Отбелязваме 139 години от Априлското въстание

Почитаме годишнината с различни събития в цялата страна
1 май 2015 10:21,
33
Отбелязваме 139 години от Априлското въстание
Калъчевият мост. Снимка: архив, Булфото

Днес отбелязваме 139 години от Априлското въстание. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Въстанието избухва предсрочно заради предателство, с изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

В него участват около 10 000 души, като прибързаното му обяваване, недостига на оръжие, липсата на международна подкрепа и заинтересованост и готовността на османските власти водят до кървав и бърз край.

Макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата. Априлското въстание намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

Жестокото му потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на конференцията са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници.

Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България.

Годишнината от въстанието ще бъде отбелязана в цялата страна. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства от 20.30 часа на тържествената проверка-заря в Панагюрище по повод на 139 години от избухването на Априлското въстание. Той ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе слово.

Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители ще бъдат на отбелязването на 139-та годишнина от Априлското въстание на пл. "20 април" в Клисура, което започва в 10.30 часа. Тя ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на водача на Априлското въстание в Клисура Никола Караджов.

На тържествата местни самодейци и членове на националното дружество "Традиция" ще представят възстановка на моменти от въстанието в Клисура. Председателят на Народното събрание ще участва в 19.30 ч. във възпоменателната вечер-заря в Копривщица. Цецка Цачева ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника-костница "Априлци".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Светла им памет на тези достойни хора които са възстанали... И както винаги предател!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на някой по им в важно да почитат някакъв си руски комунистически ден на труда...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бунт,бунт на уружие братя да отепаме разбойниците олигарсите и депутатите и КРИБ
6
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Най-важното събитие в Българската история, дали е на 20-ти или на 1-ви, все тази, неми пречи да го честваме и на двата дни!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Датите не са толкова важни !Ние не сне достойни за подвига на тези хора и сме на светлинни години от техните идеали !Поклон !!!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Митинги и демонстрации на този ден, друго не му се полага. ААприлското възстание го преместиха само с една цел- да го обезличаткато събитие и да го вкарат в килера. Точно възстанието, което ни легитимира като народ и общност!!! Пак превиваме услужливо гръб пред новата "политически коректна" директива за сметка на достойнството на нацията! Който не уважава себе си, не може да иска от другите да го уважават! Браво на арменците! Така се отстоява чест и достойнство!
3
16
 
5
 
! Отговори
.. преди 9 години
Първи май е Ден на труда. Не е празник. В нормалните държави на този ден има митинги и демонстрации. Това с Априлското въстание е пълна глупост, ама то и "десницата" тук никога не е блестяла с особен ум.
2
14
 
4
 
! Отговори
777 преди 9 години
всеки един побой или скандал по това време е празник
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Априлското въстание е важна дата в нашата история. Но днес е и 1-ви май. Честит празник на труда. Какво вече да се трудиш неприлично ли е че няма и ред по този повод.