Поправката "Пенсии" е фалшив избор, настоя Христосков

"НОИ няма да инвестира парите, ще попълва дефицита"
62
Поправката "Пенсии" е фалшив избор, настоя Христосков
Йордан Христосков. Снимка: архив, БулФото

Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ, заяви бившият социален министър Йордан Христосков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Още по темата
След остри спорове в парламента вчера поправката беше прокарана от ново мнозинство - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Тя предвижда българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Избор в рамките на година ще имат и новопостъпилите на трудовия пазар.

Според Христосков това е фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация.

Социалният министър в първия кабинет „Борисов” Тотю Младенов защити идеята, като каза, че тя не е екзотична, а е първата стъпка. Втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, допълни той. 

Христосков обаче коментира, че решението ще доведе до натоварване на НОИ, и то само за да може да се закърпи бюджетът през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

До 31 март 2015 г. се очакват още законови промени по възможността за избор, като заявката е те да дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки. Текстове за това обаче тепърва ще се подготвят.

Тотю Младенов смята, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на голяма част от българските граждани, за да може де да направят информиран избор.

Комисията трябва да даде отчет как се инвестират парите от частните пенсионни фондове, къде се инвестират, каква доходност носят, за да могат хората да се ориентират и да направят избор, заяви Младенов. По думите му трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ОПЕРАЦИА ШМЕНТИ КАПЕЛИ СЛЕДВА ОПЕРАЦИА ЗДРАВЕ
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигнете пенсиите първо на хората с първа пенсия и каквото остане за втора и трета пенсия,
24
3
 
36
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Попитайте чичко гугъл , има достатъчни статии , как се източват частните пенсионни фондове , как уж заради кризата 2008 година им са се стопили активите , как влагат нашите пари в яхти , лимузини , палати и силикон за любовниците си.Пълно е с примери по улиците , които видимо харчат чужди пари . Тоест нашите пари.Имаме едни 7 млрд в тях , само на хартия , бъдете сигурни.Досега няма фалирал частен пенсионен фонд САМО ЗАЩОТО още нито един не е изплатил пенсия , а само прибират вноски.
23
7
 
24
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Господин Христосков, до сега нито една държава не е фалирала за разлика от банки и фондове. Защо никой не казва какво става с моите пари ако фалира фонда. Имаш ли дял във някой пенсионен фонд, че така силно защитаваш закрепостяването в ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН пенсионен фонд.
22
11
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Европарите бяха спрени наказателно заради ЮП. В момента , в който се отказахме и ни ги пуснаха, а не заради Борисов. Не може да се приписват лични заслуги, когато жертва е народът и той плаща цената. Сега борисов се прави на лицемерно загрижен за ЮП, че дружките му от ДПС , с които пие кафета и му подкрепят крадливите закони, остават с пръст в уста и без поръчки за строителство.
21
5
 
7
 
! Отговори
Перпетуум преди 9 години
Перпетуум мобиле е това твърдение, на Христосков.Неможе с частните пенсионни фондове да отклониш 30 % от парите за пенсии , които някога , на някого , ще се изплащат .По този начин те да не плащат солидарно за пенсиите на родителите им , а други плащат.А след това да твърдиш , има дефицит.Какво да има при това крупно отклоняване на 30 % от финансирането на пенсиите и какво друго да се плаща с тези пари , когато то е така предумишлено предизвикано.
20
1
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Блажени са вярващите! Имаш 30 000 лв, ама само така си мислиш - нищо нямаш! Пий една студена вода от мене, аз черпя! Ха, ха, ***!
19
1
 
21
 
! Отговори
er преди 9 години
До синдикалистЕто, това е отговорът!Парите в частните пенсионни фондове са опапкани/"инвестирани"/ и сега ги прехвърлят/само партидите,защото парите ги няма отдавна там/ в НОИ,който може да се допълва от бюджета безкрайно,за да изплати и частните.Както стана с КТБ!Пладнешки хайдути!
18
8
 
