Китайски провинции ни бият по минимална заплата

Това ли е изходът от кризата за Европа, пита синдикалист
Обновена: 10 мар 2015 07:51 | 10 мар 2015 07:50, Веселина Йорданова
82
Китайски провинции ни бият по минимална заплата
Снимка: архив, БулФото

В България минималната работна заплата от 130 евро е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай.

Този факт беше оповестен от заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел, предаде БНР.

Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да режем заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро - по-малко, отколкото в някои райони на Китай, коментира той.

Според анализ на Евростат за разликите в разходите за социална закрила в страните на ЕС-28 нивото на разходите за социална закрила по отношение на БВП през 2012 г. е било близо два пъти по-малко в България, отколкото в сравнение със страни като Франция, Дания и Холандия.

Най-висок дял от разходи за социална закрила като процент от БВП са се отделяли във Франция и Дания /по 34 на сто/ и Холандия /33 на сто/. Други страни, които надхвърлят 30 на сто разходи от БВП за социална закрила са Италия и Австрия /по 30 на сто/, Гърция /31 на сто/ и Ирландия /32 на сто/, пише БТА.

Средно за страните от ЕС-28 процентът, отделян за социална закрила, е 29,5 на сто, отчита анализът. За България процентът разходи за социална защита е 17,4, което съвсем не е най-ниският дял от БВП, показват данните на европейската статистика.

Зад нас като процент, отделян за социална закрила, са страни като Латвия /14 процента/, Естония /15,4 процента/, Румъния /15,6 процента/ и Литва /16,5 процента/. В Турция е регистрирано най-ниското съотношение на разходи, отделяни за социална защита - 13,8 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: минимална заплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"нещо май бъркаш за средната заплата.....Държавната статистическа служба на КНР на 27 май публикува данни за доходите на гражданите през 2013 година. Средната работна заплата в цялата страна през миналата година е 45 676 юана на година или 3806 юана ($ 610) на месец." минималната в САЩ е 900$
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно като е толкова хубаво в Китай, що всеки гледа да драсне от там?
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И 2000$ може да стигне средната заплата в Китай. Там са единици на трудови договори. Това са предимно специалистите, обикновенните бачкатори си бичат както бяхме ние мутренските години с пари на ръка. То колко е 900 долара средна заплата за един програмист например. смешна сума
32
1
 
21
 
! Отговори
въйвъй преди 9 години
Когато ние почнем да правим автомобили и направим завод в Китай за български автомобили-тогава може да имаме някакво право да даваме акъл, мнение и коментари относно Китай.. В момента сме едни пълни нещастни ***.. Половин България е без ток заради един сняг, ама кусури на Китай намираме. Хората у нас ги убиват за 20 лв., полицията бездейства, с 6 присъди на свобода, масово се краде от дребни дерибей-не се виждаме колко сме зле, та сме тръгнали Китай да оправяме!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aнализът на Corriente на съотношението на китайския държавен дълг към БВП сочи стойности от 107% - пет пъти по-високи от официално публикуваните от властите цифри. Хедж-фондът твърди, че тази цифра е получена на база "консервативни предположения" и реалната стойност би могла да е дори 200%
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Китай лятно време, има 2 часа обедна почивка, зимата час и половина. От деца, всички китайци спът на обяд, 95% от населението на Китай си спи по обед, в тяхнaто си chineese rest time, от момента в който се роди, до последния си ден на този свят /изключения правят най-големите градове, в които не навсякъде е така, но в тях да живеят 50млн. души най-много). Дали 15 мин, или час и половина, това си е тяхна работа, но 95% от китайците си спинкат по обед, след първите 4 часа труд. И естествено, след кратък обеден сън, работоспособността им в оставащите още 4 часа работа, е доста по-висока. Не е к
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веселина.... "В България минималната работна заплата от 130 евро е по-ниска..." и "...в България в момента е 130 евро - по-малко..." са две коренно различни неща!!!!Моля като си изпиете кафето да нанесете нужните корекции, тъй като не разбрах какво точно имате предвид.
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33и кво е в Китай? В 3-4 града супер небостъргачи, лъскави офисчета, в останалата 95 процента от държавата още газят боси из разни оризища. Не мерси. Ходи си ти да живееш там. Аз ще си седя в бедната западна Европа хахахаха
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Китай почти никой не работи повече от 48 часа седмично. 95% от трудещите се не бачкат повече от 40 часа дори. Средната работна заплата в КНР, се очаква през 2015г. да задмине 900$. Онзи ден попаднах на видео клипче, в статия на известен западен вестник и сайт естествено, затова къде и как работели работници, произвеждщи компоненти и телефони на една известна американска компания, с една ябълка за лого Как те заспивали на работните места, от нечовешкия труд едва ли не.
26
5
 
