Европейски работодатели търсят наши ИТ специалисти

Предлагат работа и на готвачи, инженери, заварчици
20
Европейски работодатели търсят наши ИТ специалисти
Снимка: Ройтерс

И тази есен българите ще имат шанс да намерят работа в Австрия, Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Чехия, Словения и Полша.

Един от основните акценти на предстоящата информационно-трудова борса "Европейски ден на труда" е търсенето на професионалисти, желаещи да работят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като в зимните курорти на Австрия и Германия се предлагат атрактивни условия и заплащане, съобщи БТА.
 
На тазгодишната борса хит се очаква да е предложението за професионални готвачи с английски език за Великобритания.

"Възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти. От опит знаем, че появят ли се качествени кандидати, всички биват наемани", обясни Елена Видинска, главен експерт в Агенцията по заетостта.

Тази зима близо 150 000 българи, заети през летния туристически сезон, остават без работа, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

През лятото в туризма са заети средно около 250 000 души, от които близо 65 000 човека продължават работа в зимните ни курорти, както и в балнео, СПА и други хотели, а на около 35-40 000 души работодателите плащат целогодишно, въпреки че местата за настаняване и хранене /най-често семейни хотели и ресторанти/ не работят през зимата, а останалите разчитат на социални помощи, отбеляза Драганов.

На трудовата борса в Бургас атрактивни възможности за работа ще се предлагат и в други сектори освен в туризма. Холандия търси различни специалисти: техници и инженери в корабостроенето, заварчици, инженерни, технически кадри, ИТ специалисти, химици, фрезисти. В Германия се предлагат възможности и за електротехници, мотокаристи, фрезисти, специалисти по мехатроника и други. От Чехия търсят сезонни работници за бране на ябълки и круши и за изработка на новогодишни украси.

EURES Италия пък предлага работа за научни работници - приложни математици или инженери с научна степен с английски език. Българите, владеещи добре чужди езици имат възможност да намерят работа и в България като сътрудници за техническа и софтуерна поддръжка в колцентрове.

Борсата ще се състои на 10 октомври в Бургас, съобщиха от Агенцията по заетостта, която като член на мрежата "Европейски услуги за заетост" (EURES) организира инициативата.

По думите на главния експерт в Агенцията по заетостта Елена Видинска над 100 души са започнали работа след миналогодишната трудова борса. От агенцията отчитат като успешни последните три борси, състояли се последователно от 2011 г. във Варна и Бургас. Борсите са били ориентирани предимно към туристическия сектор и по традиция най-много са офертите от Германия и Австрия. Тази година и Великобритания предлага възможности за работа на готвачи. Заплатите варират според професията и трудовия опит. Например в сферата на туризма са над1000 евро, като за Германия те варират от 1300 до 2000 евро бруто, за Австрия - от 1300 евро за камериерка нетна заплата до 2600 евро за опитен готвач.

Заплатата за мениджърска позиция в туризма в България може да достигне до 6000 лева; шеф готвачът получава до 1350 лева.

По данни на туристическия бизнес средната заплата в туризма в България е около 570 лева, като има практика работодателите да поемат всички допълнителни разходи, свързани с настаняване, изхранване, обличане, застраховки и транспорт.

Разликата в заплащането е голяма - според позициите - от 400 до 900 лева за среден клас, без да се включва и мениджърският. По разбивки: между 350 и 750 лева получава обслужващият персонал в ресторантите до ниво сервитьор; салонните управители, управителите, шефовете на рецепция, помощникът на главния готвач, главният готвач - получават между 750 и 1350 лева, а мениджърските позиции започват от 1350 лева и могат да достигнат до 6000 лева, каза Румен Драганов.

Европейските работодатели, участващи в борсата, изискват от кандидатите задължително сертификат за завършено образование и добита квалификация. Обикновено се търсят хора поне с една - две години стаж в професията. Задължително е и владеенето на немски и английски езици. Има позиции, за които предимство е ползването и на двата езика.

Чуждестранните работодатели намират българските кандидати за качествени работници.

Интервютата се правят по време на борсата. Миналата година всеки един щанд е бил посетен средно от 270 души. Подадените около 900 автобиографии показват, че кандидатите идват добре подготвени и търсят работа в различни държави.

Професионалисти от черноморските ни градове са сред основните желаещи да намерят работа през зимния сезон в чужбина, но има кандидати от цялата страна. Това са сравнително млади хора - под 40 години.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София няма ли да има такава информационно-трудова борса???
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, колко вземат ИТ-тата в Германия, че всички толкова са ахнали? Ако има някой наясно моля да сподели
15
7
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
До Един Българин

Аз живея в Берлин, където заплатите са сравнително ниски. Приятелката ми не работи и не взима помощи. Януари бяхме за 20 дена на море в южна Индия. Април бяхме на море за една седмица в Маями, а после десетина дена в Ню Йорк. Август го изкарахме в България, а сега, с настъпването на зимата, започваме да се оглеждаме за нещо в централна Америка или Карибите. Аз съм се надъхал за Коста Рика, но и една Джа-Джа-Джамейка може да направим.