24
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Това е илюзия. Народът не гласува за Борисов, защото 84% или над 4/5 от българските избиратели не гласуваха за Борисов. Ако се сумират гласовете на образуванията в Четириглавата му Ламя, която всъщност е с 13 глави, то получаваме, че Четириглавата Ламя на Борисов представлява има-няма 25% или едва 1/4 от българските избиратели. Останалите 75% или 3/4 от българските избиратели са против Четириглавата Ламя. Тя показва, че Мафията и Олигархията "управляват" с помощта на един неграмотен.
17
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Слушайте богатите,те се борят за тяхните интереси!
16
0
 
18
 
! Отговори
ebb преди 9 години
До АнаЛиз типичен пример н.банев приватизира активи за над 1 млр. ,сега има 2 коли, полуразрушен хотел,извратена жена и не на последно място един вагон дългове.
15
9
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
През предишния си мандат имаше пак "огромна" подкрепа и 3 милиарда за 2 години, а не 4 милиарда за 6. Резултатът го видяхме - двойно надута безработица от 6.8% на 13.8%, 245.000 унищожени работни места, 1 милион българи без доходи, дефлация, рецесия, младежка безработица от 16.2% на ужасяващите 33%, потоп в КТБ С надут лихвен балон, тотален безконтрол, хаос. Борисов е ***.
14
6
 
30
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Те каквото трябва не национализират, та се сетили да национализират пенсионната система. Защо не национализират златните мини??? Защо не национализират ЕРП-тата??? Защото по-лесно име е да вземат от народа осигуровките за пенсии, а не им се разправя с частните компании, на които се продаде половин България.
13
3
 
28
 
! Отговори
дам преди 9 години
Има достатъчно статии от 2010 година насам , за източването на частните пенсионни фондове.Отговорете ми на няколко въпроса господа деформатори и ще си оставя вноските при тях/васЗащо частните пенсионни фондове , не изплащат пенсии , при положение , че още 2010 година трябваше да дадат такива на миньори родени след 1959гЗащо трябва някой на сила да ме кара да внасям вноски във фондовете на Прокопиев , Ковачки , Банев , Домусчийски , Цветан ВасилевКаква е гаранцията , че няма да последват КТБ
12
16
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
Народа все пак е гласувал Герб да управлява и каква е тази злост от тези които никак не могат сами да съберат доверието на народа срещу политиката на Герб все пак да вържат бюджета/не може да се угоди на всички/
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
34 процента от парите във фонда на Алианц са "инвестирани" в НЕК. Дадени са назаем на черната дупка в българската енергетика. Тази година са 800 милиона на червено. Как ще се върнат тези пари е мистерия за мен.
10
5
 
8
 
! Отговори
Начинаещ преди 9 години
Абе тука коментират ли нормални хора?
9
4
 
27
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Само едно нещо ще ви попитам , какво се случи с масовата приватизация ....Раздадоха ни едни бончета /хартийки/ и ни обещаха светло бъдеще , как всеки ще притежава част от тези приватизационни дружества и какво стана ---- една група олигарси изкупиха на безценица заводи и фабрики , а всички ние пихме една студена вода.Същите тези след това си направиха частни пенсионни фондове за да ни оберат още веднъж .Това е истината , а Рамадан и компания са на хранилка при тези обирджии.
8
4
 
24
 
! Отговори
никой нормален, ... преди 9 години
... интелигентен човек не може да проумее, че другите се надяват, че един неграмотен, без образование, индивид като Борисов ще е в състояние да направи нещо смислено. Ми той няма никакво образование.
7
8
 
21
 
! Отговори
Четириглавата ламя.. преди 9 години
... на мекотелото Борисов, която всъщност е с 13 глави, е най-пагубното, неестествено и безморално нещо, което се изражда и в БОСТАН. Борисов ще ни забатачи в тотална катастрофа, още по-мащабна от тази като "резултат" от първото му "управление" на неконтролируемия хаос, с последствията на която се борим от година и половина, и се оказва, че те нямат край.