"Жълтата гостенка" става все по-страшна у нас

Заболеваемостта расте застрашително
34
"Жълтата гостенка" става все по-страшна у нас
Снимка: архив Reuters

Нивото на заболеваемостта от туберкулоза у нас расте застрашително. За това алармира доц. д-р Христо Ганчев, и.д. управител на “Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна”. Той присъства на разглеждането на годишния финансов отчет на лечебното заведение за 2014 г. от комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

Д-р Ганчев директно обвини министъра на здравеопазването в “пълна некомпетентност” по повод негово изказване, че заболеваемостта от туберкулоза у нас изчезва. “Когато аз бях студент, тенденцията бе до няколко десетки години тази болест да изчезне напълно от картата на Европа”, коментира доцентът. Той обясни, че в момента, както и преди половин век, у нас се отчита заболеваемост от 35 болни на 100 000 души население.

Към днешна дата “Жълтата гостенка” е напуснала почти напълно развитите страни в Европа. У нас обаче нещата не стоят по този начин. Заболеваемостта не само се е запазила, но се е увеличила, защото населението на страната намалява прогресивно.

Освен това усложненията, които причинява “Жълтата гостенка” стават все по-страшни, коментира специалистът.
Към момента в местния Тубдиспансер се лекуват 22-ма лежащо болни. Само през миналата 2014 г. през лечебното заведение са преминали 77 човека, уточни доц. Ганчев, като добави, че това са отчайващи данни за нивото на заболеваемост у нас.

Припомняме, че местният парламент е на път да стартира процедура за ликвидация на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в града и дейността й да бъде преустановена. Лечебното заведение е пред фалит, банковите му сметки са блокирани от фирмата доставчик на храна, а общината е декларирала отказ да го финансира заради липса на правно основание за това.

Управителят на Тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев призова да не се бърза с ликвидацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Пази е !!! преди 9 години
До Лошо!.....,Като дойде чумата, тя не пита кой какъв е - тръшка наред !
23
4
 
7
 
! Отговори
Фтизиатър преди 9 години
До Анонимен При наистина гадния комунизъм имаше туберкулоза колкото не можеш да си представиш. Просто ти нямаше информация за това. Кой щеше да те осведоми - "Работническо дело" ? Или ти си имал интернет !
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При гадния комунизъм тази смъртоносна болест беше изчезнала но с идването на демокрацията отново се завърна по нашите земи....ето едно от постиженията на план РАНЪТ
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Гърция , има Холера , от африка , двама са ,там ги преглеждат и установиха тая гостенка , така ,че това е началото с такива гости където са неканени така е
20
0
 
0
 
! Отговори
Др Ох преди 9 години
И чума ще ви хване каквито сте тикви.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречената демокрация която някои много искаха ни донесе безработица, мизерия, болести, приватизация, кражби и корупция, мутризация , и разруха на държавдоста.
18
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тази болест по времето на социализма я бяхме забравили.
17
0
 
18
 
! Отговори
е сега преди 9 години
Нали е модерно да не се ваксинирате.Не си миете ръцете.Тъпчете се ефтини ***.Построихте къщи,палати,курорти!А няма канализация.Живеете върху *** си.После другите виновни.
16
3
 
19
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО ЕВРОАТЛАНТИК ТИ СИ ЛУД. ЯВНО ИМАШ НУЖДА ОТ ПСИХИАТЪР. ОТКАКТО СТАНАХМЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПА ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТДАВНА ЗАБРАВЕНИ БОЛЕСТИ ЗАПОЧВАТ ДА НИ СПОХОЖДАТ. КОЙ РАЗСИПА ДЪРЖАВАТ КОЯТО БЕ В РАЗЦВЕТА СИ. НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ. ТИ ЯВНО СИ ЕДИН ОТ ТЯХ.
15
2
 
10
 
! Отговори
! преди 9 години
И само да вметна - завръщането на уж преборени заболявания е тенденция навсякъде. Холандия и Германия са пропищели от рязкото повишение на броя болни от шарка, тиф, туберкулоза.....има достатъчно данни по въпроса. И двете държави са единодушни - причината е в противопоставянето на ваксинацията.....И тук се намират доста всезнайковци, които се лекуват сами с....хомеопатия....
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Москов наистина е дрогиран ***. Колко простотии ще направи още докато го разкарат не знам но колкото по-рано по-добре. Защо един читав не направиха министър а все изперкани наркомани.
13
0
 
