Дават храни по европрограма на най-нуждаещите се от май

Процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време
12
Дават храни по европрограма на най-нуждаещите се от май
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Работи се за това първите хранителни пакети по оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се да бъдат раздадени още през май-юни, съобщи пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет.

По думите му процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време. Стремежът е всички поръчки да бъдат максимално краткосрочни – за период от една година, за да може да се правят корекции, ако е необходимо, обясни Калфин.

Кабинетът прие постановление днес, с което се определят редът и условията за изпълнение на оперативната програма. Тя бе одобрена от ЕК през декември миналата година като финансов инструмент за преодоляване на хранителния недоимък и материалните лишения.

Ивайло Калфин съобщи, че в момента Франция е единствената страна в ЕС, която е започнала съответните процедури по програмата за най-нуждаещите се, така че наред с Франция България ще е втората страна, която стартира програмата.

Предстои да се увеличи рецептурникът за видовете храни, които се доставят, като ще се търси насърчаване на употребата на стоки, произведени у нас, каза той. Според евродирективата храните трябва да бъдат произведени в ЕС, уточни социалният министър.

Бюджетът на програмата е 123 милиона евро, като 85% се финансира от европейския фонд и 15% - от държавата. Средствата ще се използват за две основни цели – предоставяне на хранителни пакети за най-бедните (хората, които получават помощи за отопление) и за функционирането на всички 180 обществени трапезарии в страната като целогодишни.

Фондът ще финансира купуването на хранителни продукти, а общините – тяхната преработка и организацията по трапезарии.

Ще има възможност да се увеличи броят на обществените трапезарии, както и броят на хората, които получават топла храна, каза Калфин.

До седмици започват конкретните процедури за действие в двете посоки, като се обявят обществени поръчки за хранителни продукти.

Още новини от Investor.bg


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против но да си ги изработят -да изметат улиците например
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- Тате, а нас финансовата криза касае ли ни? - Не, синко. Финансовата криза касае тези, които имат финанси. А тези, които нямат, са си просто прецакани.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TE PREDI IZBORITE OT SKLADOVETE V OBSHTINA STMABOLOVO OBLAST HASKOVO DPS RAZDADOHA PRODUKTITE DA GLASUVAT ZA TIAH , NA VSI4KI PRODUTKI IMASHE EVROPEISKOTO ZNAME , SEGA ZA TOVA NIAMA TAZI ZIMA V OBLAST HASKOVO ISTINATA TRIABVA DA SE ZNAE
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TAZI GODINA GOSPOD VOLEN SIDEROGLU OTIVA NA SAFARI V KOSMOSA, TOVA E OBESHTAL NA NEGOVIA LIUBIM
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IZVINETE TOVA DA NE SA SLUCAINO ROMITE?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те са нуждаещи се сега, а не май. Но спокойно, Волен ще задели част от комисионната за да изкарат 2..3. месеца
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сваляйте от власт тиквата преди той да ни натика в земята. Това животно е същото като оня Турчов в Урина, сваляйте го докато не е избил половината българи (ограничител няма)
2
1
 
3
 
! Отговори
питанка преди 6 години
Още ли харесвате това недоразумение , известно под името Борисов , което ни върна в бедните деветдесетте години ?!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
етноса пак ще намаже!