Новите технологии ще доведат до по-малко шефове у нас

Професии като каналджии и боклукчии ще изчезват
Обновена: 4 фев 2015 11:03 | 4 фев 2015 08:50, Александър Попов
29
Новите технологии ще доведат до по-малко шефове у нас
Снимка: Булфото, архив

Новите технологии водят до намаляване броя на ръководните позиции на пазара на труда и до 2028 година драстично ще намалеят шефските места, показват данни от изследване "Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики".

Последната пикова възможност за заемане на ръководен пост е през 2019 г., когато като ръководители у нас се очаква да работят близо 181 000 души. След тази година намалението е с 4 на сто, като в края на анализирания период заемащите ръководни позиции ще са малко над 174 000 - около 6 на сто от всички работни места в икономиката, сочат прогнозите.

Намалението на ръководителите през 2028 г. спрямо 2019 г. в абсолютно изражение е 6 700 души, показват анализите.

Вероятна причина за това може да бъде очакваното повишаване на икономическата ефективност, развитието и разпространението на информационните и комуникационните технологии и по-специално на електронните услуги, което ще доведе до намаляване на броя на ръководни кадри, коментираха за БТА експерти от социалното министерство, участвали в проучването.

Съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите, в клас "Ръководители" се включват законодатели, висши представители и изпълнителни директори, административни ръководители и ръководители в търговски дружества, ръководители в производството и специализираните услуги, ръководители в
хотелиерството, търговията и други услуги.

До края на 2028 г. по-лесно ще си намират работа хората със средно образование, спрямо тези с висше.

В края на периода до 2028 г. броят на работните места ще достигне 2,051 млн., което спрямо 2014 г. е ръст от близо 83 000. В този период икономиката ни ще генерира най-много работни места за хора със средно образование - с дял от 70,21 на сто, докато за висшисти - бройката ще намалява спрямо ръста на завършилите тази образователна степен. Към 2019 г. 130 000 висшисти ще заемат работни места, изискващи по-ниско образователно равнище, сочат прогнозите.

Според експертите резултатите от модела за прогнозиране все пак потвърждават, че университетската диплома е гаранция за по-висока заетост. Дипломата обаче не гарантира, че работните места, на които се реализират висшистите непременно ще изискват завършено висше образование, коментираха от социалното министерство.

От 2019 г. до 2028 г. общо заетостта ще намалее с 4 на сто. Изчезват професии като каналджии, боклукчии.

През периода 2019-2028 г. най-голям спад на заетостта се очаква в икономически дейности като "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 25 на сто, "Добивна промишленост" - с 23 на сто, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Административни и спомагателни дейности" - с 9 на сто.

Според експертите вероятна причина за намалението на заетостта в тези икономически дейности е преструктурирането на икономиката и съответно западането на едни икономически дейности за сметка на други.

Очаква се с развитието на електронно предоставяните услуги заетостта в администрацията да намалее.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми нормално е, клошар е новата средна класа в БГ..
16
0
 
0
 
! Отговори
dzivko преди 9 години
До До 20Ти тва не ми го обяснявай,при нас изчезна позицията търговски директор,маркетинг директор...,не че не нямаме отдели...,логистиката беше *** пример ,обикновено това което става при нас се случва след 2 години в другите компании
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роботика,нанотехнологии коренно ще променят начина на живот.Ключа на 21 век нанотехнологиите са бъдещата професия към която младите трябва да се насочат.Роботизацията ще направи изчезването на заводите и всякакви производственни предприятия.Ще има мобилни производственни модули които чрез интернет ще се задействат от различни точки на земята и продукцията директно ще стига до пазара.Т.е IT-специалностите ще стават още по търсени.Човечеството ще премине на 400-Hz вместо сегашните 50-60 Hz.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тогава ще останат само шефове.... и индианци! Нормалните ще сме си били камшика към страна където има хора, а не инвентара сниман по-горе!
13
0
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Каналджиите и боклукчиите са от "най-висшите ръководни длъжности", сигурно затова и ще изчезнат. ....по-големи глупости не можахте ли да напишете?
12
2
 
2
 
! Отговори
dzivko преди 9 години
В големите компании вече се случва ,в компанията която работя мама фирма е вкарала милиони в системи и софтуер и бая народ от логистиката изчезна ,маркетинга мина към офиса от съседна държава ,тук само се рапортува ,става дума за компания основен играч на пазара
11
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Да ама *** е налице.
10
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Не само изследването е глупаво а и "журналистчето" писало статията. Нещо му убягват времената. Говори за 2028 като че ли е настояща, по-надолу в статията ги пооправя нещата, но като цяло стила му е около 7-8 клас. Преди време беше писал, че Пиронкова се била разправила (разбирай победила) една друга тенисистка. Извода е, че Сашето няма да е от застрашените, защото никога няма да бъде шеф.
9
0
 
0
 
! Отговори
gtf преди 9 години
абе и тва не е съвсем така, машини - ок, ама тези машини не струват лев-два и да пренастроиш производство си е също е инвестиция. Икономиката ни разчита на неквалифицирани и слабо платени работници. За да разшириш производството и да търсиш нови пазари изисква също ресурси. Единици са българските бизнесмени, които разбират това. Мнозинството бивши ком. нямат акъл и са алчни а редица фирми са почти, като през соц-а с разликата, че вместо пишещи машини са с комп. и принтери.
8
1
 
5
 
! Отговори
И. преди 9 години
Едно обаче е сигурно - машините ще заместят хората, поне що се отнася до дейностите, които могат да бъдат автоматизирани. Човешкият фактор ще оказва все по-малко влияние, а броят на безработните ще се увеличи неколкократно. А едновременно с това пенсионната възраст ще скочи до 85 години и ще бъде въведен 10 часов работен ден, за да не скучаят малкото хората, които не са загубили работата си.
7
0
 
13
 
! Отговори
Да да ама не преди 9 години
В пощите колкото по-нови технологии толкова повече началници!
6
2
 
19
 
! Отговори
-- преди 9 години
Интересно е шефовете как ще накарат *** да работят - защото през 2025 г. ще бъдат мнозинство по тези географски ширини.
5
1
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Новите технологии ще доведът до нови съкращения и още нови безработни.Дрън дрън че пляс.
4
3
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Работлив народ сме...Шеф до шефа,мързеливец до некадърник.
3
6
 
13
 
! Отговори
СС преди 9 години
Кви 2019 2028 2138 в най скоро време очаквайте новите Руски ракети Воевода не само Шефове ами и кой да работи няма да има най много микроорганизмите ще бъдат господари
2
1
 
17
 
! Отговори
ops преди 9 години
Дано да са по-малко шефовете а не работниците.........
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учи мама, да не блъскаш цял живот!