Мениджър за един ден - да усетиш професията

Експерт: Кариерното развитие трябва да стане част от образованието
23 мар 2015 10:50,
0
Мениджър за един ден - да усетиш професията
Снимка: архив, Ройтерс

Кариерното развитие трябва да стане част от образователната ни система още преди учащите да влязат в университета. Това каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievment Bulgaria, пред телевизия Bulgaria On Air.

Инициативата "Мениджър за един ден", която стартира от сряда и предлага възможност на ученици в рамките на ден да попаднат в реална работна среда, съдейства именно за това, коментира Стойчева.

Предстоящият кариерен форум също е полезен не само за учениците, но и за самите работодатели, които се ориентират в нагласите и уменията на кандидатите, допълни тя.

На практика тези две инициативи предоставят възможност на хората от бизнеса да се включат в образователния процес – нещо, което вече прави образованието по-различно, по-прагматично и по-свързано с практиката в реалния бизнес, смята Стойчева.

По думите на експерта подобно преживяване – да бъдеш мениджър за един ден, е трансформиращо, защото поставя границата между очакването за дадена професия и това, което всъщнос е тя.

Има тенденция да се засилва участието на инженерни специалности, както и тези в сферата на биотехнологиите и на клиничните проучвания, подчерта Стойчева. Тя посочи, че това са нови тенденции на пазара, които се налагат, и бизнесът също е активен да ги предлага. Именно тези професии ще бъдат представени от професионалисти по време на кариерния форум, допълни Стойчева.

Още новини вижте на сайта на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари