Божидар Димитров пуска на книга досието си от ДС

Изданието ще е от 320 страници и ще съдържа всички документи
20 яну 2015 14:26,
17
Божидар Димитров пуска на книга досието си от ДС
Снимка: НИМ

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще публикува като книга досието си от Държавна сигурност. Това съобщиха в съобщение от НИМ. Книгата ще носи заглавието „За кожата на едно ченге – Тервел Кардам“.

Още по темата
Принадлежността на историка към бившите тайни служби на комунистическата държава беше потвърдена от Комисията по досиетата през 2010 година. От разсекретеното стана ясно, че Божидар Димитров е работил като секретен сътрудник за Първо и Второ главно управление под псевдонимите „Кардам“, „Тервел“ и „Телериг“.

През 2010 година Димитров беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителство на Бойко Борисов. Заради изнесената информация от Комисията по досиетата той напусна кабинета. Не пожела и да се върне в парламента като депутат, отказвайки повече да се занимава с политика.

Днес Божидар Димитров обяви, че в бъдещата книга няма да бъде махнато нито едно листче от досието му. „От документа по проучването ми до финала на дейността ми като сътрудник на ДС“, допълни историкът.

Книгата ще съдържа 320 страници - документи и обяснения към тях, и ще се появи на книжния пазар в края на януари или в началото на февруари т. г.

Според директора на НИМ това ще бъде първото изцяло публикувано досие на секретен сътрудник на тайните служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Невероятен е ПРОФЕСОР ДИМИТРОВ! Чест и Почитания!Горд съм с него и нямам търпение да си купя книгата!Предаването му по ТВ+ е еднин от малкото извори на знание и винаги го гледам с удоволствие.Нека тези, които го критикуват да се замислят, дали имат 1% от неговите знания и желание да пази българското?Най-вероятно НЕ, еми какво плюете тогава?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Гоце кога?
8
6
 
4
 
! Отговори
Исмаил до 6 преди 9 години
Крали Марко,май ти не си чувал и чел за него..ха..ха Просто няма"три синжира с роби"!Крали Марко се е бил на страната на турците..ха..ха
7
2
 
10
 
! Отговори
Д преди 9 години
Кои са сътрудниците?ТЕ:пратиха достойни българи на оня свят със своите доноси, използваха това за кариера и народни благинки, направиха преврата 1989г, създадоха мафията,ограбиха активите на Родината ни,станаха кредитни милионери ,депутати,директори на държавни служби.Тая пасмина е причината България да е на това положение.Сега искат и за герои да ги признаем...ха..ха
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички генерали от ДС написаxа едни книги, където само не се изкарват ангелчета.Но за мръсните им дела - нищо. Явно търговията върви, като се има предвид, че по-младите дори не помнят това време.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма оправдание за принадлежност към най-мрачната част от историята ни през тоталитарния режим, който съсипа живота на xиляди. Няма начин да не е знаел какво се върши в това ведомство.
4
13
 
8
 
! Отговори
зико преди 9 години
По ТВ+ има едно предаване- историята с Божидар Димитров. В него няколко пъти вече твърди че в България турско робство не е имало. И който спомене турско робство той започва да му се кара. Той сигурно не е чувал за Крали Марко и трите синджира роби или за стихотворението хаджи Димитър където Ботев казва- грей и ти слънце над таз робска земя.... Според професора ако руския цар знаел че българите имат двуетажни къщи то той нямало да обяви война на Турция. Срам голям срам.
3
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личния иманяр на Първанов
2
22
 
10
 
! Отговори
зико преди 9 години
Божидар Димитров. Това е един ренегат, ама дърт ренегат.
1
14
 
22
 
! Отговори
аС преди 9 години
И патриот ! И е готин ! Повече такива хора трябват на България !