това поевтиняване бе компенсирано от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ с ръст на началните цени на търговете за свободния пазар.

“Всички резерви са изчерпани и стопанското потребление се свива. Производствените предприятия са изправени пред ожесточена конкуренция дори в рамките на националните пазари”, коментират организациите.

Същевременно конкурентите на Балканите заплащат по-ниски такси за българската електроенергия от родните производства. Налице в съседните страни са евтини нощни тарифи, докато при нас сделките са по една и съща цена 24 часа в денонощието, независимо, че товарът в системата през нощта е два пъти по-нисък от деня, подчертават от организациите.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ааа този път няма да са яйца, а камъни!! Само гледайте, ще има счупени глави да знаете!!
70
0
 
2
 
! Отговори
Хайдутин преди 9 години
За платените *** от зелената енергия, които се опитват да ни втълпят че заплатите били ниски, и че сме искали "безплатен обяд" ей *** цитирам: "Индустриалните потребители пък предупреждават, че ще станат неконкурентоспособни с това увеличение.Предлаганото увеличение ще доведе до унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват"... Става въпрос че това е унищожение на индустрията, а от там и удар по икономиката, не само по домакинствата. Всички на протест напред!
69
0
 
4
 
! Отговори
pipi преди 9 години
не си знаем правата може ли на тоя стандарт на живот и с тези ниски заплати да продължават да си правят с народа каквото си искат
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина пак се бори за грешна кауза. Тока е евтин в сравнение с другите страни в Европа. Това което не е наред е че заплатите и пенсиите са ниски а не че тока е скъп. Когато тока е евтин от субсидираната цена печелят богатите защото ползват много повече ток от бедните. И понеже нищо не се губи в природата загубите на НЕК заради субсидиите на тока ги плащат бедните с данъците си. А друг е въпроса че можеше да е и още по-евтин ако ако ги нямаше американскиите централи и ВЕИ.
67
0
 
6
 
! Отговори
Кака ЦецаБориславова преди 9 години
Ух какъв лош народ, да не може идин скапан милиард да открадне човек? А как щях да си купя рибарското присстанище в Бургас,ами кораби за контейнерни превози ако не бяха вотоволтаичните ми централи,ами как да си финансирам хотелите, а? Те нали работят сезонно! А за банките да не говорим. Имали станишев някакви пършиви милиончета! И със самолет пакне могт ни стигна нас с Боко, хиляда пъти по-богати сме! И сег каквоза благодарност тоя народ ни хули и н сваля,че чак споменватая АТАКА, от която...
66
0
 
7
 
! Отговори
Енергеика отЛюлин преди 9 години
Прав е колегата от 88. Нека тези, кито сключиха неизгодните договори и лапнаха комисионните, за д пецакат България,а те с знаят кои са да доплащат от джоба си дефицитите в енергетиката, които сам докараха! А не с цялятя си наглост да ми се поазват по телевизора и да ниобясняват колко сме *** и задръстени зато несме искали да плащаме техните масрафи. Съд за винвниците, а не енергиен терор за хората.
65
1
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Утре всеки,който може - пред ДКЕВР, зпасен с яйца и домати, з предпочитане български, зада подпомогнем родното производство, докатовсе още го има, че ако дойде Боко Тиквата, с тоя скъп ток и селскостопанско произвотство няма да остане! Промишлеността вече я унищожиха за да угодят на чужди интерси, на ред е енергетиката, задвнасяме и ток, вместо даизнасяме. Да живее АТАКА. Да живее България. Долу компрадорсата олигархия от латино-американски тип!
64
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Само АТАКА има правилна и послдователна позиция по отношение на ееееееенергетиката. Гласувш или за евтин ядрен ток или за ***-скъп фотоволтаичен, за да пълниш гушата на кръга "Капитал" ББ, Цв Бориславова, Иво Прокопиев, Роско Магистралката и тени знайни и незнайни арабски ортаци от Оманския и Катарския фондове. Кой продаде "Марците" -Ив. Костов, кой продаде ЕРП-тата-Дедо Симеон Сакса. Кой нацвъка скъп и прескъпи ВЕИ-та Шведската тройка - БСП, ДПС, НДСВ и Боко Тиквата - Шопландския Борец!
63
0
 