17
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Има я и по Морето, но крият, за да не стресират туристите!
12
5
 
20
 
! Отговори
истината! преди 9 години
Туберкулозата е социална болест, болест на мизерията. Като разбира се като всяка болест може да порази и богати хора. В началото и до средата на 20 век е била истински бич за капиталистическа България. Хиляди хора са умирали млади от нея, в това число деца и ученици. Голямото разпространение на тая болест преди 1944 г доказва още веднъж в каква мизерия са живели обикновените хора тогава. Противно на измислиците на платените капиталистически *** за уж "доброто" здравеопазване преди 1944 г
11
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой от нас не беше чувал за Туларемия, но ето, че тази изкоренена при соца болест отново се появи. Имаме бруцелоза, малария, шарка и заушка, забравени преди 1989 г. от българите. Когато в 1976 г се появиха въшки между ромските деца в Пазарджик, Ямбол или Сливен (вече не помня града) цяла България говореше за това и всички цъкаха с език. Ние учениците не знаехме какво са това въшки. Минаваше лекарката ни, проверяваше ни и не откриваше ученици с въшки. Нямаше обаче ровещи из кофите за ***.
10
6
 
20
 
! Отговори
истината! преди 9 години
Туберкулозата е социална болест, болест на мизерията. Като разбира се като вскя нолест може да порази и богати хора. В началото и до средата на 20 век е била истински бич за капиталистическа България. Хиляди хора са умирали млади от нея, в това число деца и ученици. Голямото разпространение на тая болест преди 1944 г доказва още веднъж в каква мизерия са живели обикновените хора тогава. Противно на измислиците на платените капиталистически *** за уж "доброто" в здравеопазване преди 1944 г
9
3
 
3
 
! Отговори
скрининг преди 9 години
До Ваксина? Не, мерси!Тъй наречената БЦЖ ваксина, тест Манту не е истинска ваксина в традиционния смисъл на думата. Има много слаби имунни качества, а ефективна ваксина за туберкулоза още не е създадена. Сегашната ваксина има по-скоро диагностично значение. По реакцията на поставената ваксина се разбира, дали пациентът е болен/заразен с туберкулоза или не. Това е нещо като теста за алергия. Показва имаш или нямаш това заболяване. Съответно,ако се открие, че го имаш лечението започва веднага.
8
5
 
27
 
! Отговори
Znae6t преди 9 години
До ЕвроатлантикПри соца нямаше туберкулоза!!!!!!!!!!!!!!!!!!Хората боледуват, защото 20 години USA окупация съсипаха здравеопазването.
7
3
 
25
 
! Отговори
жълтата гостенка преди 9 години
До ЕвроатлантикТочно обратното! Туберкулозата е класическата болест на капитализма, болест на мизерията. Спомнете си от какво е умрял Смирненски, Мина на Яворов, Ал. Стамболийски я преболедувал и хиляди хора още. При соца нямаше туберкулоза. От голямо училище като нашето с около 1500-2000 ученици не знам нито един случай на болен от туберкулоза. Комунистите излекуваха от туберкулозата му дисидента Георги Марков навремето. Смирненски има стихотворение "Жълтата гостенка" за уж добрата здравна с
6
8
 
5
 
! Отговори
Ваксина? Не, мерси! преди 9 години
"Нивото на заболеваемостта от туберкулоза у нас расте застрашително....." Е как ? Ама нали всички сме ваксинирани ?! Защо така ?! Хайде сега господа "мислещи" за нашето здраве ме убедете, че ваксините ни пазят, че са полезни и ей такива глупости! :)
5
48
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
Хората боледуват, защото комунистите за 45 години руска окупация съсипаха здравеопазването. Преди 1944 година преди руската окупация България имаше едно от най-добрите здравеопазвания Европа и туберколозата беше непозната, но комунистите съсипаха икономиката и здравеопазването и изнесоха богатствата на България в Русия. Сега Брюксел и Вашингтон наливат милиарди в България да ни спасяват и да живеем добре, ако не са те щяхме да живеем мизерно като руснаците.