Премиера на "Танцът на Хънтингтън" ще се състои в събота

Повод е Международният ден на редките болести
24 фев 2015 15:58, Анисия Иванова
0
Премиера на "Танцът на Хънтингтън" ще се състои в събота
Снимка: Българска Хънтингтън Асоциация

Премиера на филма „Танцът на Хънтингтън“ ще се състои във филмотечно кино „Одеон“ на 28 февруари, събота, от 14:00 ч. Повод е Международният ден на редките болести.

Премиерата се организира от Българска Хънтингтън Асоциация с цел запознаване с болестта и популяризиране дейността на организацията в помощ на заболелите в България.

Билети могат да бъдат закупени на касата на киното на бул. "Патриарх Евтимий" 1. Цената на всеки билет е 10,00 лева. Всички прожекции на филма ще бъдат с благотворителна цел и приходите от билети ще финансират част от дейността на Българска Хънтингтън Асоциация.

„Танцът на Хънтингтън“ e документален филм, проследяващ 18 години от живота на американско семейство, засегнато от наследственото нелечимо заболяване.

Крис Фърби - създател и режисьор на филма, описва живота и смъртта на майка си, която е засегната от болестта на Хънтингтън. Заболяването е рядко, невродегенеративно и има летален край. То причинява редица мозъчни нарушения и неконтролируеми движения на тялото, наподобяващи танц.

Самият Крис е в риск от наследяване на заболяването, което поставя пред него въпроси, свързани със смисъла на неговия живот, както и с възможността да узнае дали някога ще се разболее и страда като майка си поради наличието на позитивен генетичен тест за заболяването.

Филмът пресъздава драматичното ежедневие на живота в риск и непрестанната борба със съдбата, предопределена от собствените ни гени.

Филмът се излъчва в България с цел да запознае хората в страната ни с естеството на едно изключително тежко и нелечимо към момента заболяване, с което живеят стотици семейства у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари