Църквата реши: Симеон II е цар на българите

Ще го споменават по три пъти на литургия
Обновена: 1 май 2015 10:06 | 1 май 2015 10:03,
370
Църквата реши: Симеон II е цар на българите
Снимка: Reuters, архив

Симеон Сакскобургготски ще бъде задължително споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Това реши Светият синод по предложение на пловдивския митрополит Николай.

Решението влиза в сила от тази неделя, а името на Симеон II ще бъде споменавано по три пъти на служба. Въпреки това обаче се очаква още утре патриарх Неофит да титулува бившият премиер. Това ще стане по време на литургия в голямата базилика в Плиска, която е посветена на 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ.

Според традицията на православната църква имената на светски лица се изричат само, ако те са владетели.

Споменаването на Симеон II като цар на българите не е новост в най-новата история на страната. Вестник "Монитор” припомня, че това се е случвало и през 1989 г., но тогава решението е било самоинициатива, а не решение на синода.

В неделя от 9,00 часа в катедралния храм-паметник "Успение Богородично” във Варна по повод годишнината отново ще бъде отслужена литургия от патриарх Неофит, митрополитите на Българската православна църква и гостите от поместните православни църкви. В края на литургията с църковни ордени ще бъдат наградени Сакскобургготски и настоящият премиер Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
15
 
6
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Църквата е малко по просветена от нас, ние сме доста далеч от много неща. Да не забравяме , че и Царя спря разкола в Църквата ...
213
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами той си е Цар от 1943 година, нито има акт за абдикация, нито за детронация, така че реално си е Цар, така че невиждам нищо нередно, просто се възстановява една традиция
212
7
 
13
 
! Отговори
Az преди 9 години
Bulgariya e republika i ne se nuzhdae ot tsar, a naroda oshte po malko. Da izgonyat tupiyat patriarh ot tova pochetno myasto deto zaema!
211
1
 
7
 
! Отговори
Ей преди 9 години
До електорат, прав/а/ си - краде по-малко.
210
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До циркТова е идеята. В тази обедняла България пръдлювци като Сакскобурготски за това се борят. Плачевно е щом в 21 век дриплю от Мадрид доиде да си вземе царства дето не са негови. За това си доведе синовете, не е от родолюбие, играе се театър!
209
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е много станаха, тои цар, Боико вожд.
208
3
 
8
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Tuk v Dublin katoliceskata curkva finansira ucilista, stolove za bedni...A u nas posledno kato im nosih drehi za da razdadat na bednite mi iskaha samo pari..., ce inace ne im se zanimavalo s hamalogia...Niakoi moze li da napise pone edno nesto v polza na bednite, koeto go sponsorira bulgarskata pravoslavna curkva...??
207
3
 
35
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Пълен цирк. Какъв цар щом България е република а не царство.Да си отива в Мадрид и без това във вените му няма нито капка българска кръв. Ами че и синовете му след време ще претендират че са царе по наследство.
206
4
 
25
 
! Отговори
Snorky преди 9 години
Цар ли?? Повече ми прилича на крал.
205
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той продаде ордените на баща си , вие цар го наричате!
204
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука някакви смешници говорят глупости че Симеон не бил коронясан:))) глупци такива вземете прочетете Търновската Конституция чл 26 от същата" Ако Царят встъпи на престола преди да е достигнал тая възраст / 18 год/, то до пълнолетието му се отрежда регенство и настойничество"Обърнете внимание на текста "Ако Царят встъпи на престола" т.е самото наличие на Регентски съвет, е слесдтвие от "встъпването на престола", а и регентите не управляват от свое име, а от името на встъпилия вече Цар
203
7
 
5
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 9 години
аз нямам нищо против щом е цар на българите. да но САМО на българите,а не на всички български граждани.
202
6
 
35
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Цар.. ха! Стига глупости. Един от най-долните крадци на България.
201
4
 
36
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
На Деди Клептомана корона ще му подарят ли?
200
4
 
5
 
! Отговори
Коко преди 9 години
До 280:Нещата са прости, но не и за прости хора. Чети и тогава разсъждавай на глас. В противен случай мълчи
199
3
 
35
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Аман вече. Издържам политически партии,полиция,данъчни ,кметове ,роми ,безработни,пенсионери, попове,войска....вече не помня списъка с осиновените. Остана и цар и неговото домочадие да издържам.
198
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Коко"Умнико", Регентския съвет е управлявал от името на Симеон II, ако той не е бил коронясан като Цар, как тогава ще управлява от негово име :) *** въпрос, за умни хора :) и няма акт нито за абдикация, нито за детронация - ФАКТ :)
197
3
 
18
 
! Отговори
Коко преди 9 години
До 273-я анонимен:Това, че е бил престолонаследник за този период не означава, че е бил коронясван. Референдума фалшифициран или не е признат от всички вкл. и от правителствата на страните победители във Втората Световна Война. Така, че "умнико" първо чети и после поставяй определения или по-добре мълчи за да изглеждаш по-умен.
196
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koi priznava tozi za car DA + NE -
195
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zashto ne popitate naroda , koi shte go priznae za car???? pitaite naroda niama da ima 1 %