"Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв"

Хиляди изкачиха Шипка и се поклониха пред паметта на загиналите за свободата
Обновена: 3 мар 2015 14:31 | 3 мар 2015 13:54, Елка Василева
102
"Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв"
Снимка: архив, Булфото

Повече от 10 000 граждани по данни на полицията изкачиха днес връх Шипка с автомобили, велосипеди или пеша, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата.

Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв, каза в словото си на площада под върха вицепремиерът Томислав Дончев.

Панихидата в памет на загиналите воини и опълченци отслужи  Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски  свещеници. В тържествения митинг участваха областните управители на Габрово и Стара Загора, руски дипломати, народни представители, кметове.

Още по темата

На паметника на Свободата на връх Шипка, до който водят 894 стъпала, с военен ритуал предстои да бъде отдадена почест и да бъдат поднесени венци и цветя.

В ритуала участват почетна рота, военен оркестър и войници-венценосци - общо 150 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков.

На прохода "Шипка", в посока към площада, се е образувала 10-километрова колона от коли и много граждани, които не успяха  да стигнат навреме за тържеството.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: връх Шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
19
 
! Отговори
калашников преди 9 години
и тези които помнят ... доброто на русите...а другите се кланят на краварите и на турците
39
4
 
26
 
! Отговори
калашников преди 9 години
има ме паметник "Цар освободител"...не съм чул за кравар освободител
38
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боико Борисов подаде оставка за 2 капки кръв на орлов мост със законното си правителство.И каза аз не съм правил асвалт дасе лее кръв и достоино подаде оставка.А вие мръсни комонета ето какво правите избиватесе едни на други,зада може мръсната ви завист и корупция да властва.Вие несте хора товае доказано със стотици години.Ако проговорите за гн Боико Борисов лоси неста стеви е.а ...... извратена.Боико таче и милее и за вас мръсни *** и за всички Българи и хора по света.
37
3
 
17
 
! Отговори
калашников преди 9 години
нямама спомени кравар да е участвал в освобождението...но в поробването от 25г насам има...
36
3
 
8
 
! Отговори
калашников преди 9 години
в този ден честваме капитулацията на туркистан
35
4
 
12
 
! Отговори
калашников преди 9 години
отървахме се от мръсната турска *** която в момента краварите пак ни предлагат
34
4
 
19
 
! Отговори
калашников преди 9 години
поклон пред руските освободители
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иван Костов ще ни освободи.
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тази политическа дъвка , че Русия ни е освободила вече десетилетия се използва от Русия да ни смята за роби"Е, все пак Брюксел, а не Москва ти тегли по няколкостотин милиона годишна вноска за членство в ЕС, нали така ? Или пък руснаците ти наложиха забрани на кривите краставици ? А може би Русия има 4 бази в България, за които нищо не плаща ? :)
31
5
 
10
 
! Отговори
Х преди 9 години
На днешния ден туркофилите се превърнаха в русофоби.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впрочем какъв празник честваме, скъпи сънародници? Кой ни освободи от турско робство - Русия или Америка?Ще позволим ли неофашистката пропаганда на Майдана да промие и нашите мозъци?
29
4
 
5
 
! Отговори
aha преди 9 години
До историк-анализатор Ти нормален ли си??????????????????? Какво да чета брат? Естествено ,че целта на Руската империя е да си отслаби максимално врага И има една приказка "Врагът на моя враг е мой приятел" ,така че нищо лошо не виждам Дори и от тази страна да го погледнем,то аз не виждам нищо лошо Е за роби като тебе е лошо,щото вече няма виме от което да смучат и затуй сте били недоволни и още сте За вас важи : "Турче(сега евроатлантик) да се наричам,първа радост е за мене
28
5
 
16
 
! Отговори
555 преди 9 години
Поклон пред РУСИЯ ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ ОТ турско РОБСТВО!!!
27
1
 
13
 
! Отговори
ХУДОЖНИКА преди 9 години
Този ден е ден за ГОРДОСТ за саможертвата на нашите ДЕДИ, за да живеем и да ни има/все още/И вие, които не сте помирисвали ВОЙНА, а сте прочели тук-там по нещичко, не се правете на капацитети, а склонете глава пред подвига на вашите пра дядовци.БЪЛГАРИЯ ПОМНИ !...И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,спомня тоз ден бурен, шуми и препращаславата му дивна като някой екот *** на *** и от век на век!
26
16
 
5
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тази политическа дъвка , че Русия ни е освободила вече десетилетия се използва от Русия да ни смята за роби. А истината е съвсем друга, който иска да чете за Руско-Турската война и ще му стане ясно . Най лошото е , че днес има мижитурки от БСП и Атака , които продължават за 30 сребърника / рубли / да предават България .
25
3
 
23
 
! Отговори
Руси преди 9 години
Русофоб държи реч на Шипка ! Какво падение! По цял ден плюят по Русия, по руския народ, а днес с луксозни возила и с охрана се качили на най-смвятото място за българина! Безсрамници!ВЕЧНА ПАМЕТ НА БРАТЯТА РУСНАЦИ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ! ВЕЧНА ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ !
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Ванга:Мале, мале проклет народ сме...
23
1
 
5
 
! Отговори
Родолюбец преди 9 години
Българско народно опълчение Шипка - потърсете в чичо ви гугъл там ще откриете истината!
22
4
 
3
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Цената-32,5 тона зла Еми като не можеш сам да се освободиш ,ще плащаш Кой е крив ,че прапра баба ти е ду*ал на някой бей и е циврил с крокодилски сълзи ,когато е узнал ,че любовника му се е заминал Сори пич ,такова е Инак не се прави на голям родолюбец Аз поне не се правя и си го казвам открито
21
4
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Дa не зaбрaвяме ,че се нaмирaме в Бългaрия и тя съществувa блaгодaрение нa Русия и ти плaтено мизерно човече си изгрaден кaто свободен човек пaк блaгодaрение нa освободителите !!!П.ПЗнaм ,че нямa дa ме рaзбереш зaщото си прдaтел и роб мислите си !!!