Окрадоха 12-те мита на Божидар Димитров

Книгата на историка излязла под чуждо име
39

Оригиналът. Снимка: НИМ

12
Книгата на директора на НИМ проф. Божидар Димитров „12 мита в българската история” е била открадната.

Това установила директорката на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. дфн Боряна Христова, когато преглеждала новопостъпили книги в библиотеката.

Корицата била същата, текстът - същият, но името на автора било... Антонио Иванджиков. Издателството, отпечатало книгата, е „Печатница НИМА” ЕООД, Плевен.

Когато Божидар Димитров се снабдил с "новото" издание, се втрещил не по-малко, съобщават от НИМ.

„Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии. Редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало”, коментира Димитров.

„Доколкото знам, компетентните органи, защитаващи авторското право, вече са сезирани, но какво ще направя аз, ще видя по-нататък. Все още съм зает с подготовката на тракийската изложба в „Лувъра“, а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва. Като се освободя, ще видя какво ще ги правя тези юнаци”, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, а колко по-сериозни учени има, ама хората си работят, а не се показват по телевизията час през час и за това не са толкова известни на обществото. Като историк този е кръгла нула, ама виж като медийна звезда е номер 1. Все си мисля, че си е сбъркал професията. Вместо учен е трябвало да стане шоумен.
35
2
 
1
 
! Отговори
до 1212 преди 9 години
Като ти гледам правописа... И ти работиш в библиотека? Боже, опази!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Б.Д.сам си прави реклама.Книгата едва ли е негова.Най-вероятно е плагиатствал и е насъбрал на едно място трудовете на истински доказани историци и е побързал да постави своето име най-отпред...Т.е видите,ли АЗ съм най-баш историка...Историк ,ама за временно ползване с ограничени възможности.
33
1
 
8
 
! Отговори
1212 преди 9 години
Искам да ви кажа, че това не е никаква скрита реклама. Работя в НБКМ и заедно с моя колежка установихме проблема и докладвахме за него. Друг е въпроса, че директорката си преписа заслугата....
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не вземе да се окаже, че открадването е 13-тия мит. :D
31
2
 
8
 
! Отговори
!@#$%5 преди 9 години
Tova si e nqkakva skrita reklama na NessCafe
30
1
 
16
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
То цялата държава е едим мит.
29
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, завистници, направете и половината от това, което е направил Божидар Димитров и тогава говорете! Вие, големите учени, "истинските" професори и научни сътрудници, колко пъти сте защитили България в чужбина?
28
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOI E TOLKOVA PROFESOR,KLKOTO ONIA MINSTAR E SKULPTOR.PO EDNO SI PRILICAT DADOHA IM MNOGO PARI I VAZMOGNOSTI KATO AGENTI NA DS.
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI TARTEI DORI I PRPISAL KNIGI,KAKAV PROFESOR VAOBSHTE E TOI KOMUNISTA OT BLIZKOTO MINALO.
26
5
 
20
 
! Отговори
me преди 9 години
Професор или не, в случая е жертва на престъпление. Това си е чиста проба кражба, не нерегламентирано възпроизвеждане и т.н. Защото вместо неговото име, стои чуждо. И на нас може и да ни е смешно, но след това въпросният крадец ще я преведе, ще я публикува в чужбина и ще носи ползите от труда на друг човек. Това е престъпление! Надявам се да бъде осъден, въпреки че едва ли...
25
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва"............в москва недей !!! ще ни ограбят и после ако си поискаме нещата обратно ще ни плашат с бомби
24
5
 
10
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
Реклама реклама. Защо се обръща внимание.
23
16
 
29
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Тоя набеден за историк доносник на ДС го знаят единствено в родния му Созопол (и то не с добро) и в Централата на ГЕРБ, където отговаря за тоалетната хартия.
22
21
 
21
 
! Отговори
смешници преди 9 години
Плюете ли го.Хахахахахаха смешници.Вас никой не ви плюе не че няма защо като гледам колко сте смешни и жалки,просто сте НИКОЙ.Никой не подоюира за съществуването ви,никой не е чувал за шефовите ви,семейството ви а за Божидар Димитров знае целия свят занимаващ се със история или поне европейска история плюс цяла България и съседните ни страни. По дърво без плодове никой не хвърля ябълки.
21
14
 
26
 
! Отговори
бояджия преди 9 години
А Бояджидар от кого е откраднал 12-те мита? От Антонио Иванджиков ли?
20
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A zashto v ADA , dupkata v koyato sa bulgarite , ne se ohranqva?
19
9
 
27
 
! Отговори
Продължение на 13 преди 9 години
В научните ни институти и в нашите висши училища, понякога се случва, след като обсъдят нечия дисертация и я насочат към защита, по времето преди защитата (около два месеца), същият труд АБСОЛЮТНО ДОСЛОВНО, само с лека промяна на предговора, да бъде отпечатан и издаден като книга от друг автор.Да не говорим пък за безсрамното присвояване на резултати от емпирични проучвания, проведени от по-млади колеги, които планират да напишат книга. Шефът просто публикува от свое име постигнатото от тях.
18
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божидар Димитров никога не е бил професор. Това е медиен прякор. Все едно онзи Деян Икебаната - изпълнителят никога не е казвал да го наричат така, а прякорът му го дадоха медиите заради една негова песен.
17
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агент кой беше този комунист, пръв приятел на боко и незаменим началник на един мммузей?