225 нападения над спешни медици за 1 г., основно в ромски квартали

Москов иска местните общности да гарантират сигурността на екипите
72
225 нападения над спешни медици за 1 г., основно в ромски квартали
Петър Москов. Снимка: архив, БТА

Здравният министър Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков са посетили Спешния център в Ботевград  във връзка с нападението над спешен медик през изминалата седмица.

Вчера стана ясно, че двама роми нападнали екип, който отивал на посещение при бременна жена в ботевградското село Врачеш.

От началото на тази година органите на МВР са регистрирали 225 нападения над екипи на центровете за спешна медицинска помощ, като 175 от тях са в ромски квартали, съобщават от здравното министерство.

Москов заяви, че въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора – от самата общност, категоричен е министърът на здравеопазването.

В разговор със служителите на ФСМП в Ботевград министър Москов е уверил, че чрез Концепцията за развитие на спешната помощ и поетапно увеличаване на заплатите в сектора ще се гарантира кадрово, техническо и инфраструктурно обезпечаване на системата на спешната помощ и ще се създадат подходящи условия за труд.

В телефонен разговор министър Москов и Сашо Денкин, кмет на с. Врачеш, са се договорили за организиране на среща между „лидерите“ на местното население, представители на кметството и ръководствата на спешните центрове в Ботевград и в София област.

Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района.

През следващата седмица ръководството на МЗ ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините. Москов обяви, че ще настоява местните общности да гарантират сигурността на екипите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Господинов преди 9 години
Чл. 131 ал.2 За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, медицински специалист и персонал към Центровете за спешна медицинска помощ, или учител в детска градина, основно, или средно училище при или по повод изпълнение на службата или функцият
23
0
 
4
 
! Отговори
работещ в спешна пом преди 9 години
От четвърт век работя в спешна помощ и досега не съм имал проблеми.Но искам да попитам колко от нападателите са осъдени?Искам да попитам защо Максим Ставийски се пързаля свободно в Русия и не ебил в затвор и една минута?У нас правосъдие има ли ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
22
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ПРЕДЛАГАМ ТЕЗИ ОТКАЧАЛКИ С БУРКИТЕ ДА НЕ ГИ ПУСКАТ В НИТО ЕДНО ДЪРЖАВНО ПЪК И В ЧАСТНО ЗАВЕДЕНИЕ. ТОВА НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ. ТОВА Е РЕД И ДИСЦИПЛИНА.КАТО ИСКАТ ДА ХОДЯТ ТАКА ДА ЗАМИНАВАТ ЗА САУДИТСКА АРАБИЯ, СИРИЯ , АКО ЩАТ И НА М... НАТА СИ.НИЕ НЕ СМИ ДЛЪЖНИ ДА ГИ ПОНАСЯМЕ. СЛЕД КАТО ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПАЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ. НЕКА ПРОБВАТ В ЧУЖБИНА ТАКА....ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ СОЛЕНО. ЗА ТЯХ ТРЯБВА СИЛНА РЪКА, НО НАЛИ СА ЕЛЕКТОРАТ.........
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ходете там
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов се е сетил как да реши проблема. МВР могат да решат всички проблеми.Викат "лидерите" и ги предупреждават. Става нещо, нинджите хващат "лидера" и го обезкостяват. Ако оживее и се прибере в махалата гаранция, че няколко месеца там проблкеми няма да има.
19
0
 
26
 
! Отговори
Бай Мангау преди 9 години
Има си и решение на проблема. Просто да не ходят в квартали където са ги нападнали. Църните *** сами ще почнат да следят за реда в квартала, даже ще осигуряват безопасен коридор за движение на линейките.
18
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименMINISTARAT NA ZDRAVEOPAZVANETO TRIABVA DA ZASHTITAVA BOLNITE,A NE LEKARITE NEKADASRNIZI.
17
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HORATA IMAT PRAVO-TUK SA OSTANALI DOKTORI-NEKADARNIZI.
16
1
 
8
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
Не знам дали всички знаят, но в ромските райони живее едно зависимо от своите "лидери" население. Тези хора имат реална власт в гетото. Тъй че по принцип позицията на министъра е логична. Какво ми плющи шлиферът дали ще хванат някой си и ще го осъдят на три години условно. По-скоро ще искам да работя в безопасна среда. А тези "лидери" биха могли до голяма степен да осигурят това. Със същите механизми, с които осигуряват поголовното гласуване например. Само че няма да стане.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16_за изградеждане на лекар специалист в Бг-10години и ,Преди 1990 год.14_15години.Въпрос -колко трябва да получава,защо да работи тук -за такива да му умаловажават труда с ,,Лекарчетата,,.аиде сиктир.Сега Лекари се търсят в Европа-ще получат достойно заплащане и уважение.Който не е доволен от ,,лекарчетата,,-:-) :-) _--Айде моля --идете при Водопроводчика,Баячката...да ви побае:-) .Имате избор -направете го моля!
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да не бият лекарите? Сега нали е демокрация?
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицията ги глези, нали имат палки нека да ги пуснат в действие.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Lekarite vzimat rushvet v Balgariq! I greshkata e v horata, a ne v lekarite! Taka gi sviknahte i zatova pari kozi kokoshki nqma znachenie shte davate, inache shte izbqgat v chujbina Lekarchetata!
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Струва ми се, че здравният министър има нужда да инспектира работата на Спешна помощ. Предлагам при всеки получен сигнал за ромските гета, да се качва в линейката, ама без НСО и охрана. Да видим като изяде пердаха дали ще развива лекции за "отговорност на общността" или ще иска незабавни и твърди мерки от полицията.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Москов заяви, че въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността."Ало министър П*тка, точно с това полицията да ги залови и накаже е свързано. Какъв здравен министър си бе, ти трябва да защитаваш лекарите, а не нападателите им! И каква е тая уникална глупост за "отговорност на общността" ти размиваш вината на нападателите?
9
0
 
28
 
! Отговори
anon преди 9 години
защо "местните общности"? не може ли просто биещите да бъдат арестувани и вкарани в затвора? толкова е просто. ама в родината простите неща не виреят. трябва винаги да има масони, извънземни, ран-ът-овци и тн...
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възмездие трябва.Арест и по бързата процедура.Пет години в затвора да му пръснат халката и ще се оправи работата.И най-вече без здравна осегуровка на не може да купува и продава имот,кола,да няма право на никаква здравна помощ,да му се спрът социалните..Да мре в калта.
7
0
 
56
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Къде е БХК и защо мълчи?
6
0
 
41
 
! Отговори
gio преди 9 години
ми да не ходят.при обаждане, да се проверява имат ли здравна осигуровка и ако някат на каруцата и в болницата.Само ще им донорстваме на тези.Само от една азбира това племе и това е тоягата
5
0
 
33
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Няма смисъл от линеики.Пращаите им ***.