Уволнената чистачка с двете висши: Всичко е пари!

Дани е инженер, има син диабетик, болна майка, но не и работа
Обновена: 3 апр 2015 09:46 | 3 апр 2015 09:20,
172
Уволнената чистачка с двете висши: Всичко е пари!
Снимка: Novatv

Даниела Борисова е инженер по образование. Но работи като чистач в "Напоителни системи" в Дупница. Самотна майка е и отглежда 9-годишното си дете сама. А то е с увреждане – има диабет. Грижи се и за майка си, която е болна.

От няколко дни обаче жената е безработна. Чисти в "Напоителни системи" от една година, но иначе е завършила ядрена енергетика и топлоенергетика, магистърска степен в Техническия университет. Средното й образование е по екология от образцовия Техникум по химическа промишленост и биотехнологии в София. Преди да се наложи да напусне столицата, работи в "Техем" - програмира уредите за дялово разпределение на топлината.

"В петък управителят на "Напоителни системи" ме извика и ми съобщи, че с цел оптимизация на разходите искат да ме съкратят на 4 часа. Като се удържат осигуровките, това означава около 120 лева", започва разказа си Даниела пред "24 часа".

"Оставиха ми време да размисля, дали да се съкратя на 4 часа или дефакто сама да напусна. Смятам, че това са просто политически игри, защото преди няколко години, тук в село Джерман, където живеем, общината и кмета и зам.-кметовете решиха, че трябва да има депо за отпадъци на 6 общини. Обявих се и застанах зад хората от Джерман, обявих моята гражданска позиция за това и получих ръкопляскания с намаляване на щата и така", добави младата майка.

Жителите на селото са против терена, а не против депото. Местните вестници ги обвиняват, че са провалили проекта на ГЕРБ и че общината плаща данъци заради тях. Според хората обаче има и други алтернативи на депото, но управляващите не искат да чуят за тях.

"Всичко е пари...", казва Дани и допълва, че не е успяла да спести на сина си Александър цялата история, той просто бил в центъра на събитията. Но детето я подкрепяло. Когато се прибира с новината в петък той я успокоява, казва й "Мамо, спокойно...".

Даниела сама признава, че има пристрастия и по принцип одобрява лявата политика. За да се бори срещу несправедливостта и принудителното уволнение, Даниела решава първо да отиде в местната организация на ГЕРБ в Дупница, за да се оплаче. От там й обещали, че ще й дадат отговор до ден. Той обаче така и не пристигнал. Намира начин да се свърже с Мая Манолова. Жената казва, че тя се отзовала веднага.

От там нататък събитията се развиват лавинообразно. Мая Манолова представя случая в парламента като живо доказателство за лошо управление и политическа чистка на всички нива. Следва словесна битка между лявото острие и премиера Бойко Борисов, за това кой остави жена с две висши образования да работи като чистачка и след това да я уволни.

От парламентарната трибуна премиерът обещава да проучи лично случая.

"Разчитам на премиера и на думата му, защото е избран от народа и трябва да се грижи за народа. Вярвам, че управляващите в нашия град и съвета на директорите на предприятието няма да смеят да му противоречат", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
12
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Гадното е, че в този свят на машини няма значение колко си учил и колко висши образования имаш. Машините могат да вършат нещата в пъти по-добре от хората. А на нас остава сложната задача да ги управляваме. Затова всички хора, които са над 40, имат сериозен проблем с намирането на работа - защото нещата твърде много се промениха през последните 10 години, а след определена възраст е много трудно да си много адаптивен и да учиш постоянно.
66
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инженер работи, като чистачка.....хора без образование тип калинки работят на кючови длъжности и подписват милиони, съдбата на хиляди хора зависи от техните решения. И това виждаме в новините, а какво ли става на по-ниско ниво. В частният сектор самозабравили се работодатели, натрупали неясно как пари "колят и бесеят" и се подиграват със служителите си, самото защото са имали шанса да имат пари.Това е България.
65
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другият въпрос е кой назначава неграмотни ''журналисти" да пишат статии
64
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, хора, стига злобни забележчици коментарчета, а се опитайте само за миг да се поставите на нейното място. Иначе животът(респ. Господ) ще го направи.
63
5
 
13
 
! Отговори
Проблем преди 9 години
Нищожни като брой са коментарите по случаят , но в това нищожно малцинство , огромно мнозинство представляват изкълчени мнения .Ако трябва да съм директен , трябва да кажа , че това са мнения на психопати.Някой трябва да се ангажира и да изследва този феномен.Тази страна , страна на психопати ли става и какво трябва да правят нормалните българи , когато психопатите вече са физиономията на тази страна.
62
2
 