4
 
! Отговори
Закрила преди 9 години
Социалната закрила в Китай е като умреш на работното си място да те извлекат извън халето и да намерят друг вместо тебе
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е най-долната Колония на САЩ , на нивото на Сомалия.. Китай е независима държава..
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според анализ на Евростат за разликите в разходите за социална закрила в страните на ЕС-28 нивото на разходите за социална закрила по отношение на БВП през 2012 г. е било близо два пъти по-малко в България, отколкото в сравнение със страни като Франция, Дания и Холандия....нямам нищо против борбата за по- високи заплати .Но ненавиждам манипулациите.Говорим за китайски заплати ..и изведнаж ,социална закрила в Европа.НАПИШЕТЕ ЗА СОЦИЛНАТА ЗАКРИЛА В КИТАЙ.
23
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тарикатите, които пишат глупости за Китай да съберат някой лев и да отидат да видят какво е положението там. До 10 години Китай ще е номер 1. Добри, лоши... развиват се като за световно.Вие си се заблуждавайте, че сте "бели хора" и че те работят за купичка ориз. Всеки има право да е дълбоко заблуден и да се излага.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13.... Защото, докато Западът има социално и пенсионно осигуряване, което до голяма степен изсмуква ресурсите му, то в Поднебесната империя няма здравноосигурителна и пенсионна системи. С това се обяснява и китайската спестовност на бели пари за черни дни.
21
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 9 години
Още 5 години ГЕРБ + БСП + ДПС и ще завиждате на неграмотните китайски селяни за доходите им. Като сложим и факта, че всички политици са наведени към евродядковците и продават БГ интересите за 1 снимка и потупване по рамото, нещата стават трагични. Учете китайски.
20
9
 
6
 
! Отговори
Жълтуров преди 9 години
Най-голямата икономика бил Китай. САЩ си изнесли цялото мръсно производство там да не си цапат у тях. На много места в Китай 7 годишни деца заболяват от рак на белия дроб заради атмосферното замърсяване, което е 20 пъти по-високо дори по китайските стандарти за чистота.
19
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова гласувайте за Герб за да се оправим. Само Бойко Борисов и Герб могат да вдигнат стандарта в страната.
18
6
 
17
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Тези ниски работни заплати са наследени от т.н. комунизъм или социализъм няма значение . След 1944 г. БКП изпълнява препоръките на Сталин . Мачкайте народната интелигенция , учители , лекари , инженери и всички хора с висше образование. Аз лично почнах работа като инженер с 105 лв. заплата , а хамалите в завода бяха с 300 - 400 лв. заплати . Е сега какво да очакваме . Защитниците на хамалите партийната върхушка на БКП-БСП-ДС са новите работодатели .
17
6
 
5
 
! Отговори
Жълтуров преди 9 години
Някой провинции в Китай като Шанхай, Гуанджоу и Пекин, в останалата 90 процента от държавата работят за храна и подслон все още. "Великия" Китай. Дай им само разни партийни феодали/олигарси да продават народа си като евтини роби
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе у нас щом има готови да работят за жълти стотинки,що трябва някой да им дава повече ??? Сами са си виновни !