Инспекцията по труда с кампания срещу трудовите злополуки

Идеята е да се предотвратят инциденти свързани с подхлъзване и падане
5
Инспекцията по труда с кампания срещу трудовите злополуки
Снимка: Булфото, архив

Главна инспекция по труда започва от днес кампания за предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване, съобщават от инспекцията.

Близо 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на кампанията. Проверките започват в секторите "Производство на храни" и "Хуманно здравеопазване".

Резултатите от проверките ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. Ще се разпространяват и обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

За отстраняване на нередности, ще се дават предписания, чрез които работодателите ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени.

В България, както и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване са най-честата причина за получаването на трудови травми, отчитат експертите.

През 2013 г. поради тези причини у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22 на сто от всички.

Статистиката показва, че 95 на сто от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35 % от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До работата ми има строеж. Работодателя е раздал каски, светлоотразителни жилетки на всички работници, но никой не работи с тях. Като ги видим с каските и работни облекла значи ще идва Испекцията. И ако не дай боже стане злополука ще си отнесат всички от шефа до техническия, но само не и работника който трябва само да спазва условията за безопасност на труда. Така, че всичко е до самите работници, а те ще им разказват какви са последствията от едно падане или спъване.
3
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 6 години
Трябва да се попълва бюджета ... с глоби ..................дри кожи докато съсипете тотално икономиката на страната , важното е за цингаморите да има ....
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на инспекцията по труда. Какви пичове, какви пичонки. Незабавно трудовите им възнаграждения трябва да бъдат увеличени. Това ти да обясниш на някого как да не се хлъзне е това е върха на професионализма
1
2
 
0
 
! Отговори
Събев преди 6 години
Браво на инспекцията по труда. Пак са номер едно.