11
 
! Отговори
е как преди 9 години
е как бе бакалавърската степен е висше нали? магистърската е висше нали? и колко станаха 1+1???? двееееееее
61
6
 
36
 
! Отговори
I преди 9 години
Мен пък ме съкратиха червените ***. С ена бакалавърска степен + две магистратури, 2 езика, със стаж и на точното място, на което да прилагам всичко. Назначаване с конкурс. Нещо Майче да кажеш?
60
13
 
24
 
! Отговори
диплома и акъл преди 9 години
С дипломата за висше образование не дават и акъл. Него или го имаш или го нямаш, но във всеки случай няма никакъв шанс да ти дадат в кутийка, когато ти връчват измислената диплома. Бил Гейтс е без висше образование, както и 90% от успелите американски предприемачи, но е милиардер и създател на операционна система, която се ползва от почти 100 % населението на земята.
59
6
 
10
 
! Отговори
ААА преди 9 години
за какви 2 висшета говорят ??? в текста се споменава едно висше в ТУ и средно Техникум по екология -- нищо общо между тях --- Та кои са 2-те вИсши ???......... иначе е завършила ядрена енергетика и топлоенергетика, магистърска степен в Техническия университет. Средното й образование е по екология от образцовия Техникум по химическа промишленост и биотехнологии в София...... ????
58
11
 
9
 
! Отговори
тора бора преди 9 години
Госпожата дали може да прави Ядрени бомби? ИД веднага ще я вземат на работа с висока заплата, ще я ползват и за разплод да имат по вече ИД инженерчета след време.
57
1
 
10
 
! Отговори
до68 преди 9 години
До АнонименВерно е, че тя може би няма как да отиде, но как НЕК да отиде при тея и да предложи работа ?
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 59Много си зле!
55
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мила родна картинка... Енергетик по образование да работи като чистачка, докато в НЕК и всякакви подобни организации работят преводачки, администратори и всякакви *** с РАБФАК. И преди да задавате въпроса "Ми кво прави в Дупница?" си помислете - в това състояние-с болно дете и болна майка, с минимални доходи-как да отиде в друг град да търси препитание? Нали трябва да има първоначални средства за препитание и квартира, а на всичкото отгоре и да има кой да й гледа детето и майката?
54
5
 
16
 
! Отговори
къде точно преди 9 години
Добре де, Мая Манолова какво иска - тая жена да я назначат за ядрен специалист в Дупница ли? И къде точно? В кметството? В местното ХЕИ? В тяхното ВИК? Да посочи къде точно имат нужда от ядрен специалист, за да работи жената по специалноста си.
53
11
 
18
 
! Отговори
броя на жертвите преди 9 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - емигриралите, умрелите, останалите без работа, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
52
1
 
10
 
! Отговори
Д. Ценов преди 9 години
Който иска да има много пари да учи Финанси (науката за парите) ако я разбере ще има пари ако ли не ще бъде хигенист. Както и с другите специалности учиш работиш по специалноста но получаваш възнаграждене за работата си, тоест си фиксиран от към доходи и не можеш да си увеличаваш капитала. Това че в българия Пожарникари стават богаташи и най-големите бандити са без образование а имат милиони, или са ги придобили с измама или някой друг им управлява парите.
51
5
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Във тази държава не ти трябва висше ако нямаш връзки ,а ако имаш връзки пак не ти трябва висше !Нормалното и работно място за което е учела сигурно е заето от такива като Бойко .....такава ни е държавата , такава ни е политиката , такава ни е икономиката .......никаква !
50
11
 
12
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Отново въпроса КОЙ! Кой спря ядрения реактор в Дупница и специалистката по ядрена енергетика остана без работа? От нашата партия веднага настояваме веднага да се пусне ядрения реактор и жената да бъде върната на работа. Тя в момента незаконно заема място на хигиенистка, явно това е партийно назначение.
49
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не знам някъде да има чистачка на пълен работен ден. Браво на директора на предприятието който иска да оптимизира разходите. А на тази никой не трябва да помага, както не ми помагат и на мен. Всеки сам управлява съдбата си. Държавата не трябва да е майка за едни и мащаха за други. Ако има държава тази трябва да се оправя сама както всички ние
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До още колко?--------------ПхахахаКакъв един месец, той ще управлява още дълги годинипредлагам на всички трезво мислещи хора да напускат страната преди да им е минал половината живот.