1000 лв. глоба за директорката на училището на Ана-Мария

Проверката на ДАЗД установила редица нарушения там
Обновена: 15 окт 2014 17:58 | 15 окт 2014 17:55, Анисия Иванова
17
1000 лв. глоба за директорката на училището на Ана-Мария
Протестът в София в защита на Ана-Мария, проведен миналата седмица. Снимка: БТА

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева ще глоби с хиляда лева директорката на 4-то помощно училище в София, съобщи БНР.

Санкцията е в резултат на проверката, която Агенцията извърши в училището след сигнал от родителите за упражнено сексуално посегателство над дъщеря им - 13-годишното момиче с аутизъм Ана-Мария. Случаят с детето стана известен миналата седмица, когато майката на детето даде гласност за него във Facebook и накара институциите да се задействат.

Още по темата
Назначената от председателя на ДАЗД комисия е установила, че са нарушени правата на детето, а проверката по случая е констатирала редица нарушения в Четвърто помощно училище "Проф. Димитър Кацаров", се казва в съобщение на Агенцията.

Според изводите след подаване на сигнала от родителите за посегателство над дъщеря им директорът е подценил ситуацията и не е уведомил незабавно дирекцията "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР, което е негово задължение.

Друг извод от проверката е, че в училището има недобра организация на работата - за всеки ученик са отговорни много и най-различни служители, което на практика води до размиване на отговорността и до неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорният служител.

Проверката е установила, че няма цялостно видеонаблюдение в учебното заведение, което също е предпоставка за недостатъчната сигурност на средата за децата.

Тъй като до тази учебна година Ана-Мария се е обучавала в масово училище от ДАЗД посочват, че след попадането на детето в нова и непозната среда това не е отчетено и не са планирани никакви дейности за оказване на първоначална подкрепа за детето.

Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийската  районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До ***. Никой не те кара да четеш. Предполагам ако ти пишат за някоя чалгарка колко силикон си е сложила в циците, устата и *** ще ти е по интересно!
12
3
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Ако dnes.bg продължи да ме занимава с тази Ана-Мария, ще спра да посещавам сайта, защото ми писна на........
11
4
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Разликата между това дете и теб е че то може след време да стане световно известно, за теб тази вероятност е равна на нула. Да квалифицираш дете със специални потребности като умствено увредено е висша проява на невежество. Грижите които се полагат са съобразени с тези потребности и заслужават всяка стотинка на данъкоплатеца! Заради такива като теб ни се присмиват по цял свят!!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
маилс преди 9 години
И монархиста батко аз съм от хората имали привилегията да се докосват до така наречената монархия-няма толкова смешно животно по белия свят,навремето е била няква идея но в момента е жалка гротеска
9
1
 
8
 
! Отговори
маилс преди 9 години
И КАК РАЗБРАХТЕ ЧЕ ИМА НАСИЛИЕ???Едно ще ви кажа навремето като кажеш учител,полицаи ,военен,инженер,художник,писател е звучало гордо, хора като теб плюеики по всичко и по всеки авторитет превърнаха гордоста на нацията в цървулщина,знаеш ли колко се учи за да станеш учител,а колко още се учи за да си добър учител,а с колко голямо сърце трябва да си за да работиш за мизерна заплата въпреки висшето си образование-това когато една секретарка взима повече от един учител
8
7
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Боже Господи! Само глоба ли? А дисциплинарни уволнения? А дисциплинарни уволнения и съд за насилника?Има една поговорка, че 'гарван гарвану око не вади' - в нашата система напълно се доказва това нещо. Жалко за детето, жалко за родителите му, жалко за държавата, която е абдикирала напълно от задълженията си към данъкоплатците.
7
10
 
11
 
! Отговори
маилс преди 9 години
АНОНИМКА 1 - и закво да я глобяват ,за да има публична жертва ли???Детето е умствено увредено,не стига че от страна на държавата се полагат грижи които определено са свръх нормалното за други деца,ами понеже и родителите са му изперкали покраи грижите за него и сега някои трябва да бъде агнец.Не ме грабнаха с сълзливата си история,няма факти,няма свидетели,няма нищо само фантазии родени в болна глава
6
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Трябва да има контрол на директорите в детските градини и училищата.Тях никои не ги контролира.А тези 1000 лв. ги е изкарала за един ден с някое мероприятие.
5
2
 
4
 
! Отговори
ние преди 9 години
А МОМН,РИО и Общинските органи и лица кога ще бъдат наказани?Докога те щесе измъкват?
4
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 9 години
В кой нормативен документ на МОН е заложено като задължително изискване да има цялостно видеонаблюдение в училище. Друг е въпросът докъде стига бюджетът на дадено училище!!!Има ли в Кодекса на труда по думи на ДАЗД изискване да се проучване миналото и обичта у децата при новоназначен учител. Дайте законова "рецепта" как се проучва новоназначен учител?!? Къде е ДАЗД при гладните и безпризорни роми?
3
1
 
0
 
! Отговори
ebb преди 9 години
ура ура !!! в каква държава живеем @@ >е така се пише с гордост велика ***
2
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички директори на детски градини и училища ,трябва да бъдат уволнени и назначат нови лица.В най-добрият град за живеене Бургас при откриването на обновените детски градини масово се пие алкохол в заведенията ,така беше в ОДЗ-8 Брезичка с директор г-жа Събка Недева и ЦДГ Звънче с директор Ани Тасчиян се пиеше алкохол вън на двора заедно с други директори председателят на учителите Бургас,г-жа Ананиева зам. кмет и още много гасти.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1000 лева? Това някаква шега ли е?