Целевата помощ за отопление се увеличава на 361 лева

За това са необходими 3.7 млн. лева по бюджета на МТСП
17 окт 2014 11:45, Евгения Маринова
3
Целевата помощ за отопление се увеличава на 361 лева
Снимка: flickr

Целевата помощ за отопление се увеличава от 65,72 лева на 72,20 лева месечно и става 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. Това е предвидено в проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика.

Във връзка с новите цени на електроенергията от 1 октомври 2014 година целевата помощ за отопление се повишава с 9,86%. Целта е да се подпомогнат най-уязвимите социални групи, които са включени в програмата за целево енергийно подпомагане.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков още през септември заяви, че при увеличение на цената на електричеството ще бъде увеличен и размерът на енергийните помощи с процента на поскъпването на тока.

С промените в наредбата месечният размер на помощта ще се определя на база левовата равностойност на 385 квтч електроенергия, от които 280 квтч дневна и 105 квтч нощна електроенергия, по осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битов потребител към 31 октомври.

За увеличението на целевата помощ за отопление ще са необходими допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. в размер на 3,7 милиона лева. Разликата между досегашния и новия размер на помощта ще се изплати през декември 2014 г. от Агенцията за социално подпомагане (АСП) чрез дирекциите „Социално подпомагане”.

По данни на АСП към 10 октомври 2014 г. подадените молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление са 261 638. Издадени са 204 377 заповеди за отпускане на помощта. Към 30 септември 2014 г. за целеви помощи за отопление са изплатени над 18,251 млн. лв. за близо 140 хил. лица и семейства.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от 1 ноември 2014 г. до  31 март 2015 г. Изплащането се извършва на два транша - за месеците ноември и декември 2014 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта. До 31 януари 2015 г. ще се преведат парите за месеците януари, февруари и март.

Крайният срок за подаване на молби в дирекциите „Социално подпомагане“ е 31 октомври 2014 г. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 


3
Още по темата: МТСПпомощ за отопление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-уязвимите групи ли ? Че те от кога плащат ток бе ?!
3
1
 
3
 
! Отговори
KLO преди 6 години
*** SHTE POLUCAT POVECE PARI OT POSTRADALITE OT NAVODNENIATA.BRAVO NA BOIKO BORISOV I NAZNACENIAT OT NEGO CLUGEBEN KABINET.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнаха тока, следовтелно се вдигат и помощите за енергия (пари на данъкоплатци), същите данъкоплатци плащат отделно вече по-големи разходи, защото:1) Сметката за ток нагоре, и всичко свързано с ток2) Помощите нагоре (заради 1)3) Гарантираме печалбите на определени индивиди4) изборите минаха, време е да се разплатим по веригата за обещания и гарантирани постове
1
1
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 6 години
Ха така,давайте на *те а от януари пак ще се вдига тока!