КТБ се финансирала сама, БНБ й отне разрешение за вдигане на капитала

Докладът е изпратен към прокуратурата
Обновена: 6 ное 2014 14:02 | 6 ное 2014 13:00, Веселина Йорданова
14
КТБ се финансирала сама, БНБ й отне разрешение за вдигане на капитала
Снимка: архив, Reuters

БНБ отмени решение за увеличаване на капитала на Корпоративна търговска банка с 35 млн. лева, направено през март, съобщиха от Централната банка.

Това обаче не означава все още отнемане на лиценза на банката, а само на разрешение, дадено от подуправителя на БНБ Цветан Гунев, допълва БНР.

Още по темата
На практика той е разрешил на банката да финансира сама себе си. Това е станало чрез средства, привлечени по силата на договор за предоставяне на заем под формата на подчинен срочен дълг между банката и Технологичен център – Институт по метрология.

Според БНБ банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка. Докладът е предаден на прокуратурата.

Вчера инвеститорът, който иска да налее 5,2 млрд. лева в Корпоративна търговска банка, потвърди интереса си към оздравяването на банката.

В писмо до БНБ, парламента, премиера и Министерството на финансите, Никола Сукманджиев заявява готовност да предостави всички необходими документи, които да убедят институциите да водят преговори с групата инвеститори, представлявана от него.

По-рано вчера от БНБ изпратиха официално становище, в което отхвърлят офертата на Сукманджиев заради липса на достатъчно гаранции. По-късно през деня финансовият министър Румен Порожанов ще бъде изслушан пред ресорната комисия в парламента за възможните решения по казуса с Корпоративна търговска банка.

За първи път Никола Сукманджиев заяви интерес към оздравяване на Корпоративна търговска банка и банка "Виктория" в понеделник, след като в края на миналата седмица парламентът отхвърли законодателните промени, които щяха да позволят оздравяването на банката.

По този начин отказа и офертата на Оманския фонд, австрийския фонд ЕПИК и дружеството "Джемкорп". Формално обаче оздравяването все още е възможно, преди да излезе финансовият отчет, който да потвърди очаквания отрицателен капитал и да задължи БНБ да отнеме лиценза на банката. Отчетът трябваше също да е готов в петък, но квесторите просрочват изготвянето му вече близо със седмица.

И от това писмо на Сукманджиев, и от предходното не ставаше ясно кои инвеститори стоят зад него. Във второто си писмо той заявява готовност да предостави необходимите документи в срок, указан от БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: БНБлицензКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами вложителите със суми до 100К евра ще си получат парите, а останалите със суми над... ще си откраднат отново... Мхмммм
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oгромна част от тези пари отидоха за финансирането на някои партии - на първо място ББЦ, отидоха и за финансирането на определени бизнеси - примерно попфолка
6
0
 
1
 
! Отговори
Прах в очите. преди 9 години
Не трябваше ли БНБ линценза да ѝ отнеме?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ ФИНАНСИРАЛА КАМА СЕБЕ СИТОВА КАКВО ВИ ПОМАГА.АЗ НЕВЯРВАМ ЧЕ ИМА ВЛОЖИТЕЛИ!!!каде сте защо не сте пред парламента
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вложители стойте си още по домовете.в парламента влизайте какво чакате.да ви поканят да ви върнат парите ли.5 месеца Ви държат парие и седите и чакате.Вие сами си го правите така да ви баламосват.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ дава разрешението, а сега си го взима? А тях кой ще даде на прокурор? Искров да не ми излиза с лафове от рода на "Аз не отговарям за банков надзор!" Той отговаря за абсолютно всичко случващо се в БНБ. За какво му е тази космическа заплата? За да не отговаря ли?Отчетът трябваше също да е готов в петък, но квесторите просрочват изготвянето му вече близо със седмица." А защо? Да се накажат незабавно за несвършена работаДайте незабавно достъп до гарантираните депозити!
2
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 9 години
Продължават нагло да лъжат дребните спестители с гарантирани депозити,които се превърнаха в заложници на милионерите с негарантирани депозити,които в момента си ги получават. От тия 180 000 гарантирани депозанти ,няма ли поне 2-3000 софиянци които да си ги поискат незабавно с протест пред парламента,БНБ,Правителство,или парите не им трябват??????? Хэра не бъдете овце търсете си вашето което е гарантирано със закон от държавата.
1
2
 
29
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Какъв инвеститор, какви 5 лева ... политиците директно ограбиха народа с тая банка, сега се чудат как да ни забаламосат!