Гледали деца с увреждания в софийски център без лиценз

За тях се грижил само един човек
5
Гледали деца с увреждания в софийски център без лиценз
Снимка: архив, БулФото

В София функционира център, в който се полагат грижи за деца с увреждания при лоши битови и хигиенни условия. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето.

Социалната услуга се предоставяла, без да има задължително издавания за извършване на такава дейност лиценз от ДАЗД.

В частния център „Дар” четири деца с различни увреждания на възраст 6, 15 и 17 години са били на седмично обгрижване, включващо подслон, хранене и обучителни занимания. За децата се грижи само един човек – управителят на центъра, те прекарват времето си само в една стая, не се извеждат навън, имат лоша лична хигиена, няма условия за придвижване на инвалидна количка, установява проверката.

Заключението на инспекторите е, че са създадени предпоставки за социална изолация и не е осигурена подходяща среда за развитие. Според управителя на центъра, обучението на настанените се осъществява на място три пъти седмично от учители на 99 Основно болнично училище „Проф. Василка Томова”, а родителите взимат децата си всяка събота и неделя. Само в редки случаи, когато близките са много ангажирани,  децата остават и през почивните дни.

На комисията, извършваща проверката, не са предоставени договори с родителите за осигуряване на грижи и обучение, както и други документи, свързани с предоставянето на услугата – лиценз, правила и процедури, досиета на децата, договори за доставяне на храна, каквито са изискванията на Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.

Управителят е представил на инспекторите споразумение за едно от настанените момчета от 2009 г,, където е записано, че услугата се заплаща и е за срок от 12 месеца. Показано е и удостоверение за вписване в регистъра на РЗИ на обект с обществено предназначение от същата година, но на адрес в кв. „Горна баня”, който от четири години не функционира. Доставчикът на услугата твърди, че упражнява дейността по обгрижване на децата въз основа на Решение на Софийския градски съд за регистриране и вписване в Регистъра за еднолични търговци.

Комисията на ДАЗД счита, че по време на престоя им в Частен център „Дар” се нарушават правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на детето, тъй като не е осигурена сигурна и безопасна среда, условия и специални грижи, които да отговарят на състоянието на настанените, в съответствие със специалните нужди на децата с умствени или физически увреждания.

За констатираните нарушения е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за закрила на детето и е уведомен отдел „Закрила на детето” за предприемане на мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ДАЗД ли не знае как живеят болшинството от българските деца, в лишения, да в лишения! Как не ги е срам, да взимат заплати?!
2
8
 
40
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Ега ти нарушението,ега ти престъплението!?....Я да му направят сравнение на тоя нарушител с условията и хигиената на болниците и старческите домове в БГ и после да го разпънат на кръст....Нахалник такъв,какви са тия самоинициативи без разрешение на Мафията....
1
8
 
38
 
! Отговори
Истината преди 9 години
А през 2007-*** имаше съобщение за това училищеЕдинствен по рода си дом за деца с умствени и физически увреждания бе открит у нас. "Дар Свети Никола" се намира в Горна баня ....За тях се грижат 4-*** специалисти на пълно работно време социален педагог, начален педагог, хигиенист и физкултурник и 3-*** "на повикване" психолог, психиатър и логопед ....Домът разполага със занималня, физкултурен салон, кътове за почивка, кухня за полезни умения и градина, която ще се облагородява от малчуган

Спонсорирани публикации