Пожизнена награда за особена заслуга към нацията - до 700 лв. на месец

Еднократната награда тази година ще е до 5 хил. лв.
Обновена: 11 фев 2015 20:42 | 11 фев 2015 20:42, Веселина Йорданова
10
Пожизнена награда за особена заслуга към нацията - до 700 лв. на месец
Снимка: архив, БулФото

До 700 лв. ще е размерът на пожизнените и периодични награди за особени заслуги към нацията за тази година. Таванът на еднократната награда за 2015 г. е 5000 лв.

Правителството прие днес наредба, с която се определя редът за изплащането на наградите.

Без наредбата не можеха да се отпускат пожизнени, периодични или еднократни парични награди като израз на признателност за цялостната дейност на личности в различни сфери на обществения живот – култура, наука, спорт, здравеопазване, укрепване и развитие на гражданското общество и др.

От 1 януари 2013 г. е в сила Закон за награждаване на лица за особени заслуги към държавата и нацията, а според разпоредбите му наредбата е трябвало да бъде приета до средата на 2013 г.
 
Пожизнените и периодичните държавни парични награди ще се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните – с акт на Министерския съвет. Размерите им ще се определят ежегодно със закона за държавния бюджет.

Предвидено е министър, до когото е постъпило предложение за предоставяне на държавна парична награда, да назначи комисия за преценка на предложенията, включително за вида, размера, за срока на предоставянето им, когато се отнася до периодични награди. В комисиите ще се включват представители на съответното министерство, като при необходимост ще бъдат привличани и други специалисти от съответната или сродна област.
 
Държавните парични награди (пожизнени и периодични) ще се изплащат чрез бюджетите на министерствата, чиито министри са вносители на предложението, а еднократната – чрез бюджета на Министерския съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега всички певци и артисти пияндета се кефят,че ще взимат по 700лв месечно...Нима нашите баби и дядовци са незаслужили,че са си дали животите за тази държава?!ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ ДЪРЖАВАТА И ГЕРБ
6
0
 
8
 
! Отговори
памет народна преди 9 години
До 89година бяхте "Активни борци" След това станахте "Репресирани" Сега е ред на "Особените заслуги" пак като "Активните"- "Пожизнено". Историята се повтаря. За някой наистина построихме Комунизма.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е що се чудите,какви трябва да са "заслугите " ?! Нали виждате,всички които за 25 години продадоха България за жълти стотинки, сега са милионери и "уважавани" граждани !
4
0
 
3
 
! Отговори
niki преди 9 години
I sega shte moje vsi4ki koito sdadat vlasttaot nqkoi post, da moje dojivot da papat parite ot danycite - "zaslujili za dobra slujba na rodinata"
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TROINA NAGRADA ZA GELIO PREDATELIA
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA VSICKI BIVSHI PREZIDENTI,NA VSICKI BIVSHI MIONISTAR -PREDSEDATELI,NA VSICKI BIVSHI DEPUTATI SLED 1989 G. NA VSICKI OBLASTNI UPRAVITELI,NA VSICKI BIVSHI KMETOVE SLED 1989 G.MNOGO TEGKI VREMENA PREGIVIAHA I ZATOVA TE SA NAI-DOSTOINITE ZA NOSITELI NA TAZI NAGRADA.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за отрицателен принос ли ще е наградата, като казвате че Правителството ще определя заслугата?