Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка

Забраната е врата в полето, потвърждава история от столичен ресторант
23 мар 2015 17:13,
204
Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка
Снимка: архив Ройтерс

Пушенето на закрито в България е забранено. Различни лобита опитват чат-пат да съборят ветото и внасят срещу него промени в парламента, но депутатите са непробиваеми. Поне засега.

А законът е ясен – пушенето е забранено във всички закрити обществени помещения. А също и навън, когато е в близост до училища, детски градини, детски площадки, при спортни прояви и други.

Депутатите са непробиваеми и пазят закона, но както и за много други неща у нас, така и за пушенето, законът е "врата в полето". В това е убедена читателка на Dnes.bg, която ни изпрати една история от ресторант в краен столичен квартал.

Жената изрично уточнява, че не иска да посочи за кое заведение става дума, защото смята, че пушачите са сериозно лоби и може да има неприятности. По същата причина не подава и сигнал до някоя от институциите. Смята, че собственикът "се е разбрал" с властите да не го закачат и едва ли ще промени нещо.

А ето и историята:

Още с влизането в заведението видяхме, че на една от масите се пуши. Бивш пушач съм, усещам дима веднага. Но пространството беше голямо, пушекът не пречеше и реших да не правя проблем.

Пък и бившите пушачи, колкото и да се правят на велики, винаги са си бивши пушачи. Изпитват нещо като пушаческа солидарност в минало време. Поне според мен.

След известно време обаче в заведението вече беше много запушено. Димната пелена беше покрила всичко и сякаш бяхме в студентска бърлога от времето, в което се пушеше навсякъде. А не в ресторант средно ниво във време, в което цигарите вътре уж са забранени.

Огледах се и установих, че от осем маси в ресторанта, на четири се пуши. И то се пуши сериозно, от почти всички хора на тях.

Едно от момичетата, с които бях, извика сервитьора. Попита го защо се пуши. Вместо отговор, мъжът обясни, че… е пуснал "климатизацията" в заведението. Явно, за да не пречи много дима. Без думи.

Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка

Не се стърпях и му подхвърлих, че въпросът не е в "климатизацията", а в това, че се пуши. А това е забранено. Отговорът беше вдигане на рамене.

Тогава помолихме, ако може, поне да премести на друга маса група жени, които пушеха до нас. Просто защото димът от цигарите им ни обгазяваше сериозно. След две минути сервитьорът се върна и ни каза, че ако искаме, можем да се преместим на друга маса. И дори ни я посочи - през една маса от нас.

На недоумението ни той обясни, че на онази маса въздухът бил по-чист. Смях. Не се преместихме, защото смятахме, че сме прави.

След малко сервитьорът се престраши и отиде на масата на пушачките. Какво им каза не знам, но и оттам дойде голям смях. Сигурно се смееха на "претенциозните непушачки". Сигурно и заради това след време пак запалиха.

А и претенциозни или не, става въпрос за здравето. Всеки си го пази по различен начин. А и когато съм пушела, винаги съм излизала навън. И най-напред го правех в Париж, после в Лондон и Брюксел. Там хората отдавна свикнаха с това.

Да, наистина, сигурно още е голям кеф да пушиш докато пийваш и хапваш, но има правила. И да ги погазваш, за да си правиш кефа, пречейки на другите, има само едно определение. Според мен то е невъзпитание. Може да се каже и простотия.

И все още се чудя кой е виновен повече – сервитьорът ли, на който шефа му е казал – давай им да пушат, защото оборотът върви. Или тези, които въпреки че знаят, че нарушават закона, но и моралните забрани да не вредиш на другия, си пушат без срам.

Не искам да пиша до никакви институции. Вярвам, че публикувана при вас, историята ми ще стигне до повече хора. Може би и до трите пушачки…

Може пък и да ги хване срам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имах аналогичен случай, пушач съм и пушех в кръчмата. На всички маси се пушеше и реших че няма да преча на никой, а и моите хора също пушеха, та си продължих. По едно време дойде келнера и помоли да спрем, защото една компания се оплаква от дима. Спряхме. След това пушехме навън.
101
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nameri si restorant,kadeto ne se pushi.otivai v london i parig,omraznahte mi .
100
15
 
28
 
! Отговори
Иван преди 9 години
После да не се чудите защо Бойко казва че "матрияла" не струва. Прав е, за всичко сме си виновни ние, престанете да се оплаквате , а погледнете първо себе си. 80% от българите сме пълни *** и *** и си заслужавате мизерния животец.
99
14
 
15
 
! Отговори
7 преди 9 години
До ЕнчоКъм арменския поп се обърни!Не искахте отделни зали, сега дишайте дълбоко!
98
26
 
