Започват 40-дневните Коледни пости

Те ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер
24
Започват 40-дневните Коледни пости
Снимка: Булфото, архив

От днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост, припомня БТА.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема за в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през 12-и век.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино.

Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: коледни пости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Ако ще се въздържаш чак до 25 декември, НЯМА да ти бъде простено!От името на женското съсловие :)
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На коледа празнуваме Зимното Слънцестоене, когато денят става най кратък и започва да се удължава. Христос според някой изследвания е бил зодия Рак - кардинална зодия, родена да води хората.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес брои ли се. Сутринта правих много як секс,точно с тази цел.Да се въздържам по време на постите.И да се брои днешния ден,прегрешението е само за няколко часа и се надявам да ми бъде простено.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ми се дояде нещо расло на кокал, мазно и тежко...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. "Коледен" пост няма. Има Рождественски пост.2. Постите не започват сега а по старият календар след 13 дни.3. Комунистическата "църква" дето е пълна с гейове и мошенници дето ти искат пари за да ти прочетат "молитва" да се разкарат от храмовете, които незаконно са завладели и да се пръждосват от държавата.4. "Попове" с пагони малко трудно ще са християни.5. "Епископи" с агентурно минало нямат право да се зоват християни.
4
5
 
4
 
! Отговори
Православен преди 9 години
Лек и спасителен пост на всички!Ако не можете да издържите 40 дни, не се отчайвайте. Достатъчно е да постите само една седмица, за да се изповядате и да се причастите на Рождество.Молитвите, покаянието, литургията и ПРИЧАСТИЕТО са висшия смисъл на поста, а не "диетата".
3
2
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
Немога да чакам да стане Коледа та да хапна свинско със зеле и зелеви сърми с кайма(ако се добави и накъкцан бекон още по вкусни). На това топло време туршиите станаха и зелето втаса. Решението е взето, за 40 дни ставам атеист, но вярващ. Господ да ми ***!
2
3
 
5
 
! Отговори
езичник преди 9 години
пост и медитация или молитва. няма по-добра рецепта за засилване на вътрешната духовна енергия. разните ислямаджии си спазват празниците. Тогава и ние Православните трябва да го правим за да противостоим успешно. п.п. а тия дето се подиграват с Вярата ни изобщо не са християни . не им обръщайте внимание.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще постя, ама разсрочено. Ям сутринта в 8 часа, после постя до 12 часа, а след като обядвам ще постя до около 17 часа.

Спонсорирани публикации