На 3 март преди 137 години възкръсва България

Честит национален празник, българи!
Обновена: 3 мар 2015 12:46 | 3 мар 2015 07:30, Елка Василева
706
На 3 март преди 137 години възкръсва България
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от Руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави преломът на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


706
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ужас, тука е пълно с платени *** на руската амбсада
352
2
 
5
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До русофилЗащо? Понеже се дразня на това какъв продажник си ли? На това, че на теб ти плащат да пишеш глупости, на които по-възрастните хора вярват. Те, четат коментарите и действително им вярват. Те не са наясно какво значат понятия като "управление на репутацията" и т.н. Те действително мислят, че това, което ти пишеш е истина. Вярват че го пишеш от сърце и през ума не им минава, че ти плащат. И утре децата ти като ровят по кофите търси виновника в огледалото.
351
5
 
2
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До русофилТой е бил помощник-апостол в Априлското въстание. Това знам аз. Освен това току що разбрах какво си ти, но съм прекалено интелигентен, за да ти го кажа. Човекът най-малкото се е бил за България в Априлското въстание. Имай поне малко уважение бе ..... Не знам с такива хора като теб до къде ще я докара тази държава. Няма ли и ти да емигрираш най-после. Ама ходи на изток, ако обичаш. Направи едно добро за тази изстрадала държава и се омети от тук!!!
350
6
 
2
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Именно северна Добруджа и земите около устието на Дунава, кара руснаците да шикалкавят и да не изчакат прилагането на решенията, руснаците винаги са се страхували от появата на друга силна славянска държаав, това е най-големия кошмар на кремълците, затова правят изтъпленията в Полша, затова насъскват Сърбия срещу нас, затова ни напаадат през 1916 и 1944, затова и днес правят погроми и терористични актове в Украйна
349
1
 
5
 
! Отговори
агата преди 9 години
Османската държава залязва още много години преди тая война,който се е откъснала получила си е независимостта.Неразбирам защо величите чуждите държави да не би малка Македония да е получила независимоста си от великите държави?След поражението на османците в Балканската война се освобождават македонците,но нейните територии са заграбени от българите и сърбите.Добре сте били под Османска власт сега нямаше и да ва има като народ.Тогава сте били около 5 милиона и сега пак сте толкова,кой е виновен
348
3
 
3
 
! Отговори
Историк преди 9 години
С решенията на Цариградската конференция от 1876/77 г ,международната общност по най-авторитетен начин легитимира българските аспирации за възстановяване на българската държавност, като очертава и естествените граници на българския етнос, Българите получаавт праовто на сосбтвенна държаав с 2 автономни области / източна и западна/ които включавт земите от устието на Дунава до Охрисдкото езеро, в тези предели градовте Ниш, Скопие, Лерин Лозенград, Тулча ....тоав са фактите, кремъски проаджници
347
2
 
8
 
! Отговори
Не стигат до босфора преди 9 години
Руснаците не превземат Босфора, защото Англия застава на страната на Турция и заплшва, че ще обяви война на Русия. Така Англия спасява турците от пълен разгром
346
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Историка.Ти си толкова историк,колкото Боко е политик,а *** е мъж......смехурковци.Има документи-вземи и прочети малко.
345
1
 
3
 
! Отговори
С.Т, преди 9 години
До Историка.........Плащали са Холандия и Белгия до 80те години.Плащали са на Англия-с пари и злато.Няма безплатен обяд-затова не пиши глупости тук.Никакъв историк не си,щом не знаеш такива елементарни неща.А Италия като съюзник на Германия е плащала на САЩ до 91 година.
344
5
 
0
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До Българин 538 - "Който е българин е русофил. Който е русофоб не е българин."Това значи ли, че Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Георги Бенковски и т.н. Не са били българи, а? Замълчи нещ**тнико, поне в този ден замълчи. Ни срам, ни уважение знаят празните ви промити и платени мозъци!
343
1
 
3
 
! Отговори
до Историка преди 9 години
Чулисме-и още им лазят в краката...А холандия и Белгия плащаха дълга си за освобождението от фашизма до 1982 година на Великобритания---Чети малко повече...документите са в парижкият "Дом на историята"---погледни ако можеш(в което се съмнявам) и тогава *** тук простотии...айде и бонус от мен--Холандия е заплатила освен с пари и злато,и с няколко кораба.....сега схвана ли "историче"...айде бягай да стискаш акнето......
342
0
 
1
 
! Отговори
Мирът преди 9 години
Той синее в спокойните атомина незримия въздух край мен.Пърха в звънкия смях на децата нии шепти в мълчаливия ден.Ах, мирът - благодатният, днешният.Мир-със кървави мъки роден.Мир-за който едва ли се сещаме.С колко много войни е платен...Той ми свети с небето си-ясното,от което изгрява денят.Ден,във който отдавна зарасналивсички рани и спомени спят.И трепти на ветреца от ласкатакато смях на дете,като вик,като цвете,поникнало в каскатана отдавна загинал войник...НЕ НА ВОЙНАТА!
341
2
 
5
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Аз ще цитирам един от тези, които са се били за да може днес да честваме този празник:"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия." - Захари СтояновИ ще помоля всичките продажни нещастници в този форум да замълчат и да отидат да се извинят пред паметника.Ако нямате срам, поне имайте уважение към тези, които са дали живота си за вас!
340
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Историк--ти си точен пример за бУУклука в България-100%
339
0
 
2
 
! Отговори
ВЕСКО преди 9 години
До Анонимен 537 Абе *** как може да измерваш живота на тези хора с пари.Такива неблагодарници като теб и майка си ще продадат за пари ,но за една капка от мръсната ти кръв ще искаш милиярди.
338
6
 
4
 
! Отговори
До 541 преди 9 години
русофоб = национален предател и нищожествоРусофил = българин
337
3
 
8
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Да сте чули американски или британски военен министър да казва че фрнацузите, белгийците или холандците, трябва да им лазят в краката за това че са ги освободили пре 1944/45 г? аз НЕ, но за сметка на това руския военен министър ни каза, че трябва да ми лазим в краката България получи своята независимост с кръвта пролята в Априлското възстание, а Вие кремълските тролчета може спокойно да се гръмнете и между впрочем през 77/78 година по нашите зами са загинали повече украинци отколкото руснаци
336
0
 
5
 
! Отговори
дпс преди 9 години
незабавно дпс да се изкаже ,че тоя празник е предпоставка за религиозна омраза,незабавно празника да се забрани .БХК и те да се намесят незабвна за тоя ненужен за европейската интеграция тоя празник.
335
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Слава на Русия ! Слава на България ! Вечна слава и памет на руските и българските герои загинали за свободата на България.Който е българин е русофил. Който е русофоб не е българин. Който е русофоб и има българско гражданство е опасен агент и предател на България !!!Който развращава и сее сексуализация в българското общество е враг на българския народ и е слуга на злото.
334
3
 
4
 
! Отговори
за 530 преди 9 години
Няма балкански народ, който сам да се е освободил от турското робство. НЯМА!!!! И омаловажаването на този факт не ни прави чест! Освободила ни е Русия, не Франция, не Англия, не Германия! А колко знаят, че в този момент Турция е задлъжняло до гуша към запада и е във фалит? Ако не е била длъжник на западните банки днес нямаше да говорим за нея.