Поздрави! :)
14
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 4 години
До До 6 и 8

А като се има в предвид, че трябва да зарежете и всичките си приятели и да живеете "в тъз тежка чужбина" в държава с чувствително по-високи цени особено за услугите (аз например ходя на кръчма когато ми скимне), то не се знае дали е "далавера" много. За ИТ не говорим изобщо, т.к. един от тях взима повече от вас двамата взети заедно тук, но и за останалите е много спорно поне за мен. Аз лично трудно изоставям родината обаче по принцип :).
13
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 4 години
До До 6 и 8

Но плащате и по 400 евро общо за транспорт предполагам. Аз като ходих 2006-та платих 39 евра за седмична карта за транспорта в околията на големия град, но нямаше как, защото "живеехме" на 20 км от Ф на майната си. От тогава цените са се вдигнали поне веднъж чувствително (за което аз зная), а и тази карта не важеше за бързите влакове. За вас на 80км вероятно трябва и по-скъпа за да можете да пътувате нормално всеки ден на работа. Реално вие живеете с 1800 Е на месец двамата вероятно
12
1
 
6
 
! Отговори
До 6 и 8 преди 4 години
До някъде сте прави. Това което казвате важи за голям град (Мюнхен например) Ето как стоят нещата при мен от около 4 години:
Аз живея в малко градче на 80 км. от голям град. С жена ми работим и след данъците ни остават от заплатите 2300 евро общо. Имаме две деца,едното е в детска градина другото е на училище. Държавата ни дава по 180 евро на дете детски на месец. Училището е безплатно,градината е 45 евро месечно. За 80 квадрата жилище плащаме 450 евро наем в който влизат и сметките.
11
3
 
7
 
! Отговори
до Иво преди 4 години
Много си прав.
В Германия след дантците и квартирата нищо не остава... А ти искат и перфектен немски. А и е доста студено.
10
0
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Работодателите България искат за 400лв да им бачкаш по 6 дни в седмицата, но не се получава и затова вдигнаха заплатите до космическите 2-3 хил. лв. в IT сектора. В къщи си бачкам и си докарвам добри пари с малко работа и много почивка - нямам кисели началници и не гоня безумни срокове - да ме изнасилват да пиша код по 16 часа 7 дни в седмицата и накрая фирмата да прибере едни 500 000 евро за проекта, а на нас по 3-4хил.лв - това съм го сърбал - вече никога!Затова си бачкам в къщи вече-имам име!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научихме ги всички, че можем масата да работим за малко пари(заедно с румънците) и сега няма как да получаваме равни заплати с западняците. ФАКТ!
8
3
 
23
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Германия- 1300 Евро брутно възнаграждение, към което имаш около 40% и отгоре различни видове такси и осигуровки. 500 Евро квартира... колко остават накрая?

За да има смисъл да замине един българин в Германия и да не живее като скот, би било добре да започне на минимум 2000 Евро брутно възнаграждение. Иначе няма смисъл да ходи там и да робува. Същото си го може и в България. И на всичкото отгоре с немски и английски...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата ще се оправят когато в кенефестан остане само сидеров и пенционерите - тогава ще се разбере кой пие кой плаща.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като ти е 1300 евро заплатата, щом квартирата ти е 600-700 евро , а сметките 200-300 евро.. Остават ти само за храна, както тук.. Същата работа.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4

Той че си отиде, отиде си, но в България все още комунисти уравляват и затова отиваш на майнината си да работиш, вместо да развиваш местната "икономика".
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BG !!!

ало дрОгаря от русия ...в русия ако ти плащат 900 Рубли може ...на запад 90% от българите си знаят цената ! Стига си слагал всички под общ знаменател съдейки по себеси ! :) Изкарани роби некви ....комунизма си отиде бе момче ..вече сме свободни хора и знаеме колко струваме !
3
5
 
20
 
! Отговори
BG !!! преди 4 години
Нормално да търсят от БГ... На нас ще се плаща двойно по-малко от колкото на техни ди хора... Българите ще се радват на 900евро, а техен човек не би работил под 1300...
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще търсят ами! ние сме едни от най - добрите ..няма американци, руснаци, поляци, индиции, китайци и сякакви говеда ...в ИТ в момента в света Българите са ТИТАН! УСПЕХ на всички !
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задно за България по единично за Швейцария!