Най-важното за младите - да изглеждат добре. Като звездите!

Политиката не ги интересува, страх ги е от безработица, половината не искат да емигрират
Обновена: 1 дек 2014 14:02 | 1 дек 2014 12:39, Камелия Цветанова
36
Най-важното за младите - да изглеждат добре. Като звездите!
Снимка: Reuters, архив

Приоритет за младите българи е носенето на маркови дрехи, да се хранят здравословно и да спортуват, за да изглеждат добре. Това е сред основните изводи от изследване на "Галъп интернешънъл" сред 1030 души на възраст между 14 и 27 години, което е в основата на книгата "Младите хора в европейска България – социологически портрет 2014 г," на проф. Петър-Емил Митев и доц.д-р Сийка Ковачева.

Оказва се, че за цели 85% най-важното е да изглеждат добре. Да бъдеш независим се нарежда на второ място – 80%, да имаш кариера е на трето място – 75%, и да си отговорен е на четвърто - 72%.

Сред българските младежи за добрата външност допринасят носенето на маркови дрехи, здравословното хранене и спортуването. Добрият имидж на тялото и съответното поведение са важни елементи на самочувствието на съвременния млад човек, показва проучването.

Създаването на желания имидж често означава усилия за потребление на такива стоки и услуги, които позволяват на младите да се идентифицират със звезди от шоубизнеса и модата.

Това важи както за младите с по-високи доходи, така и за тези, които са застрашени от социално изключване.

В групата на „златната младеж“ е привилегированото малцинство - студенти и млади специалисти от семейства с по-високи доходи и образование, работещи в преуспяващи фирми. Представителите на тази група могат да отделят за маркови дрехи и културно потребление и повече от 150 лв. на месец. Групата на застрашените от социално изключване се състои предимно от роми. В тази група се отделят по-малко от 20 лв. на месец за стоки и услуги за развлечение.

Младите хора у нас се ориентират все повече към независимост и самоизява, но се забелязва и ниско доверие към институциите, както и ниска гражданска активност. Участието в граждански инициативи е актуално само за 27%, а активността в политиката е модерна само според 24% от младите хора.

Повече от половината от запитаните не проявяват интерес към националния политически живот, две трети – към политиката на ЕС. Само една трета от 18-22-годишните са гласували във всички или на повечето избори, откакто са получили право на глас. Младите хора не се чувстват представени, развива се негативна политическа предубеденост.

Близо 60% от запитаните живеят с родителите си. Но пък и свободата, на която те се радват в родителския дом, сега е по-голяма. Този дом се предпочита не заради икономическа принуда, а заради удобство.

Според очакванията на младите българи властовите отношения между мъжа и жената са силно асиметрични – патриархалните нагласи остават.
 
Българските младежи изразяват слаба толерантност относно нетрадиционните форми на сексуално поведение. Сексуалните контакти между хора от един и същ пол се смятат за „напълно” или „по-скоро” приемливи само от една пета от анкетираните, докато една трета изразяват мнението, че те се „напълно неприемливи”, и още една пета, че са „по-скоро неприемливи”.

47% от запитаните младежи не са мислили за емиграция или са мислили, но са отхвърлили такава възможност.

Като най-сериозни проблеми се виждат безработицата (70% от отговорите), бедността и трудовата несигурност (около 60%).

На бизнеса вече не се гледа като на далавера, сочи още проучването.  

По-голямата част от хората между 14 и 27 години предпочитат частния сектор пред държавния (51 срещу 35%), макар да са наясно, че той е по-несигурен. Това може да се обясни с разликите в месечното заплащане. Масово младежите получават ниски заплати (до 400 лв), а само 7% - над 1000 лв. 68% биха избрали безинтересна, но добре платена работа, докато 24% поставят заплатата на второ място. Въпреки това условията за социално-професионалния старт на младите хора се изменят като цяло в положителна насока.

Близо половината анкетирани са готови да направят морален компромис в името на успеха. Разпространено остава и разбирането за "връзките" като начин за постигане на кариера (30%). И все пак, при повечето младежи (около 45%) личните отговорност и усилия се определят като най-важни фактори за "успеха в живота".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По-голямата част от хората между 14 и 27 години предпочитат частния сектор пред държавния (51 срещу 35%), макар да са наясно, че той е по-несигурен. Това може да се обясни с разликите в месечното заплащане." Това е пълно противоречие в съжденията. Според официалната статистика (която в този случай е вярна), за една и съща позиция, заплащането в държавния сектор изпреварва (макар и с малко) заплащането в частния сектор, натоварването в частния сектор на тази позиция е по-голямо.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм казала, че няма, очевидно има ***, и то много, от всякакви възраст, пол и етнос. И аз ги виждам ежедневно и просто страня от тях, насочвам енергията си към друг тип хора. Просто ме дразнят коментари от рода на "всички българи", "всички българки", "всички млади", "всички пенсионери" са еди какви са. Лъч надежда има навсякъде. Струва се да се потърси, вместо да се плюе наред.
19
5
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
Научих много повече от колегите ми, които се забиваха всяка вечер в чалготека и минаваха на всеки изпит с пищов, понеже работех по специалността и имах възможност да натрупам полезни практически знания и да не тежа като воденичен камък на врата на нашите финансово. Учех след работа и успехът ми е отличен, както и знанията ми, доколкото могат да се добият такива с пародиите на университети в България. Най-много научих за един семестър в Германия.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живейте си в заблудата, че (почти) всички млади са по-лоши от вас и никога няма да видите тези, които не са. Това, че не са ви в обкръжението, не значи, че липсват. По-скоро едва ли имат общи идеали с такива озлобени нихилисти като вас. Масата са овце, но това е при всички възрасти. Познавам много пропаднали млади хора. Но не дружа с тях. Дружа с онези, другите, с които ми е приятно и които не са избягали. Не съм наясно със съотношението. Но знам, че кой каквото търси, това вижда и това намира.
17
6
 