27
 
! Отговори
7 преди 9 години
Ай ся, цяла София поне в 90% от заведенията не се пуши, ама *** непушач пак при пушачите се навряло и реве на умряло. И аз ходя само в заведения дето се пуши и изобщо не ме интересува собствениците как се оправят! Забраната е тоталитарна, следователно всеки дето я наруши е радетел за демокрация - справедливия вариант е да има отделни заведения и/или зали за пушачи и непушачи, но като няма справедливост, ще има такива ситуации.
97
9
 
19
 
! Отговори
Резон преди 9 години
Закона е безобразно измислен и никак не е странно, че се заобикаля. Непушачите обикновено са толерантни и излизат с пушача навън за да си задоволи навика, така, че това е абсурдна забрана. Нека се върнат залите за пушачи с добра вентилация, да се забрани пушенето в заведения, които са за хранене и посещавани от деца или да се осигурят места за пушене - поне ще има някакъв ред.П.П. то и билетчетата в градския са задължителни ама вечно гледаме да кръшнем или да минем на червено....
96
15
 
10
 
! Отговори
Енчо преди 9 години
В Ямбол се пуши във всяко заведение. Към коя институция да се обърна?
95
10
 
15
 
! Отговори
Булгар преди 9 години
Хах да ви имам проблемите. Това ли е най-големият проблем на БГ- пушачите? Ами бедността, ***, ислямизацията и изобщо тоталното затъване? Който не му харесва че се пуши, да смени заведението просто. Искахте частна собственост, демокрация, ето частника си гони интереса т.е. печалбата, защо плюете пушачите? Те са просто последствие на тоталната ционистка либерастия в държавата, а не причината!
94
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 103 Ми пич стой си вкъщи ,там никой няма да ти пуши
93
15
 
16
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
Психично болния си ти!От къде накъде ще ме тровите с *** си цигари!!!
92
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По фашизирано мислене от превзетите психичноболни непушачи - НЯМА ТАКОВА!!! Пафкайте, поркайте и си шибкайте на воля!!!
91
13
 
16
 
! Отговори
miro преди 9 години
почти всички пушачи са жени, а както знаем те са прости, а пък българските са комплексирани и прости .. така, че няма оправия.. добре, че я има забраната, че поне в някои по-нормални заведения да се диша
90
6
 
11
 
! Отговори
Оп-са преди 9 години
И да допълня - има нормални заведения за хранене, където не се пуши! В Хепи, Мр. Пица, всички по-читави ресторанти, всъщност даже и в кръчмите в Студ. Град не се пуши, поне аз не ходя в такава! Хапвам си, пийвам си ракийката и пуша 1-2 цигари за вечерта навън. Даже така пуша и по-малко. Като ида на бар, пуша, но там както казах, мисля че не е толкова ненормално да се пуши.
89
4
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 9 години
В София се пуши в абсолютно всички нощни заведения! Не само в чалга дупките, а и в Текила, Бедрум, всички пиано-барове! В Суит се пуши денонощно, там схемата е, че управителя казва на проверяващите, че лично той е разрешил, акта е на физическо лице и глобата е 300 лева макс, и така всяка седмица! Пушач съм, но съм строго против да се пуши по заведения за хранене! Обаче мисля, че в нощните заведения може и да се пуши. Това е мое мнение, не ангажирам никой. Проверяващите търтеи не заслужават и лев
88
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 9 години
Според мен всеки неработещ закон може да поражда само напрежение и трябва да бъде преразгледан. По отношение това как е при комшиите - в Румъния се пуши в заведенията, в Сърбия даже прекалено, в Гърция има забрана, но и там има много изключения, за Турция нямам идея.
87
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До любоДа разберем,че е била в Брюксел,Лондон и Париж...хахахаха
86
1
 
17
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Един скришно пуши,друг скришно изневерява,трети скришно краде-живот,майна,скришен живот!Скришно щастие,скришна радост,скришни проблеми,сичко скришно,никой не е*ава явно,що ли?
85
12
 
22
 
! Отговори
Черно море преди 9 години
Повечето пушачи са нагло племе и гледат само да задоволят собствения си тютюнев глад без да се съобразяват с околните.Българина няма да се научи на толерантност, в шофирането сме още по зле.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абев България хората ги е страх да санкционират, защото държавата е малка и всеки се страхува. "Ти на мен, аз на теб" така се мисли, и всеки прави отстъпки. Законите са само про форма. Ей така само за да ги има там на книга. Иначе ако някой го хванат в престъпление и по-голяма част от българите си мислят "балък". И почти всеки крадне от там дето бачка, че иначе "нема кинти".
83
3
 
14
 
! Отговори
комин преди 9 години
Такава дунанма, за да изтъкнеш накрая, че си бил в Лондон, Брюксел и Париж? *** немаше смисъл мола ви са...