15
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
За високата цена на тока - Всички отговорни лица, сключили договори в ущърб на държавата, (т.ест. на всички нас) да бъдат съдени от специализирания съд и наказвани дори и с доживотен затвор!Защото в Енергетиката се стигна о парадокса да плащаме два пъти по-скъп ток, отколкото го изнасяме бре!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Ука съм бре
61
0
 
7
 
! Отговори
Бойчо2 преди 9 години
Освен фалит..... Наказателно разследване на всички, които са сключвали неизгодни договори в ущурб на българските данъкоплатци.Оставете хората да живеят спокойно, а бизнеса да работи и създава работни места. ГЕРБ потриват доволно ръце от увеличението цената на тока, но не знаят какво дърво ги чака след 5 октомври
60
0
 
7
 
! Отговори
Бойчо преди 9 години
Не знам до каква степен може да си заблуден за да викаш ГЕРБ, БСП и Атака, когато увеличението цената на тока пряко засяга интересите ти и бърка в джоба ти.ДКВЕВР не ни представи аргументи защо трябва или не трябва да се увеличава тока, което означава че има сериозни основания да се смята, че "независимия" регулатор манипулативно иска да обслужи нечии интереси. Досегашното формиране на цената е в ущърб на народа, което означава фалит на НЕК, разваляне договорите с РЕП-тата, ВЕИ, и т.н.
59
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До ИвоИ двата с Шопа сте ***!!!
58
1
 
12
 
! Отговори
САМО АТАКА 11 преди 9 години
АКО ДИГНАТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА *** ИМ ГЛАВИТЕ ЗАЩОТО СА НЕЗАКОННО КАЛКУЛИРАНИ ПЪРВОНА4АЛНО КАКТО И ГЛАВИТЕ НА ДРЪВНИКА НА ВИНОВНИЦИТЕ ПОДПИСАЛИ ТАКИВА ДОГОВОРИ С АМЕРИКАНСКИТЕ ВЕЦ И ВЕИ-ТА, А ТОВА СА КОСТОВ, БОКО ТИКВИ4КАТА, СЕРГО, ЦАРЯ И ДОГАНЯ.ЩЕ КОЛИМ БЕСИМ И Т.Н. ДОКАТО СЕ ИЗЯСНИ КАКТО СЕ КАЗВА.ТЕ СА СКЛЮ4ЕНИ В НАРУШЕНИЕ НА ИНТЕРЕСА НА НАРОДА А НИКОЙ НЕ Е НАД НЕГО ДОРИ ЗАКОНИТЕ СЕ ПРАВЯТ ДА ОБСЛУЖВАТ ДАДЕН НАРОД А НЕ ДА МУ БЪДАТ ВОДЕНИ4ЕН КАМЪК.АКО СА ТАКИВА ЗАКОНИТЕ ТОГАВА С КАМЪНИ ПО ЗАКОНО
57
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР трябва да освободи изцяло цените на тока, а полицията да бие всеки, който си е въобразил, че някой е длъжен да му сипва безплатен обяд.
56
4
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До ШопКакъв Данс ти се привижда бе ***,че Волен е пияница и е предател го видя цялата държава.
55
14
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Надявам се ДАНС даиздири по айпитата платените кремълски ***, които агитират за трошене и размирици и да ги заровят в масов гроб.Време е вече, тая наглост не се търпи.
54
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Като не искаш да плащаш, пусни си кабел директно от Козлодуй, що не си си пуснал досега? Кой си ти, та да поставяш условия?
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много добре се знае кой подписа договорите за Мариците със заробващи държавата условия,кой продаде ЕРП, кой позволи масовото строителство на ВЕИ .Те са тук -просто трябва да си понесат отговорноста,а не да раздават от студията и в пресата ,,мъдри'' съвети .
52
0
 
9
 
! Отговори
Съгласен преди 9 години
Утре е след 2 часа и 20 минути! Ще оповестят ли веднага след това решението си? Или ще го премислят, че стахът им може и да надделее.