Перничанинът - идеалният представител на европеидната раса

Дамите с най-едри бюстове са в Монтана, София и Русе
Обновена: 22 яну 2015 07:09 | 22 яну 2015 07:09, Анисия Иванова
74
Перничанинът - идеалният представител на европеидната раса
Снимка: архив Reuters

Българинът е в идеалната златна среда на европеидната раса. А на всички средни показатели от височина до зъбен статус отговаря перничанинът, сочи последното антропологично изследване на Института по експериментална морфология и антропология към БАН.

Според него средната гръдна обиколка на дамите в България е 81,5 см. Не сме мерили млечни жлези, а обиколка, каза проф. Йордан Йорданов пред вестник „Труд“ по повод появили се класации за най-едри бюстове.

Въпреки това най-мощни гърди имат дамите в област Монтана. Там са и най-пълните - над 65 кг. С големи бюстове се хвалят още софиянките и русенките. Бургазлийки са най-слаби и с най-малка гръдна обиколка.

При мъжете класацията на пълните се води от столичани, но те са и най-високи - 173 см, или с 2 см над всички други мъже в страната.

Най-расовите мъже - с широки рамене и гръден кош са в София - с 97,6 см обиколка. Средната за страната е 95,1 см. С най-тесни перки са мъжете от Хасково - 93,4 см. Като цяло хасковлии се славят като дребни. Средното тегло на българите е 77,7 кг, а на българките - 65,3 кг. За сравнение през 19-и век теглото е било съответно 63,5 и 60,700 кг.

Антропологичното изследване е третото поред, което се прави за нацията ни. Първото е на акад. Стефан Ватев през 1903 г., второто на проф. Методи Попов от началото на 20-и в., а третото е започнато през 1988 г. и приключва с излизането на монография през 2006 г., разказа проф. Йорданов.

Изследвани са 5300 души между 30 и 40 години от 120 населени места по 300 белега. Българинът определено е пораснал. През 19-и век е бил със средна височина 166 см, сега е 171,5.

В края на 20-и век сънародникът ни е с тъмен цвят на косата и на очите - над 80%. Чисто русите - със светли коси, очи и кожа, са само 0,6% от мъжете и 2,3% от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nikade ne prochetoh za Pernik.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето бре, целата антропология призна Перник, само наш ***, пардон Слави се гълъбарка с тях. Ама простено му е, отде да знае момчето кво има по света извън неговото село ..
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Нина МЗаради едното еб**е, няма да ти се раздавам никога. Там си си добре.
45
0
 
2
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
До Нина М:Не ми дреме, дори няма да го прочета, толкоз....
44
2
 
4
 
! Отговори
Нина М преди 9 години
До УБЕДЕН СЕКСИСТМного се смях на забавния ви коментар. Вие много точно и вярно ме описахте- аз не съм много ***,тъй като все пак съм финансов мениджър в една Датска банка, но пък съм грозновата и чувствах,че типичният български мъж трябва вечно и за всичко да ми е длъжен.И тъй като той не ме задоволи, си "намерих щастието навън". Имам мъж,който не ми се сърди, когато му се карам и наистина се раздава и ми помага във всеки един момент, без да се налага да му припомням или притискам....:)
43
5
 
4
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
До mujle:типичната българка, пък е, точно, като типичният българин+че, е грозна, много проста,и чувства типичният българин вечно и за всичко длъжен, както я е учила мама. Да си търси щастието навън!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм съгласна, че българите с тъмни очи преобладават. Преимуществено са хората със светли очи и по-тъмна кожа. Много пъти хора от чужбина са ми казвали че разпознават българи именно по този белег.
41
2
 
9
 
! Отговори
До Шоп 49 преди 9 години
Объркваш понятията.Българите са етническа общност,която е на стадий на развитие, наречен"Народ". Народът се състои от етнографски групи - шопи,торлаци,хърцои,тронки и др. (сигурно ти звучи като китайски, но допреди 50-60 г. тези понятия са били известни).Граовци,северняци,македонци, са регионални обозначения.Власи, турци, роми, каракачани са етнически малцинства у нас.Всяко от тях се състои от подгрупи.Помаците са етнически българи,обособена на религиозна основаИма наука, наречена етнология
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Средното тегло на българите е 77,7 кг, а на българките - 65,3 кг.??????????????????????алооо, мъжете сред някакви джуджета в корея ли ги теглихте? а жените - в кравеферма?
39
1
 
