Лекари пращат писмо със зов за помощ от Брюксел

Настоява се за решаване на проблема с придобиване на специалност
Обновена: 3 ное 2014 07:19 | 3 ное 2014 07:04, Елка Василева
21
Лекари пращат писмо със зов за помощ от Брюксел
Снимка: архив, Reuters

Млади лекари ще пратят писмо до Европейската комисия със зов за помощ. "Надяваме се Брюксел да излезе с препоръки към българското правителство за решаването на проблемите с придобиването на специалност у нас", обясни за вестник "Преса" д-р Иван Вецев, специализант по акушерство и гинекология в болница "Шейново" в София.

Докторите настояват да се обучават безплатно, както е в цяла Европа. "В Германия например младите медици получават заплата между 2500 и 5000 евро и не плащат никаква такса, а у нас всеки месец са принудени да дават по 180 лева, а вземат в най-добрия случай две минимални работни заплати", обясни неврохирургът д-р Емануил Найденов, представител на  гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".

Той уточни, че е необходима промяна в Закона за лечебните заведения, така че договорите на специализантите да бъдат приравнени към трудовите, за да могат те да получават пари за извършена дейност по клинични пътеки. Медиците искат още цялата система за придобиване на специалност, въведена през 2001 г., да бъде променена.

„На фона на това, че 80% от завършващите лекари избират да стегнат куфарите си за чужбина, страната ни е на път да загуби около 7 млн. лева по европейска програма за подкрепа на специализанти“, съобщи още д-р Найденов. Здравното министерство е спечелило 10 млн. лева, но досега са усвоени едва 3 млн. лева, а срокът изтича в края на годината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ЕСлекариспециалност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците искат сами да си останат в държавата.Но кой ще им работи и от кого ще вземат пари?Половината българи ще са емигранти,а останалата половина ще бъде унищожена,заради липса на здравеопазване.
11
1
 
3
 
! Отговори
ени преди 9 години
До МериКакво да платят? Че в тази държава има некадърници,които взимат само заплати и никога не са ги заработили. Затриха толкова млад и кадърен народ- като онова момиче завършило с пълно отличие военна академия в САЩ с 3 магистратури в Европа не могат да и осигурят работа защото била много квалифицирана. Просто се опомнете или децата ни съвсем ще ни изоставят - и го заслужаваме!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
2
 
16
 
! Отговори
Бесен Българин 2 преди 9 години
....... В Абсурдистан почти НЕ останаха лекари в истинския смисъл на думата.... Няма какво да се лъжем!....... Тук са или Далавераджии в бели престилки , за които е важно да ти измъкнат кинтите или другия тип - НЕ могат да ти кажат диагноза или "ОТ КАКВОТО ТЕ ЛЕКУВАТ.... ОТ ТОВА СИ.... УМИРАШ!"............. Защо си мислите , че *** Кинтаджии , ако трябва да се лекуват...... все летят нанякъде ?!?!...... БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ БОЛЕСТИ С ТОВА СМЕШНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , КОЕТО ИМАМЕ СЕГА! :(((
9
2
 
18
 
! Отговори
Бесен Българин преди 9 години
То в.... Абсурдистан.... Изобщо остана ли нещо КАЧЕСТВЕНО от Лекарският състав?!?!.... 90 процента от всичко кадърно и младо зачезна в Чужбина!.... И , разбира се , че ще замине... Ниво на заплати , бъдеща реализация...!!! Лекар в СПЕШНА ПОМОЩ.. освен , че спасява животи доста често и толкова тежка психически работа... заплата - 800-900 лева?!?! Е_ _ти подигравката! А ония оядени *** , в Парламента , заедно с безплатните кюфтета взимат по едно минимум 10 бона на месец , заедно с премиалните!!
8
13
 
15
 
! Отговори
Мери преди 9 години
Нямам нищо против младите лекари без стаж да заминат за чужбина, но да си платят на държавата издръжката за тяхното шест годишно следване в медицинските институти, което няма нищо общо с таксите, които плащат и да отидат в тези европейски държави за безплатната си специализация.Да не говорим, че в САЩ ще трябва да си защитят още веднъж дипломите с изпити по отделните специалности т.е. едно ново следване, стига да устискат с езика.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро акцията от митницата трябва да се принесе в болниците.
6
0
 
13
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
Доктора от статията се разтревожил, че няма да усвоят парите до края на годината.Докторе, не се коси ще ги усвоят за разлика от теб те не са доктори - те са факири.И това че на са ги усвоили не означава, че няма да ги усвоят ;), ако разбираш какво искам да кажа ;)
5
12
 
10
 
! Отговори
Да идват индийците ! преди 9 години
Индийска народна медицина - Аюрведа е на 22000 г. и няма равна на себе си. Работи единственно и само с природосъобразни методи и средства.1000 вайдии (аюрведични доктори) + 1000 специалисти по панчакарма (чистене на физ. тяло, ум, енерг. тяло) + 1000 билкари (имаме едни от най-хубавите билки) решават радикално българското здравеопазване.Официалната медицина не може да им стъпи на малкия пръст. Не ви ли прави впечатление че колкото повече ни лекуват тия хубастници, толкова по-зле ставаме.
4
0
 
22
 
! Отговори
писмо към Борисов преди 9 години
Тотална реформа в здравеопазването - веднага ! - премахване на клановете в болниците, които по наследство и роднинство управляват не 25 , а 85 години, дайте път на кадърните,младите и переспективните,Моля !
3
3
 
15
 
! Отговори
Др Дре преди 9 години
До 2Явно визираш САЩ. Но в писмото до колкото разбирам се иска оеднаквяване на условията в БГ с тези в ЕС където специализирането е безплатно. Поне за Германия съм сигурна, че следването и специализациите са безплатни.
2
0
 
10
 
! Отговори
джилязу берaч преди 9 години
И aко си мислите че Брюксел ще реши проглемa жестоко се лъжите един човек или държaвa сaм не сили помaгa чaкaй някой дaти помогне.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кат дойдат индийците да те церят с индийски чай, билки и заклинания ще оцениш какво са били българските лекари!