3
 
! Отговори
И последно преди 9 години
Тъй като никой не е питал нашето семейство, а има ограничения в дължината на коментарите и МНОГО глупави, обобщаващи коментари преди моите, искам да се доизкажа. С мъжа ми сме равни партньори със симетрични отношения. Семейството ни не е патриархално, с налагане на единия над другия по някакъв начин. Явно сме в златните 7% на получаващи над 1000 лв. нетно и то със собствен интелектуален труд и усилия, не сме ползвали връзки. Има много плява, но има останали и нормални млади хора в България!
16
3
 
3
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
Незнам колко здавословно живеят,но знам че яко пият взимат наркотици и водят безразборен полов живот по голямата част от тях.
15
2
 
7
 
! Отговори
Също така преди 9 години
Дрехите ни се стараем да са чисти, хубави и стилни, а не маркови. Марката няма значение, обикновено оскъпява излишно. От значение са качеството, външния вид и без излишни надценки. *** ***, анцузи и животински шарки - не, благодаря. Звездите от шоубинзнеса и модата не са ни идеали, най-вече понеже са изкуствени и често глуповати, а ние изглеждаме добре естествено и не сме, съответ нямаме нужда да избиваме комплекси в това отношение. "ниско доверие към институциите" Тук най-сетне са познали.
14
7
 
10
 
! Отговори
Относно обобщенията преди 9 години
Стига сте плюли младите - и сред тях има и стока, и плява, както и във всички възрастови групи! С мъжа ми сме на по 25 години и почти нищо от написаното в това "извадково проучване" не важи за нас. А глупостите на 15...мразим ракия, чалга и цигари и родителите не ни плащат сметките, плащаме си ги ние, с нашите заплати. И двамата имаме завършени магистратури и сме работили през цялото си следване, и то на пълен работен ден във фирми, не нискоквалифициран, почасов труд.
13
1
 
18
 
! Отговори
отново, отново... преди 9 години
и отново- ИЗМИШЛЬОТИНИ !!! Младите хора на " европейска " България- пълна порнография !!!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посредствени.Без знание,талант и работохолизам никой не ще ги приеме на Запад.Освен край пътя или край тоалетната чиния.Ако статистическите данни са верни въобще,тъй като в България всичко е под съмнение....Колкота до номер 1.Другарю червено платен агитатар.НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА ХОДИ В ИЗОСТАНАЛИ С ВЕКОВЕ ДЪРЖАВИ,ПО-СКОРО НАРОДА ИМ СЕ ПРЕСЕЛВА В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ.
11
16
 
8
 
! Отговори
Помним преди 9 години
За съжаление откривам увеличение на червените *** и проруските фенове във форумите.Много българи набързо забравиха какво е руски комунизъм и бързо разтвориха обятия за руския ботуш.За съжаление тия нещастни души теглят БГ към москвича и кремълската "свобода".Плитки разуми, вечно сравняват Русия и САЩ.Ако не при едните - при другите.Нима не виждате че има и трети вариант.Независимост и от едните и от другите.Но българина е скроен да е роб- ако не робува при един ,ще отиде ратай при друг.Жалко
10
4
 
31
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Ама като ги гледам всичките какви спортисти са с тоз fast food и какви са ми наточени с турските парцали от по 200-300 лв и направо полОдявам...Кариера?! Момчетата се изживяват като мафиози,а жените търсят на хляба мекото-някой чичко с количка..
9
14
 
9
 
! Отговори
До Анонимен #5 преди 9 години
До Анонимен #5По погрешка ти дадох +, щото не изчетох докрай какво си натворил.Да, хубаво е че си избягал от България. Колкото повече некачествен матрял избяга, по-добре.А мнението ми за такива като теб не е положително. Само мижитурките и страхливците бягат.
8
2
 
38
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Има една поговорка ,че ще те посрещнат по дрехите ,а ще те изпратят по ума .Иначе няма лошо младите да изглеждат добре и да носят маркови дрехи ,но мисля че трябва да наблягат на знанията и уменията ,а всичко останало ще дойде само живота е пред тях.
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Промити мозъци, продукти на демокрацията! Мога да ги похваля само за това, че искат да останат в България.
6
10
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Аз пък не съжалявам, че останах, защото докато киснат във фейса или пред телефончетата си в мола, нямам проблеми с конкуренцията и намирането на работа. Яд ме хваща само като си стегнат багажа и напуснат държавата, хленчейки, че никой не ги оценява тук.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
селфи в леглото е бъдещето на децата ни, жалко и горко ни .. но какво да се прави Европейски принципи може да се каже и национални след като АТАКА и ПФ са на власт!
4
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е с тези идеали мисля че няма да имат проблеми да си намерят работа като *** или жигулата. Радвам се, че не живея в България вече. Едно време избягах точно заради тези псевдоидеали и назряващата чалга култура. Не съжелявам!
3
6
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
може би си прав, но темата не е това моето момче
2
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мнозинството от анкетираните им желая успех с намирането на работа. Да не забравят в автобиографията си срещу умения да напишат "мога да изглеждам добре".