Хубавите имоти свършват заради парите от КТБ

По-интересните теми в печата на 4 декември
Обновена: 4 дек 2014 10:11 | 4 дек 2014 07:00,
69
Хубавите имоти свършват заради парите от КТБ
Снимка: архив Булфото

"Хубавите имоти свършват заради парите в КТБ", пише "24 часа"в днешния си брой. Вестникът цитира брокери, според които  поне 400 млн. от изплатените депозити да отидат за покупката на жилища.

В интервю за "24 часа" Радослав Миленков, управител на фонда за гарантиране на влоговете в банките, коментира: "Това как ще протече процесът по изплащане на сумите и на по-късен етап – как ще бъдат осребрени активите на КТБ, ще ни каже дали фондът и  банковата система са в състояние ефективно да се справят с подобна ситуация." Миленков уверява, че изплащането на сумите ще протече безпроблемно и хората не бива да се притесняват. "Приблизително 1500 банкови клона ще работят и ще обслужват клиентите, като някои банки увеличиха броя на клоновете, които ще работят, за да осигурят максимална оперативност. МВР е  създало организация за сигурността на банковите клонове и клиентите им. Осигурени са патрулни коли за охрана на клоновете на банките. От своя страна обслужващите банки също са поели ангажимент да засилят охраната си", допълва Миленков.

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира "Монитор",  позовавайки се на банкера Петър Андронов. Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити. Парите, с които разполагат банките, поевтиняват. Освен това депозитите продължават да нарастват. Средната лихва по тях е паднала с 2,5 процента спрямо времето преди кризата.

"Брюксел ни изостави за "Южен поток", отразява на първа страница "Труд". Европейската комисия не е страна по проекта, но продължава диалога с държавите, които участват в него. Това коментира говорителят на комисията по енергийните и климатичните въпроси Ана-Кайса Итконен. По думите й изграждането на газопровода ще бъде основна тема на предстоящата среща на енергийните министри от общността и еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, която ще се проведе на 8 декември в Брюксел.

"Търсят и със сила документи за "Южен поток", имало май два варианта в БЕХ", допълва в заглавие "24 часа". Изданието  акцентира върху изказване на премиерът Бойко Борисов: Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от "Южен  поток", все още не можем да се доберем до договора. Голямата питанка на премиера е, че не може да намери договор, в който да  е записано, че България ще загуби 400 млн. евро на година от затварянето на проекта, както заяви президентът на Русия  Владимир Путин. Ако трябва силово да вземем документите, за да видим какво пише. До петък не ми ли дадат договора, могат след това да се сърдят само на себе си, закани се Борисов.

След спирането на проекта "Южен поток" сякаш по спешност в сряда правителството обяви, че започва два конкурса за търсене  на нефт и природен газ в Черно море - в блоковете "Силистар" и "Терес", съобщава под глава "Капитал Daily". Потенциалните  инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години, след което, ако бъдат открити запаси от нефт или газ, могат да сключат и концесионен договор за добив. Това обаче е много малко вероятно да се случи, тъй като двата блока са проучвани многократно, а натрупаните данни не дават голяма надежда за залежи, твърдят експерти. Но слабата надежда не пречи да се потърсят инвеститори, желаещи да проучват има ли залежи. Големите очаквания са да бъдат намерени значителни количества във вече взетия от инвеститор блок "Хан Аспарух".

Големите панелни сгради в България ще бъдат санирани с пари от Брюксел по новата Оперативна програма "Региони в растеж"  2014-2020 от догодина. В програмата са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, отбелязва във водещата си новина "Дума". В рамките на програмата ще бъде създаден фонд, чрез който ще се предоставят средства на общините за 100-процентно безвъзмездно финансиране за саниране на големи панелни сгради.

След Лъвов мост колите в София може да слязат и под Орлов мост. Столична община обмисля възможност заедно с изграждането на третия лъч на метрото, чийто маршрут минава през това интензивно кръстовище, там да бъде построена и естакада на две нива, извежда под глава "Преса". За целта пътните платна на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" ще слязат на нивото на Перловската река по подобие на Лъвов Мост. На сегашното ниво ще остане потокът от коли, който идва съответно от булевардите "Цар Освободител" и "Цариградско шосе".

