Още спорят за прехвърлянето на вноските за втора пенсия

Нови теми възникнаха на поредната дискусия за реформата
3 фев 2015 16:10, Миглена Иванова
7
Още спорят за прехвърлянето на вноските за втора пенсия
Ивайло Калфин. Снимка: БТА, архив

Правителството и пенсионните дружества не са постигнали споразумение по възможността осигурените лица да избират дали вноските им за втора пенсия да се прехвърлят към Сребърния фонд. Това съобщиха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след традиционната дискусия за пенсионната реформа.

Още по темата
Припомняме, че в края на миналата година, без никакви дебати, между първо и второ четене на бюджета за 2015 г. бяха записани текстове в преходните и заключителни разпоредби в Закона за държавното обществено осигуряване, с които осигурените лица се задължаваха да изберат в едногодишен срок дали ще се осигуряват в общественото осигуряване и в капиталова схема, или ще внасят пенсионни осигуровки само към държавата.

Заради широкия обществен отзвук и критиките към промените Министерството на финансите даде заден ход и предложи многократен избор за прехвърляне на вноските за втора пенсия от частните фондове към Сребърния фонд и обратно.

Все още тече обществено обсъждане на предложенията на ведомството. След това те ще бъдат обсъдени от Надзорния съвет на НОИ, от Тристранния съвет, от Министерския съвет и след това от Народното събрание.

Калфин подчерта, че на днешната дискусия не е коментирано дали пенсионните фондове са добри или са лоши, и каква е доходността им. Той посочи, че този дебат се води в парламента, както и че го следи с интерес.

Същевременно на срещата са възникнали редица допълнителни теми – за въвеждането на т. нар. мултифондове и различни инвестиционни пакети, регулирането на таксите на пенсионните фондове, резервите, поддържани от пенсионните фондове, и т. н.

Горанов държи на позицията на финансовото министерство, че осигурените лица трябва да имат избор дали да участват в капиталова пенсионна схема, или да се осигуряват само в солидарната. Според него подобна форма на избор трябва да бъде въведена и за професионалните пенсионни фондове, но това ще бъде предмет на отделна дискусия.

Същевременно фондовете остават против идеята за тези трансфери.

Дружествата обаче са поискали на днешната среща да се преразгледа коефициентът на заместване на дохода от капиталовата пенсия, за да се намалят очакванията към пенсионните фондове. Според министъра на финансите дебатът е закъснял и е трябвало да се проведе още през 2002 г., но би приел такова решение, ако се предложи промяна, основаваща се на реални икономически фактори и при ясни данни за последствията за бюджета на държавното обществено осигуряване.

На днешната среща не е дискутирано и евентуално увеличение на вноската за втория пенсионен стълб. Ако не се приемат законодателни промени, това ще се случи от 2017 г., както е заложено в средносрочната прогноза.

Също от промените в законодателството зависи кога Сребърният фонд ще започне да запълва недостига на средства в държавното обществено осигуряване, коментира Владислав Горанов. Според сегашните постановки това ще се случи не по-рано от 2019 г.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Вгроба си да я прехвърлите,*** крадливи!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спорете, спорете февруари е !!!!!
3
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
проблема е ЧЕ И В ТЕЗИ ФОНДОВЕ НЕМААА ПАРИ---КАКВО ЩЕ ПРЕХВЬРЛЯТ---ВЬЗДУХ
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАК МОЖЕ ЕДИН 100 ПРОЦЕНТОВ ЕВРЕЙН ДА СЛУШАТЕ
1
0
 
3
 
! Отговори
зико преди 9 години
То хората няма да доживеят до една този ми говори за втора пенсия.Как ще стане като има хора по 35-40 години а нямат и една година трудов стаж. Няма и казарма където службата се признаваше за трудов стаж.