Миряни посрещнат Великден в църкви без свещеници

В селата хората сами отключват храмовете, четат Писанието, извършват ритуалите
Обновена: 11 апр 2015 07:35 | 11 апр 2015 07:30, Анисия Иванова
40
Миряни посрещнат Великден в църкви без свещеници
Снимка, архив Булфото

Мнозина миряни ще посрещнат Великден в църкви без свещеници. В планинската община Елена църкви има почти във всяко населено място, като общо са 23. Поповете обаче са само петима. Те са принудени да обслужват по една църква в градовете Елена и Златарица и по още десетина по селата, пише "Монитор".

Но е невъзможно божиите служители да бъдат едновременно на няколко места на Великден. Затова те най-често избират да си останат в града.

В селата пък хората сами отключват църквите си, палят свещи, изнасят светата плащеница от олтара и се провират под нея. А някои по-образовани дори излизат на амвона и оттам четат на съселяните си подходящи откъси от Светото писание. Положението е такова във всички села от двете общини Елена и Златарица без изключение.

Във великотърновското село Самоводене пък вече 9 години хората се молят в опасна за живота им църква. През 2006 година в църквата „Света Ирина” се появили пукнатини, които се разширили толкова, че северната и южната страна на храма започнали видимо да се раздалечават една от друга.

Оттогава кметът на селото Николай Милаковски не спира да търси средства за ремонт на храма. Опитите му обаче, удрят на камък. Вместо пари от общината изпратили експерти, които разпоредили църквата да бъде запечатана като опасна и вътре да не се влиза.

Кметът обаче, на своя глава не изпълнил разпореждането и хората в Самоводене продължават да посещават храма си на празници, рискувайки той да се срути отгоре им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 7 е прав,но все пакЗа какво ви е църква построена с крадени пари?
18
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 години
Абе, Днес, поне на Възкресение вместо "ритуали" пишете ОБРЕДИ.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23 "Каквито хората, такава и държавата. Глупави атеисти, прости и злобни."Сега разбирате ли колко Господ е справедлив ? На народ от атеисти не праща свои служители в храмовете си !Така те стоят сами, въртят се в кръг и се напъват "сами да си четат Евангелието" сами да си палят свещите" сами да си посрещат празниците"Страшно е да си сам- т.е без Бога!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито хората, такава и държавата. Глупави атеисти, прости и злобни.
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религия която е наложена със меч не струва,религия която издига секса в култ -велик ден не струва,религия която се възползва от вкарването на малолетни в храма без тяхното съгласие не струва,религия която не отстъпва на педофилия не струва
14
0
 
1
 
! Отговори
do moderatora преди 9 години
Che Vi mola da ne triete edni mnenia za smetka na drugi..badete principen po lesno se givee taka.Svetal praznik Vi gelaa
13
2
 
2
 
! Отговори
do 15 преди 9 години
I prav i ne prav si..Bog ne e belobradia starec...Bog obrazno kazano e okeana ot energia v koato pluvame..
12
1
 
1
 
! Отговори
do 333 преди 9 години
Bog e navsakade i v teb i okolo teb...taka se kazva v tainoto evangelie na eseite koeto Vatikana uporito krie...tam se kazva oche...az sam s teb i ti namach nugda ot sgradi ot kamak i darvo...t.e.varata e v duchata..taka che ako ne vi sr hodi na carkva ne hodete...no si nosete varara v duchata..megdudrugoto za tova govori i Danov- toi kazva Bog e Lubov.
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв бог кви пет лева бе дами и господа,човечеството е заченато в епруветка а не чрез непорочно зачатие,слънцето е нашия бог,слънцето е нашия живот,ние сме енергия,ние сме природата,има ли още луди да ходят по църкви и да палят свещи ? Живейте си живота и не робувайте на матрицата,кой бог ще изостави децата му да бъдат избивани ?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Opitvaite se vinagi da jiveete kato Hristos.Tova e viarata i tiva iska Gospod Bog ot nas.Tova e dostatashno.To e u vas.I e vasmojno.Balgaria niama da umre.Vie niama da izcheznete.Sazdavaite deca.Bog shte vi pomogne da gi gledate a semeistvata vi shte se vazdignat.
9
0
 
0
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Да се радват хората,какво го мислите толкова!
8
4
 
5
 
! Отговори
Хипотетично преди 9 години
Тази вечер за тържествената церемония , в големите градове ,ако сложат детектор на лъжата на входа на черквите , за да не се допусне лъжци и крадци да влизат в черквата , бъдете сигурни че посрещането на Великден ще пропадне.
7
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Вярвам че господ няма да ни оправи положението.
6
1
 
15
 
! Отговори
СъвсемСериозноПитам, преди 9 години
онези овдовели мутреси и други като тях, не се ли замислят откъде са парите,които им паднаха от небето и с които поддържат млади любовници или съдят България за още пари?Такива като тях са забогатели благодарение на г/за си.Ако направят едно добро дело, може пък да отмият поне част от срама си, ако го имат, де.А славните ни ритни-топковци, които станаха милионери благодарение на себе си, от благодарност към Провидението защо не ремонтират една църква, вместо да купуват луксозни *** на Николета
5
3
 
14
 
! Отговори
7 е прав,но все пак преди 9 години
трябва да се уважават и вярващите. Щом като онези хората рискуват и влизат в църквата, която може да рухне, значи вярата им е истинска и за тях това има значение. Вярата ги крепи в тежкия им живот. Те цял живот са плащали данъци. Ако държавата си прави оглушки и нехае за тези хора, къде са тогава новите милионери, които забогатяха на гърба на народа, да построят поне параклис там, та вярващите да не си рискуват живота?Дарина Павлова, Ангелинка на Самоковеца за какво пилеят крадените пари?
4
0
 
4
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Да Данаил.Пьрво вярата.
3
1
 
9
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Добре е да се помолим преди да потърсим помощ от общини, кметове и управа. В такива случаи се прави молебен и се отправя молба до Господ защото на него се уповаваме НЕ на хора!Тогава ще се появят и свещеници и средства и църкви- но първа е вярата!
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, без черкви и попове може, едва ли това е най-големият проблем... Има много села без магазин, без лекар, без полицай, без транспорт... А да запалиш свещичка и да се помолиш и в къщи става.
1
1
 
12
 
! Отговори
до да живее русия преди 9 години
Антихристи? В голяма грешка си. Множеството тук е излишно и погрешно.АНТИХРИСТ Е ЛИЧНОСТ, А НЕ МНОЖЕСТВО.Когато става дума за множество използвай думата "САТАНИСТИ".