Обединяването на НАП и Агенция "Митници" определено ще повлияе негативно. Особено първите години, когато ще има абсолютен стрес в системата, анализира в интервю за "Дума" Георги Търновалийски, депутат от "БСП лява България". По думите му НАП още няма пълна единна информационна система, а тази на Агенция "Митници" е отделна, различна. "Как ще бъдат интегрирани двете? Служебният финансов министър и действащият обявиха, че са подобрили връзката между двете агенции. Истината е, че просто имат достъп до определена информация. Това обаче не е единна информационна система, двете много трудно ще бъдат  синхронизирани и обвързани в обща информационна система. Страхувам се, че всичко това ще доведе до срив в системите и в работата на агенциите", смята Търновалийски.

Неплатен отпуск ще връзва заплатите в министерствата през новата 205 г. Всеки месец чиновниците ще излизат по 2-3 дни в  принудителна ваканция. В противен случай ведомствата няма да смогнат с възнагражденията им. Това е една от мерките за  икономии, обсъждани в кабинета, заради свития Бюджет 2015 твърди "Стандарт".

В новия зимен туристически сезон българските комплекси ще предлагат развлечения и услуги на старите цени. Това сочат обявените оферти на най-популярните ни ски курорти - Банско, Пампорово и Боровец, анонсира "Труд". Средно по 100 лв. на ден  на човек излиза нощувка със закуска и вечеря, плюс целодневна лифт карта преди и след Новогодишните празници. Тридесет и два екипа с 23 добре обучени и тренирани кучета ще ни спасяват тази зима в планините. Спасителите, както и четириногите им помагачи, са в пълна "бойна готовност" за  сезона, допълва по темата "Монитор". Техниката е в добро състояние, съобщава директорът на Планинската спасителна служба при БЧК Методи Тодоров.

Според челото на "Телеграф" любителите на екзотичните и скъпи ястия могат да се поглезят по празниците с пържоли от  опашка на крокодил за 150 лева. Вносителите признават, че се вкарват ограничени бройки, като за година се продават по два-три килограма. Другият нестандартен вариант за трапезата е пържола от бизон, която струва 90 лева за килограм.

В друга статия "Новинар" пресмята още: Около 100 лв. средно ще похарчи българинът за подаръци тази година. Очаква се скок на цените, ръст на кредитите, а сред хитовите покупки да бъдат дрехите и техниката.
Корупцията в България е намаляла през тази година, но продължава да е най-голяма сред страните - членки на Европейския съюз. Това става ясно от представения в Берлин годишен доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси  интернешънъл", информира на първа страница "Сега". В индекса "Възприятие на корупцията" за 2014 г. страната ни поделя 69-о  място с Италия, Гърция, Румъния, Бразилия, Сенегал и Свазиленд. Миналата година България заемаше 77-а позиция в подреждането. Изследването обхваща 175 държави в света.

"Заплаха не е "Ислямска държава", а нашите бандити", е заглавието над интервю в "Труд" с Димитър Йончев, експерт по национална сигурност. "Живяхме във времена, когато от 100 престъпления само 2 оставаха ненаказани. Сега само 2 са наказани. Не можеш в такъв свят да бъдеш в равновесие", казва Йончев. "Въпреки че на полицията бяха дадени милиони, въпреки че е два пъти повече от армията, тя не е в състояние да санкционира когото и да било, освен да стои по ъглите и да дебне за превишена скорост. В България, когато си богат, просто е  невъзпитано да спазваш правилата. Ако натрупаш актове, пращаш адвоката си да се разправя и караш направо. Общественото мнение не може да ти пречи. Това означава абсолютен разпад на обществото. Не знам защо си затваряме очите и се правим, че това е нормално. Не е. Няма демокрация, няма социализъм. Такава анархия няма име", категоричен е Йончев.

Няма опасност от нова бежанска вълна, уверява в интервю за "Монитор" Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на  ООН за бежанците. "Наблюдаваше се известно увеличение на потока, особено в края на август и през септември. Тогава у нас  пристигнаха около 700 души на зелена граница, но през следващите два месеца видяхме, че броят им намалява. Засега тази тенденция се поддържа. В края на октомври бяха пристигнали около 380 човека, на фона на 3600 през миналата година. Така че потокът многократно намалява. Има известно увеличение на тези, които минават през гранично-пропускателните пунктове, но ако по това време през миналата година са пристигали по 100 души на ден, то  сега те са по около 20-ина. А и с по-лошите метеорологични условия броят им ще намалява", казва Чеширков.

130 катастрофи с градския транспорт стават на месец, отчита пред "Телеграф" директорът на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов. От тях 912 са били катастрофи с леки щети, а 14 - с тежки. В 59 други случая има леко пострадали вследствие на произшествието, а 17 - със средни телесни повреди, а в едно има и тежко пострадали вследствие на удара. До края на октомври  имаше едно произшествие с убит участник в него. По отношение на виновността на участниците в произшествието при повече от две трети от случаите вината е на водача на другото превозно средство, отчита още Арнаудов.

