Тръгна процедурата за въвеждане на електронни болнични листове

Процесът ще бъде напълно автоматизиран до края на 2015 г.
13 окт 2014 16:09,
0
Тръгна процедурата за въвеждане на електронни болнични листове
Снимка: Архив Reuters

Националният осигурителен институт (НОИ) е стартирал първия етап от процеса по електронизацията на издаването на болнични листове. Това обяви на брифинг управителят на Института Бисер Петков.

Той обясни, че създаването на Електронен регистър на болничните листове, който сега стартира, е едва началният етап от работата на НОИ по съкращаване на сроковете за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане.

Очаква се до края на 2015 г. да приключи вторият етап по внедряване на информационната система, чрез която работодателите да подават данните и документите по електронен път. Така срокът за изплащане на обезщетенията да се скъси три пъти – от 15 до 5 дни от подаването на данните от страна на работодателя, каза Бисер Петков.

Управителят на НОИ посочи още, че ползите от електронния регистър са да се намали административната тежест върху работодателите от посещенията в НОИ за представяне на документи, да се подобри качеството на попълването им и осигуряване на достъп до информацията в регистъра на ползващите услугите.

Припомняме, че от 1 януари 2015 година органите на медицинската експертиза са длъжни да предоставят по електронен път данните от издадените от тях болнични листове в НОИ. Това ще става чрез разработен и предоставен от НОИ специализиран безплатен софтуер.

След окончателното внедряванe на електронния регистър на болничните листове лечебните заведения няма да получават и отчитат в НОИ бланки на болнични листове. Електронното им издаване ще се извършва с предварително получени уникални номера. От 1 декември те ще се получават от лечебните заведения, а самото подаване на данните ще се осъществява чрез електронните услуги на института. За да имат достъп до тях, болниците ще трябва да регистрират сертификатите си за квалифицирани електронни подписи от 1 декември тази година.

Отпечатаните на хартия болнични листове ще се предоставят на работодателите като аргумент за отсъствие от работа. За работодателите отпада задължението да представят самите болнични листове в НОИ, но е необходимо да съхраняват данните за срок от три години.

До 30 юни 2015 година се предвижда преходен период за лекарите и болниците, които нямат техническа готовност за прилагането на електронното издаване на болничните листове. От 1 януари 2015 година обаче преценката за изплащане на обезщетенията ще се извършва от органите в НОИ въз основа на данните от Електронния регистър.

След завършването на първия етап от процеса ще може да се премине реално към внедряването на информационната система, която трябва да е готова до средата на 2015 година. Самото внедряване трябва да стане до края на 2015 година. С това ще отпадне необходимостта работодателите да посещават НОИ за представяне на документи.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации