Започва хайка за ученици фантоми

Имало измами заради парите от делегираните бюджети
Обновена: 15 мар 2015 07:42 | 15 мар 2015 07:30, Анисия Иванова
36
Започва хайка за ученици фантоми
Снимка, архив Булфото

Започва преброяване на учениците, които трайно не посещават училище или са  преместени  в друго. Това става ясно от заповед на образователното министерство, която изисква от директорите да проследяват и докладват писмено движението на ученици. Така от една страна ще се засекат отпадналите от клас деца, както и т. нар. ученици „фантоми”, които са фиктивно записани, но на практика не посещават училище.

Директорите ще трябва да подадат справка за децата, които трайно не посещават класните стаи или пък са били наказани с преместване в друго школо. В документа трябва да бъдат обозначени и конкретните срокове, в които учениците са престанали да посещават съответното училище и са били записани в ново.

Министерството на образованието прави такива регулярни справки, но злоупотребите най-често се засичали с проверка на място. Това обясни пред „Монитор” главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев.

По думите му има три вида измама. В първия случай учениците се водят записани в две училища едновременно, във втория - директорите водят записани деца, които са отпаднали от клас. Третият тип злоупотреба е когато училищното ръководство умишлено укрива трайна непосещаемост на ученик.

Подобни злоупотреби се правят с цел по-висок бюджет за съответното училище.

Схемата е проста - след като даден ученик прекъсне обучението си, директорите продължават да го водят техен възпитаник по списък заради делегираните бюджети за бройка.

Така училището получава по 1300 лв. годишно за издръжка на ученик, който реално не посещава класните стаи и е записан фиктивно.

Миналата години се заговори за създаване на европейски регистър, с който да се проследява движението на учениците от едно училище в друго не само у нас, но и в цяла Европа.
   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: училищепроверкаизмами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
очакват се фантоми в частните училища заради държавната субсидия. Гледайте какво става в частните болници.
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
И в детските градини има фантоми. Водят се по списъци деца заминали за чужбина. А какво става с помагалата, които се закупуват и с храната, която се изписва? А има и случаи при които персоналът е равен на броя на децата!? И всичко това е за сметка на нас - данъкоплатците.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези мерки са еманация на глупостта.1. Точно директорите държат на учениците-фантоми, в противен случай - малко пари, съкращаване на персонал, дори закриване на училището. Учителите и да протестират е безсмислено, макар че при проверка те го отнасят.2. Много лесно се засичат записаните в две училища, стига в МОН да могат да работят с компютри - всеки директор е длъжен да представи в РИО списък-образец 1, в който освен друго има регистър на учениците.
25
0
 
1
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
...страшно ми се хареса , но и до днес не успях да идентифицирам неговия автор - беше от nickname... Ще продължа да търся линкове към този автор.
24
0
 
5
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
Преди няколко години коментирахме публикация за българското училище (изобщо образованието ни) , до каква степен изобилстват пороците там , как само се усвояват публични финанси и колко плачевни са резултатите от него. Един от коментарите много ми хареса - ще го перефразирам - "съжалявам , но вие май имате само големи очаквания от образованието в БГ - целите и задачите на българското училище не са да ви подготви , като знаещи и уметни хора за живота , а да ви вкара в групите на ПОДЧИНЕНИТЕ , манипулируемите , насочваните , заредените с определени идиологии..." Честно си признавам този коментар
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами махнете тази тъпотия наречена делегиран бюджет!Тя е предпоставка за изнудване на учителите да пишат тройки на неграмотници и да не пишат отсъствия.Освен това с този бюджет отнехте правото на учителя да се чуства човек!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такива филми 20.Вие знаете ли какво очаква един учител ако пише отсъствия или остави поправителен някой ученик?От собствен опит ви го казвам.Родителят идва и или ти нанася побой или ти пали дома.И през двата примера съм минала.Та кажете на кого му стиска?Между впрочем така действат българите,а *** да не ви обяснявам...
21
0
 
16
 
! Отговори
МУТРАГЕНИО преди 9 години
Да започнат от спортните училища. Те са пълни с ***,които не посещават учебните занятия,но ги държат там именно заради парите,които носят на учебното заведение...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A dalaverite v 4asnite u4ilischta milionerskite sobstvenizi plaschtat edni saplati objavavat Dr pe4albi dalaverata e golama Ivan kostov ima Informazia sa 4asnite u4ilischta predi 21 g a moje i predi ili sled Tova danazite se Kriat ispiti sa kupuvat belejki saschto se kupuvat
19
0
 
12
 
! Отговори
Ари преди 9 години
Моделът на финансиране на училищата не работи.Ясно е, че той е най-икономичен за управляващите, но не дава резултат.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в селскостопанския техникум в гоце делчев никой от учениците не влиза в час, но на никого не се пише отсъствие! накрая на годината всички преминават без дори и един поправителен изпит!
17
3
 
4
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Здравеопазването и образованието винаги са били и сега си остават най-социалистическите организации не само в България. Непрекъснато се иска повече ресурс. Училището постоянно се използва за политически цели. Навремето открито се изучаваха политически дисциплини. Сега постоянна носталгия по образованието "преди" като се премълчава факта че България не беше в състояние да произведе конкурентен продукт. Тези на които им се работеше излязоха навън.
16
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Децата всяка година намаляват! Махнете делегираните бюджети, училищата също намаляват, така ще се спрат и учениците фантоми! И директорите няма да се чудят как да се вместят в бюджета!
15
1
 
9
 
! Отговори
Чичо Вичо преди 9 години
Какво да се прави ,с тези делегирани бюджети,всяко училище се справя както може.А училищата масово се оциганявят,т.е. в тях българчетата в провинцията или изобщо ги няма ,или са незначително малцинство.А *** рядко се задържат дълго време на едно място.Не можеш да отпишеш детето ,само защото родителите му са го помъкнали нанякъде,където ще изкарат малко пари,тъй като то се връща след месец или два.А българското образование забранява повтарянето на класове поради незнание.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де що е държавен хрантутник се занимава само с далавери,рушвети и престъпления.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да се махне спонсорирането "на калпак".Който му се ходи на училище-да ходи.Който не му се ходи защо трябва да е задължен?Така ще има естествен подбор- умните и можещите на училище.Отрепките -където желаят най добре в гробищата или на бунището.Защо задължително трябва да се кара някой който му се диша лепило и спи по кофите да ходи на училище?То е противоестествено.Тия дето ги мислят тия закони определено не са на тоя свят.Задължително хах.После ще кажат-насилваха ме аз не исках.
12
1
 
25
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Веднага ви казвам какъв е профила на училищата с подобни измами. Това са училища където учат ***. Масово не посещават даскало и никой не им пише отсъствия с цел да прибират повече пари.Аз това го знам от години, смешно е от министерството да се правят че не знаят.
11
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
Грешки в правописа.....защо си против.......не те ли е срам ,че си неграмотен.......жалко!
10
0
 
18
 
! Отговори
Mariner преди 9 години
Каква е тая дума "хайка"?!?
9
4
 
23
 
! Отговори
герберун преди 9 години
Терберуните оправиха природните бедствия, икономиката, политиката, даже МВР-то и сега им остана училището! А то си е оправено с този министър- срещнат не на кръстопът, а в лудницата. Директорите и учителите ви виновни- обаче родителите не са. Възпитанието и образованието е само върху учителите за 500 лева месечна заплата. А мислите ли, че 1300 лева годишно е много пара за едно дете - за ремонт на училището, за парно, ток и други......Жалка нация!