"Българската Коледа" събра 2 млн. лв.

Тази година кампанията помага на децата с вродени заболявания
9 мар 2015 13:47, Анисия Иванова
2
"Българската Коледа" събра 2 млн. лв.
Представяне на резултатите от Бъгарската Коледа. Снимка БТА

1 964 800 лв. са събрани до момента в кампанията "Българската Коледа", която е под патронажа на държавния глава. Това отчете Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, при представяне на резултатите от дванадесетото издание, което минава под мотото "Да помогнем на децата с вродени заболявания".

От 1 ноември 2014 г. до 6 март т.г. направените дарения по банков път са 1 336 500 лв., 628 300 лв. са събрани от смс-и на стойност 1 лв. до мобилните оператори. В Администрацията на президента са постъпили 390  заявления за подпомагане на деца.

Около 73 процента от тях са молби за рехабилитация, а близо 12 на сто - за медикаментозна терапия. Постъпили са заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна, обобщи Захариева.

През тази година приоритетно ще бъдат разглеждани заявленията от университетските болници, които са референтни центрове за различните вродени заболявания.

Захариева благодари на родителите, които са се осмелили да разкажат своята история, както и на всички, които са се включили в кампанията чрез своите дарения.

"Имаше редица организации, които традиционно се включиха в кампанията. Над 350 са фирмите и организациите, които са направили дарения. Индивидуалните дарители са над 2000", подчерта тя. По думите й над 70 училища също са се включили в инициативата.

Целта на тазгодишното издание е да помогне със средства за лечение, медикаментозна терапия и рехабилитация децата с най-често срещаните вродени заболявания - със сърдечни малформации, метаболитни нарушения, вродени заболявания на дихателната система, на нервната система. Всяка година в България се раждат около 3500 такива деца, които се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа, допълни Захариева.

Тя съобщи още, че над 25 милиона лева са събраните средства от "Българската Коледа" от нейното създаване досега. Инициативата е започнала преди 11 години и е помогнала с общо 6,5 млн. лв. на 2433 деца, а с останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна.

Даренията за кампанията могат да се правят през цялата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
доуточнение преди 9 години
А докато ги събере, изяде 5 милиона :)))
1
0
 
1
 
! Отговори
Гери преди 9 години
Все събираме пари от " Българската Коледа " и все след това се изписват по телевизиите номера на сметки за помощ на деца нуждаещи се от лечение в чужбина. Има ли някой да следи какво става с парите, които се даряват и защо непрекъснато все СМС-и трябва да пращаме за всеки нов случай? Не стига, че малко деца се раждат в България, а ми не можем и да си ги опазим. Дано някой се стресне и разбере, че си загиваме като нация. Превзеха ни малцинствата. Бог да ни е на помощ.