Шулева: При пенсионната реформа важна е финансовата страна

Трябва да се увеличат приходите и да се съкратят разходите в системата
17 окт 2014 11:05,
17
Шулева: При пенсионната реформа важна е финансовата страна
Снимка: архив, Булфото

Трябва да има широк дебат в обществото и да бъде постигнат консенсус по отношение на пенсионната реформа, коментира в ефира на Bulgaria on Air бившият социален министър Лидия Шулева. Тя посочи, че един от най-важните фактори при промените е финансовата страна на реформата.

Шулева изчисли, че бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) е 10 млрд. лева, което представлява от 1/3 от бюджета на държавата. Дефицитът обаче е огромен и се покрива от републиканския бюджет. „Около 60% от парите за пенсии идва от данъкоплатците и само около 40% - от пенсионни вноски”, обясни още бившият социален министър.

Според нея всяка година от бюджета в НОИ за пенсии се превеждат над 4 млрд. лева и сумата е равна на дефицита на държавния бюджет.

„Без увеличаване на приходите и съкращаване на разходите обричаме възрастните поколенията на жалко съществуване”, смята бившият социален министър.

Лидия Шулева посочи, че причината собствените средства в системата да не достигат е намалението на размера на вноските за пенсия, което е било направено, за да се изсветли икономиката. Данните обаче показват, че все още над 30% от икономиката са в сивия сектор.

Според нея има нежелание от страна на работниците и работодателите да внасят вноски и това е причина за по-малко приходи в системата. Така дефицитът се покрива от държавния бюджет.

За да има достатъчно средства обаче е нужно или да бъдат увеличени данъците, което според Шулева не е допустимо, или да бъдат съкратени разходи, които държавата прави за самата система.

Бившият социален министър беше категорична, че е нужен сериозен дебат и за ранното пенсиониране и инвалидните пенсии.

За нея трябва да бъде уточнено за чия сметка ще се прави ранното пенсиониране и посочи, че младите пенсионери, които са в тежест за системата, са хора в трудоспособна възраст и могат да помогнат на икономиката. От друга страна обаче те действително не могат да работят в тежки условия продължително време, затова и трябва да бъде потърсен балансът, допълни още Шулева.

Според нея едно от решенията е въвеждането на минимална възраст, а не само изискване за определени години трудов стаж при тежки условия. Така е решен въпросът с ранното пенсиониране навсякъде по света, пояснява Шулева.

По отношение на инвалидните пенсии тя заяви, че „докато хората, които дават болнични и категория за инвалидност, не са обвързани с плащанията по тях, проблемът с фалшивите болнични ще стои на дневен ред”. Шулева обясни, че болнични и инвалидните пенсии трябва да бъдат плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или да има т.нар „доверени” лекари и комисии към НОИ, за да не бъде източвана системата.

„Заради демографската криза искаме или не пенсионната възраст ще трябва плавно да се увеличава или да се внесе трудова сила”, коментира още бившият социален министър.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Четете още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
БОБИ преди 9 години
Лидия Шулева говори за социална реформа? По-удачно би било да направи презентация на някои от "скромните" хотелите, които притежава! Докога ще търпим такива ***, събуди се племе заспало!
13
0
 
1
 
! Отговори
Ди преди 9 години
Ще се внесе трудова сила? А тук нима има нормални работни места и бизнес-климат? Колко държавни служители има в тежест на бюджета, колко раздут е той? Кой им плаща осигуровките? От къде идват парите за ранното пенсиониране на полиция и армия на хора в трудоспособна възраст? Всичко от и без това изтънелите джобове на работещите данъкоплатнци! Тази госпожа спомогна вече на енергетиката, сега е ред на пенсионната система! ГОРКО НИ! Липсва им морал на нашите безнаказани политици-хрантутници!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И най-тъжното е,че шмекери като тази/дето крадаха яко пред очите на целия народ/-се измъкнаха и от обвинения и от съд. дела!Оказаха се чисти и невинни като момина сълза.Да не хвърля прах в очите ни,а да каже с колко фирми е сега,всичките в светлата иконом. ли са?И колко милиона прави на година!
11
0
 
9
 
! Отговори
ДААА преди 9 години
Моме я кажи колко гушна при "продажбата" пардон при подаряването на Българската енергетика Енергетиката и се скривай по дълбоко ,че идва и твоят ред И на Миленчо Велчев дето ни загроби с брейди облигациите с 1,5 милярда евро ............................
10
0
 
2
 
! Отговори
KLO преди 9 години
OT VELINGRAD SE RAGDAT POMAZI I PROSTAZI
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При всяка реформа е важна финансовата страна. Къде е новината тук.
8
3
 
7
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗАЩО НЕ НАКАРАТЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ ДА ВЪРНАТ 2 -ТА МИЛИАРДА ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД, КОЙТО 1989 БЕ ИЗНЕСЕН ЗАД ГРАНИЦА. СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ И БОЛНИТЕ!!!!
7
3
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
и 1000 евра да станат пенсиите старците пак ще ги харчат в немските бакалии така ,че по-лошо ще стане !Само ще се увеличи обема от пари който изтича зад граници !
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da, от къде ще дойдат парите? Няма предприятия, няма производство, няма работещи. От по - вече работни места? Но кой го интересува това, нали е по лесно да се орежат социалните придобивки на работещите.
5
0
 
12
 
! Отговори
Акъл от сервитьорка преди 9 години
Тази *** сервитьорка нека да си стяга чергите за затвора. Тя подписа предателските договории за ЕРП. милиони смъкна от продажбата на енергото нека сега си влезне на топло.
4
2
 
10
 
! Отговори
сос преди 9 години
" Всяка година от бюджета в НОИ за пенсии се превеждат над 4 млрд. лева и сумата е равна на дефицита на държавния бюджет".... Стига сте манипулирали! Пенсиите на неосигурените държавни служители кой да ги плаща???????????? Бачкатора-е няма да стане, малко му плащате!!
3
0
 
10
 
! Отговори
A преди 9 години
Тая пък от къде излезе ? Да не са я пуснали от зандана ? Тя като каква се представя ? Всички са ***!
2
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Шепа хора създават нещо у нас ,още дране се налага.
1
0
 
19
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Опа веселата вдовица отново изплува! Интересно га разпродавахте енергртиката на България правихте ли широк дебат?