В "Св. Неделя" започна Опело Христово

Стотици хора си взеха здравец и целунаха свещения кръст
10 апр 2015 20:12,
9
В "Св. Неделя" започна Опело Христово
Снимка: БТА

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" започна Опело Христово с участието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С тазвечершното богослужение Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос.

Разпети Петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес е денят, в който Исус е свален от кръста и в олтара на всеки храм се прави символичното му погребение.

Стотици столичани дойдоха в столичния храм "Света Неделя", за да си вземат здравец, да минат под плащеницата и да целунат свещения кръст, съобщи БНР.

Счита се, че днес Исус е претърпял безброй ругатни, мъки и страдания. Затова в храма се припомнят и се преживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. По-късно от храма ще се изнесе плащеницата и с нея три пъти ще се обиколи храма. След това плащеницата ще се прибере.

Утре е Велика Събота, в която се очаква Възкресението Христово и края на мъките Христови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
фалш и лицемерие затова господ ни изпраща непрекъснато сигнали да сеочовечим ама кой да ги разбере влачат торби с ядене и пиене и каквопразнувати те не знаят 4 дни почивка ядене на корем пране и тупане на килими по лостовететова са празниците за тъпите българи
3
1
 
6
 
! Отговори
ние българите преди 9 години
КЛАСИКА ОТ СМИРНЕНСКИ !ВЕЛИКДЕН Христос ни с любов ослепи.Къде е светата любов?Море от омраза кипи и тътне край кръста Христов.Тълпите реват, все така бездушни и зли кат преди,и все тъй протегнал ръка,под кръста му Юда седи.Разпънат, оплют, обруган,умира босяка смирен...а вред фарисейската *** празнува възкресния ден
2
3
 
3
 
! Отговори
атеист преди 9 години
Много вярващи и опашки, като за скъпи парцалки.Който е вярващ любовта е в сърцето му, другото е лицемерие.
1
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тази църква не се ли казваше преди време Свети Крал.