8
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
В Перник се почуствах тъмен и висок. Писах,вече че славянският генотип е доминиращ. А и *** са пренебрежимо малко сравнение с камарите м*нг*л*,в София. От друга страна местните са по-дребни и кльощави. Рядко някой минава 1.80,докато ръст от1.88, като моя е незабележим в София,освен ако не се движа сред"индийски римляни", или разни бежанци. Жените им са по-спокойни и уравновесени, от софийските селянки,с произход от цяла БГ.И почти всички са българи и православни, нещо странно за София днес.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи със светли очи не са рядкост,рядко са типичните блондини много руси, много бели и светлооки,но пък такива не се срещат по цяла Югоизточна Европа често а дори чехи и поляци имат достс кестеняви,бозави както ги наричат някои са северноевропейците, народът взел името на шведското племе роси,или днешните руснаци и белоруси,и скандинавците,те са си буквално едно към едно-финладци,шведи,руси.Българите са предимно като ги гледам масово 173-183см.има малък % по-високи,симпатични като цяло
37
1
 
4
 
! Отговори
алис преди 9 години
До МОЩИНЕЦ Е, именно ,де. Ти си среден ръст - 175-176 см. Нисък ръст е 171-172 см, а висок ръст е 180-182 см. Това са реалностите в БГ.Естествено германците и скандинавците са по-високи.
36
3
 
9
 
! Отговори
До 43 и 46 преди 9 години
И аз мисля, че тези 5 300 човека, въз основа на чиито характеристики е направено изследването, не са само етнически българи. Подбирани са такива между 30 и 40 г., значи родени след масовото преселване на над 300 000 роми от съседни държави в България - те са и по-ниски, и с недобра структура на тялото, и с типичен пигмент.Ако бяха проучили само 5 300 етнически българи под 40 г., резултатите щяха да са съвсем други.Трябваше да напишат, че са проучени 5 300 "български граждани", а не "българи"
35
2
 
8
 
! Отговори
мошинец преди 9 години
До АлисО, Алис, нещо си се заблудила, излез на улицата и се огледай. Аз съм 175см. и от лични наблюдения ти казвам, че българите масово са малко под тази височина. Същото важи и за светлите очи, много малко са хората с такива, аз лично съм със сини. Колкото и да ни се иска няма да ставаме по - руси българите, а напротив, причините ги знаем всички.
34
0
 
8
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Перник го посещавам често. Там наистина живее особена раса. Комунизма още не си е, отишъл напълно от тези люде. Все още, особено в околните села се срещат, улици кръстени на известни комунистически величия, и на местни партизани:Г.Димитров,Д.Благоев и пр. Антропологически имат по изразен славянски генотип, за разлика от много други места. вториченмонголоизъм почти не се забелязва. Явно много-много кумани, там не са заселвани. Ръста на мъжете е около 170-180. И почти всички са българи/99.9%/.
33
1
 
12
 
! Отговори
Алис преди 9 години
Глупости, глупости, глупости!!! И най-голямата е - ръст на мъжа - 171,5 см. Няма такова нещо - това да не е за някакво пигмейско племе? Освен това хората със светли оци са поне 25%....
32
0
 
9
 
! Отговори
Липсва нещо важно преди 9 години
Не е уточнено дали са изследвани само етнически българи или са били измервани хора от различни етноси? Ако е второто, в какво съотношение са били подбирани хората от различни етноси?Питам се, защо ми се струва, че нещо не е много точно - това е ръстът. Хората от български, турски и влашки етнос, родени през втората половина на 20-и век и особено след 1960-1970 г. са доста по-високи от посоченото - много от мъжете са с ръст над 180 см, а при жените май преобладават тези над 165-170 см.
31
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
БРАВО, ПЕРНИК !!!
30
3
 
6
 
! Отговори
182Х120Х20 преди 9 години
И цяла Европа кара само ГОЛФ ? И няма един свестен ?
29
2
 
6
 
! Отговори
Антропология преди 9 години
Важно е да се правят антропологични изследвания, за да се следи промяната в показателите, но когато се правят глупави изводи , за да се публикуват в медиите и се изкривява смисълът на резултатите, е пошло. Ако човек е пътувал достатъчно из Европа ще види, че населението тук е доста по-ниско и ***, особено в Южна БГ, а малка част са високи със светла кожа и много повече приличат на гърците, донякъде на италианците, отколкото на другите европейци. И не съм съгласна, че това е златната среда.

Спонсорирани публикации