Минималната заплата остава 340 лв., КНСБ иска да е 400

Може да има и компромис - не повече от 370 лв.
21 ное 2014 19:02,
77
Минималната заплата остава 340 лв., КНСБ иска да е 400
Снимка: Reuters, архив

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова, цитирана от Дарик.

Много административни такси и възнаграждения зависят от размера на минималната работна заплата и се изчисляват спрямо нея. Един такъв пример е потребителската такса за посещение при личен лекар.

Според Стоянова обаче административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя.

Междувременно от КНСБ настояват минималната заплата от началото на 2015 г. да е 400 лв. В декларация на изпълнителния комитет се изразява очакване "за нова политика по доходите".

Според синдиката тази политика трябва да включва механизъм за ежегодно повишаване на минималната и на средната работна заплата, нова философия и на заплащане в бюджетните сектори и държавната администрация и мерки за повишаване на доходите за най-уязвимите - пенсионери, социално слаби, безработни и хора с увреждания.

В декларацията се изразява очакване за гарантиране на среден годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне 50% от средната.

Организацията настоява също и за договаряне на минималната работна заплата за страната, като се промени нормативната база за това, както и да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на МРЗ, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели.

Според синдиката тези мерки ще дадат осезаем антидефлационен ефект и ще сложат началото на устойчив модел на икономически растеж, базиран на повишаване на доходите и заетостта.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
13
 
! Отговори
МРЗ 800 лева преди 9 години
Държавата по-скоро печели от скока на МРЗ. Много малко държавни служители получават минимална. Просто явно има задкулисно споразумение с работодателските организации и се защитава интереса на работодателя, а не на работника. Скочи ли МРЗ, скачат и средните заплати, скачат постъпленията от осигуровки и данъци.
17
1
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Е, аз само попитах, то човек има ли мотивация и със стационарна ще преплува, даже може да я ползва като тия новите руски катери Раптор!
16
1
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 9 години
До МарксАми не знам дали е доплувал до другия бряг,но да не забравяме,че е носил РЪЧНА ВАГРЯНКА.
15
1
 
5
 
! Отговори
до №13 преди 9 години
До АнонименДепутатите са много,много малко в сравнение с 7 000 000 българи.Техните заплати са твърде ниски със сериозните неща, които "творят" за България.
14
0
 
18
 
! Отговори
Ö преди 9 години
Нищо ново под небето!
13
2
 
16
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Геееерп!От къде на къде работниците ще получават толкова, колкото е порционът на каракачан дог на Боко, мм?Вие можете ли да лаете, не съм сигурен?! А да тичате и да носите обратно хвърлена пачка с мънги? Друг път ще ги върнете обратно!Геееерп!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Нещо грешка..Не си обективен - дупедатите си дигнаха свойте1
11
2
 
16
 
! Отговори
гг преди 9 години
Боко , пак си решил да не даваш нищо на хората , правиш същата грешка както при Дянков.И хората искат да ядат , кради , но дай и на тях.Пак ще паднеш, но този път от по-високо.Добре , не даваш на хората , но направи така, че и народните изедници , че и ти като министър да не вземате повече от 10 минимални РЗ за очуканата ни даржава. Старо соц. правило , в пропорция 1 към 10.
10
1
 
21
 
! Отговори
Нещо грешка.. преди 9 години
В България се повишават само цените на стоки и услуги, а не на заплати.
9
10
 
4
 
! Отговори
Националъ преди 9 години
Защо заради фирмаджийските и мутренските интереси на БСП-ДС трябва да страда цял народ . Докога комунистите -социалисти ще изпълняват плана Ран-Ът . Докога ще гласуваме за далавераджията Станишев .
8
5
 
12
 
! Отговори
Нaционaль преди 9 години
Зaщо зaрaди фирмaджиййските и мутренските интереси нa Гроб трябвa дa стрaдa целия нaродНе че и предишните не бяхa изпълнители нa Рaн-ЪтКогa нaродa ще иде дa глaсувa нaй-нaкрaяДо когa ще глaсувaт сaмо сметкaджиите и дaлaверджиитеМного е възможно никогa, зaщото тези хорa отдaвнa емигрирaхa
7
8
 
14
 
! Отговори
Фса . преди 9 години
400 лв е много ....държавата ще фалира ....икономиката ще се срине ....пари няма ....400 лв ? Ние да не сме Германия или Англия да вземаме по 200 еврака заплата ? Айде моля ви се ! Бойко Бойко Бойко !!!
6
0
 
6
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
А, необлагаем минимум, нещо .......?Щото, СЯ "таксичките" сакат да увеличат май......"Пари нема. Действайте" (Й. Б. Тито)
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много са дори 340 лева. Това са цели 170 Евро на месец. Да им дават по 20 евро или 40 лева. Да хапват половин хляб на ден и да копат картофи. Само ГЕРБ!
4
3
 
29
 
! Отговори
Ахмет преди 9 години
Яжте асфалт сега!
3
0
 
35
 
! Отговори
истината преди 9 години
Псевдо работодателите подскачат защото масово осигуряват служителите си на минималната работна заплата.
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме в цяла Европа с най-ниска минимална заплата. Трябва да се вдигне, защото, като е ниска минималната заплата и квалифицирания труд се заплаща и той ниско.
1
2
 
30
 
! Отговори
Шапшал преди 9 години
Ха-ха.Кеф. Боко заплати не ви е обещал да вдига.))