Обградени: Атентаторите от Париж са взели заложник

Напрежението расте, братята Куаши са готови да умрат като мъченици
Обновена: 9 яну 2015 17:05 | 9 яну 2015 10:58, Елка Василева
336

Снимка: Reuters

Eдин човек е взет за заложник от братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

Двамата братя са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица. Не са известни подробности за взетия за заложник в сградата, която е обкръжена от силите за сигурност. Според някои информации това е жена. По информация на телевизия Франс2 обаче заложникът е мъж на 26 години.

Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. В района са разположени хиляди полицаи и униформени от спецчастите.

Водят преговори с братята Куаши. Двамата са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Представител на властите в Дамартен ан Гоел каза, че е установен телефонен контакт с двамата мъже, който са под обсада в печатницата в града. С тях били водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласили, след което децата са били евакуирани.

По-рано беше съобщено за престрелка, станала в индустриалната зона на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица.

Прокурорът на Париж обаче опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града, съобщи Ройтерс.

По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелката, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

Предиобед беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж.

Според досегашната информация двамата са отвлекли автомобил в градчето Дамартен ан Гоел.

В участъка по магистралата 2, в който става преследването, се е чула стрелба, предаде ТАСС.

Още по темата

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, съобщи Асошиейтед прес. Операцията се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж, потвърди Казньов след спешна среща с президента Оланд, премиера Валс и полицейски началници.

Въздушното пространство над мястото на операцията е затворено. Маршрутите на самолетите, които трябва да кацнат на намиращото се наблизо летище „Шарл де Гол“, се отклоняват от опасната зона.    

Властите в Дамартен ан Гоел са помолили жителите на града да не излизат от домовете си, а учениците да не напускат училищата.

Жител на градчето разказа пред Би Би Си Radio 5: „По улиците има полицаи. Всичко е блокирано. Казаха ни да не излизаме от домовете си. Това е като на кино, като във филм за война. Навсякъде има хеликоптери“.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие.

Говорителят на министерството каза, че опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатницата, може да отнеме време.

Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.
 


Следете на живо драмата през YouTube канала на Sky News:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
7
 
! Отговори
7777 преди 9 години
имат си вътрешни проблеми,забравиха набързо путин
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във франската преса започват да излизат интервюта с обкръжението им. Всички ги обрисуват като безобидни и скромни младежи които са били перфектно интегрирани в западия начин на живот и култура. Никой не може да повярва какво са направили.
184
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добър повод да се изселят всички *** от Европа и джамиите да се изравнята със земята, а на тяхно място да бъдат изградени паркове с дървета
183
0
 
3
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
"Атентаторите от Париж са взели заложник"ами туй имало туй земали хората за здраве да има
182
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен тези прости ще умрат като кучета а не като мъченици.
181
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 9 години
Руснаците да им продадат една доза от онзи газ, който се вдишва само веднъж.
180
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** махала има православен храм.До сега всяка неделя има литургия и само веднъж съм виждал *** в църквата.
179
1
 
6
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Тези ако знаят, че ги чака български затвор-найстина ще се хвърлят да умрат като мъченици!В български пандиз на фитнесманиака щяха да му пръснат стегнатото дупе, а рапъра щеше да се изявява на кожените микрофони с "дълбоко гърло"!
178
0
 
1
 
! Отговори
до 231 преди 9 години
Да, но се случва много често в последно време! А и вече го пише!
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека бъдем толерантни! Дайте им амнистия, направете ги министри, подарете им харем по 5-6 телевизионни водещи и повече няма да правят така.Правете любов, а не война!
176
4
 
1
 
! Отговори
Владо преди 9 години
До СТИГА!!!Застреляй се *** ***!
175
1
 
0
 
! Отговори
до 229 преди 9 години
Това вече не е новина!
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кунева как още не е отърчала да ги доведе тук и да ги интегрира!?
173
6
 
29
 
! Отговори
СТИГА!!! преди 9 години
Стига са ни занимавали с Франция.Разбрахме,съчувстваме им,има жертви....Нас кой ни мисли?Които и канал да пуснеш само това дават.Между студиото и живото включване споменаха, че ще се увеличи тока от април.Ама така между другото.На нас не ни е нужен тероризъм.Ние и така си изчезваме.Какви са първите и последните родени бебета,колко са изоставени?Да покажат новите коли на "властта"Нямаме ли си наши проблеми?Или всичко това цели да ни отдалечи от тях.Ако нямаш 1 лев в джоба не ти дреме за никого
172
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Да се предадат!Единия го чака фитнес зала в затвора, а другия ще рапира в мини студио!Така де, Франция е социална държава!
171
0
 
9
 
! Отговори
дпс преди 9 години
Само ДПС може да помогне на френските специални части да освободят лошите заложници от добрите мюсулманските МЪЧЕНИЦИ.Изпращат Пеевски, дават му банковата сметка на ИД и точно за една седмица,нито пари,нито заложници... нищо няма да остане. Пеевски се е доказал пред всички. Само ще щракне с пръсти всичко изчезва. Цяла банка с пари изчезна и никой не знае,къде са парите. Тези,двамата мъченици, те ли няма да изчезнат?Изи Пеевски - пари на заем. С подкрепата на всички КТБ вложители.
170
3
 
6
 
! Отговори
Селтик преди 9 години
А га краде от колониите, що не рива, *** Францио?
169
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен преди 3 минутиЗатова тези гадове трябва да си седят в техните страни и там да си показват малоумието, те си се разбират помеждуси....Тези са в родината си. Родени са във Франция, Франция е тяхната родина.
168
1
 
26
 
! Отговори
:) преди 9 години
Френската полиция чака подкрепления от Коиловци, Плевенско. Френските командоси, които ядоха здрав пердах не спирали да говорят за силата на българския мъж. Така шефа им решил да се обади за помощ.
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова тези гадове трябва да си седят в техните страни и там да си показват малоумието, те си се разбират помеждуси.