Tристълбовият модел на пенсионната система е добър

Апостолов: Нещата да се решават на пазарен принцип
Обновена: 18 дек 2014 21:03 | 18 дек 2014 21:02, Екип на Investor.bg
9
Tристълбовият модел на пенсионната система е добър
Снимка: Dnes.bg

Ако целта на прехвърлянето на част от вноските за втора пенсия в НОИ е попълване на дефицита, това няма да има дългосрочен ефект. Това каза в интервю за БНР бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов.

Още по темата
Според него тристълбовият модел на пенсионната система се е доказал като добър за България, а и чрез него се постига фин баланс на финансовата система, който не бива да бъде стресиран.

„България преди 15 години определи своя пенсионен модел на тристълбов. Аз смятам, че този модел работи добре. Докато при сегашната капиталова система с втори и трети стълб е ясно колко внасяме и как фондът ми управлява парите, при НОИ няма яснота. Там тези, които внасят парите – работещите в момента, внасят пари за пенсионери, социално слаби и т.н.“, каза Апостолов.

Той онагледи предложението за промени по следния начин - „при частния фонд аз знам с колко пари разполагам и за колко време ще искам да ги взема. При НОИ няма да знам, това ще е функция от някакви събития, които ще се случват след години, когато ще се пенсионирам. И това ще са пари, които ще бъдат функция на работещото население в България", коментира още Апостолов.
 
Според него в случая наистина може да се говори за един вид национализация. „Тези партиди, които са собственост на всеки пенсионно осигуряващ се, отиват в бюджета на НОИ в един пул, от който се плащат пенсиите на сегашните пенсионери“, поясни Апостолов.

„Аз имам парично изражение на моята партида, но тези пари са инвестирани. Тогава пенсионният мениджър  ще трябва да разпродаде активи, в които е инвестирал, за да се върне на кеш и този кеш да го прехвърли в НОИ. Когато нещата се решават на административен принцип, а не на пазарен или под въздействие на някакви форсмажори, обикновено резултатите са отрицателни", обясни още Апостолов. Същевременно той добави, че така ще спадне и доходността в частните фондове. Според него в момента частните фондове носят доходност от 6–7%, което е достатъчно добър резултат.

„Тъй като пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори, те са сериозни играчи на пазара на държавни ценни книжа и са допълнение към банковия сектор, който дава краткосрочна или дългосрочна ликвидност на българската хазна. Защо трябва да поставяме този модел на изпитание“, пита риторично Апостолов.

„Свободата на решенията трябва да е на база на това къде ще имам по-добър доход. Какво ще сравнявам в НОИ спрямо частната пенсионна система? Те са несравними неща. Какво ще прави НОИ? Че нали виждаме, че непрекъснато е в дефицит. Тя няма артък пари да инвестира. Тя разпределя всичко, което влезе.“

По думите на бившия председател на КФН управляващите възнамеряват да направят осигурителната система да не е тристълбова, да е едностълбова и половина евентуално. „За мен това, за съжаление, е решение, което, ако се търси някакъв бюджетен ефект, няма да е дългосрочно", подчерта още Апостолов.

Междувременно стана ясно, че всички работодателски организации вече се противопоставят на меморандума за разбирателство, който правителството и синдикатите подписаха в неделя. Представителите на Реформаторския блок пък дори предупредиха, че може да се разпадне коалицията, ако ГЕРБ не отстъпи от искането си.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор, при положение, че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в НОИ.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Така е, трябва да следват правилния модел на всички десни партии в Европа. Прехвърляне и усвояване на всички фондове от часни фирми и лъжене, че всичко е наред докато не излезе наяве, че има огромна дупка. После всичко се поправя за сметка на държавната хазна и накрая се обвиняват чужденците(*** при нас) и предишното ляво правителство.... и така отново се печелят избори. С разликата, че в България левицата ни оперира като дясна със социални лозунги, но само облагодетелства свои хора...
6
1
 
1
 
! Отговори
запомни едно преди 9 години
тъпбът Ми е много по добър от ..;.
5
0
 
6
 
! Отговори
хохохо преди 9 години
стълбове,диреци и дръвцета ще има за всиччки от сърце.йо хо хо и бутилка ракия.(дедо ви меаз)
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тука има един среден стълб , 18-20 сантиметров ако има Соросоидки дайте ги на стълба..
3
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Апостолов: Нещата да се решават на пазарен принцип-vzemat ti parite i kato se pensionira6 umira6 sled 3 meseca i parite potavat egati i pazarniq princip
2
2
 
7
 
! Отговори
виждача преди 9 години
Искам 15-стълбов модел, и ШВЕЙЦАРСКО-АМЕРИКАНСКО-ФРЕНСКО правило, за да е сигурно напълно, че всички ще духат супата!
1
1
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Не знам кой е Апостолов но съм 100% съгласен с гледната точка. Краткожременно запушване на пробойната и накрая взимаш колкото ти кажат че ти се полага. Сегашното "работещите хранят неработещите" като модел е пълна тъпотия.Дано не мине номера, ама май щер се отупва брашнения чувал. Ако стане моите съболезнования на всички плащащи пенсионно в БГ.

Спонсорирани публикации