България се нарежда на трето място в ЕС по пушене след Гърция и Хърватия, алармира "Труд". Близо 30 процента или всеки 3 над 15 г. у нас пали цигара всеки ден, докато средният процент за Евросъюза е 22,8. Освен това живеем нездравословно, предпоследни сме по консумация на плодове, затова сме и много болни, показва още статистиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не става дума за имоти въобще, а за ХУБАВИ имоти. И имот не значи само апартамент.
53
1
 
1
 
! Отговори
СТ преди 9 години
какви глупости пишеш бе.. в Кьолн в ЛИНДЕНТАЛ кв.м. жилище е с цена 2 000 евро,но в ЕРЕНФЕЛД-едно турско гето има и за 50 000 евро цял апартамент,все едно в Столипиново да живееш
52
1
 
9
 
! Отговори
акуд преди 9 години
хихихи най тъпата пропаганда на строителните лобисти . изобщо В момента не е изгодно да се купуват имоти поне не и на тези цени
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брокерите са неадекватни - както винаги!
50
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гладен брокер просо сънува :)
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ауууу Бягам да купувам
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нарочно пишат, че ще се купуват имоти, защото искат да има раздвижване на сделките с имоти. Спомнете си, че отвреме-навреме се пускат приказки как се повишават наемите, и когато това се раздуха по медиите, наемодателите веднага искат вдигане на наема. Така, че всички брокери сега се надяват по този начин да влияят на хората и да им внушат, че трябва да се купува имот, понеже търсенето ще скочи :) умните хора едва ли биха се хванали на това
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имотите са бита карта отвсякъде. Хората намаляват, имотите стават излишни и като място за живеене, и като инвестиция. Откъде токова наематели.
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 5-6 години, когато бизнес климатът в провинцията се пооправи и хората започнат да се изнасят от София, ще се окаже, че купуването на жилище в столицата не е било най-мъдрото решение.
45
1
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Сега отивам да си взема парите от КТБ и ще инвестирам в имот, но със сигурност не в България. Тук инвестициите не носят добри доходи. Да се държат парите в банка също вече става безсмислено - рисковете са големи, лихвата е намаля, а на всичкото отгоре и ще се облага.
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори в софия възрастовата структура на населението е лоша, над 65 години-22%,под 16 години-17%. за страната е катастрофална. ако от младото население извадите ромското и тези които заминават навънка,какво остава и за кой ще се купува
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам приятел,който се зароби с кредит от 60 000 евро за 20 години и жестоко съжалява.преди това живееха под наем за 400 лева,собствениците бяха в чужбина и никой за нищо не ги безпокоеше. не е разумно активния ти живот да мине в изплащане на кредити, също дали ще си на тази работа в този град и с този доход.
42
0
 
20
 
! Отговори
Димитър Димов преди 9 години
"Алчността, с която бяха свикнали да чакат всяка година големи печалби, ги правеше сигурни жертви на кризата."
41
0
 
14
 
! Отговори
брокер преди 9 години
Глупости!!!!
40
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва зима и глад и брокерчетата надват вой! Търся имот от 1 година в софия, предлагат се непродаваеми *** на безбожни цени. Не мисля, че някой разумен ще клъвне
39
1
 
35
 
! Отговори
Я преди 9 години
Уважаеми вложители , да инвестирате в долнокачествени дупки, наречени имот , които никой няма да купува след няколко години, е много голяма глупост !
38
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в кооперация от 32 апартамента имаме 4 празни и 7 с по един възрастен. едва събирам пари за режийни. по биологични причини скоро половината кооперация ще е празна
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези които заминаха за сащ и канада остават там с децата си,тия от Европа,едни остават други се връщат.ще се върнат по старите да живеят с пенсиите си тука.младите и тия родените там остават. и едните и другите имат накупени апартаменти в бг които ще излезнат на пазара а насреща няма купувачи
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Холандия хубав двустаен с реални квадрати и перфектна инфраструктура на 15 км от маастрихт е 40 000 евро. хората купуват след 40-45 годишна възраст когато се установят някъде или са близо до пенсия. докато са млади са мобилни и никой не се закотвя на едно място
35
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 9 години
До ЛюбопиткоGrand Resort "Panorama, Marina Fort Beach" близо до елените