Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина

90% от останалите у нас работят на две места
6 май 2015 08:09, Елка Василева
131
Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова, пише „Монитор“.

„Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания. В Англия заплатата е около 1600 паунда, а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие.

Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно, защото са ни необходими около 5000.

Акушерското съсловие  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
15
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Всеки който е прекарал някай време по чужбина си е да сметка ,че икономиката ни е с много нисък КПД и от там много от проблемите , "ниската " безработица е резултат от ненужните длъжности , които са във всички сектори . В банков клон работят 4 човека +охрана и НИКОГА не съм се засякъл с друг клиент (общинска банка). В автобусите да има продавачка на билети , и т.н.
16
2
 
21
 
! Отговори
Киао преди 8 години
До до 17Във всички е проблема. Ако се проведат реформи както трябва, ще се намерят и пари. Огромни суми се източват от НЗОК под формата фиктивни лечения, има и раздута админитрация...Мисълта ми е, че не са необходими милиарди, а просто качествен контрол от страна на държвните органи и правилна реформа и преструктуриране
15
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фактИ след тези 10 години, в които няма да си гледат изобщо работата заради мижавите заплати пак ще избягат. Разликата е, че ще са натрупали и стаж върху теб и децата ти.Никой не иска да си губи времето да учи тук и после да мизерства, защото "държавата плащала" образованието.
14
2
 
28
 
! Отговори
от 17 до 18 преди 8 години
Ами ти сам си успял да си отговориш на въпроса. Как от къде да вземат? Те вземат достатъчно евро субсидии, евро фондове и какво ли още не, но вместо да решат да ги дадат на работниците си предпочитат да си ги приберат в джоба и да си правят вили, къщи и екскурзии до Майорка (примерно). Сега разбра ли, кой точно е виновен? И докато чорбаджиите разсъждават така хората няма да спрат да бягат и в един момент няма да има вече и кой да ви лекува в болниците.
13
20
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Ако политиците искат да спрат изтичането на мозъци и работна ръка да спрат да крадат толкова и да вдигнат заплатите.-Откъде да вземат милиарди лева на година, за да вдигнат държавните и общинските заплати? Втори въпрос - а откъде частниците ще вземат милиарди лева, за да вдигнат веднага заплатите?Проблемът не е в политиците, а в народа, който не произдвежда достатъчно. Затова, че сте бедни сте виновни самите вие!
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-лошо ще става. Не само акушерките ще бягат - лекари, инженери и т.н. (само политици, полицаи и митничари няма да емигрират). Образованието и без друго е под всякаква критика - платено да го направят, защо? Така или иначе като излезеш зад граница ти се налага преквалификация точно, защото обучението в нашите ни университети (без значение частни или държавни) не е на ниво. Ако политиците искат да спрат изтичането на мозъци и работна ръка да спрат да крадат толкова и да вдигнат заплатите.
11
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А няма нито един напуснал страната, който уреден,***,корумпиран,некадърник на държавна хранилка.
10
9
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Целта от *** управлявали десетилетия е...постигната.Цели социални и професионални групи обезличени налускат държавата,за да се запълни вакуумът след това с...небългари.Крайно време е да им сложим прът и за винаги да ги натирим там,където им е мястото.
9
4
 
25
 
! Отговори
man преди 8 години
Да внесем акушерки от Индия, каквито приказки има и за ИТ сферата. После направо да си внесем и граждани от Индия, че тука не останаха
8
2
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Да си оправя икономиката. Когато не предлагат на хората адекватни условия за живот, хората ще си бягат.
7
13
 
11
 
! Отговори
хан Крум преди 8 години
Прости сте, затова сте бедни!
6
10
 
23
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Образованието трябва да стане платено. Ако някой сключи договор да работи в България, тогава държавата да му плаща образованието. Само така ще спре изтичането на хора с добро образование в чужбина.
5
22
 
7
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
заплати на медецински сестри и акушерки не трябва да са повече от 360лв на месец в Българияа,все пак е криза и така вие с такива заплати ще помогнете на държавата да излезе от рецесията.
4
28
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
И защо трябва да обвиняваш студентите, като главния виновник е безхаберната държава.-Защото крадат нашите пари! Второ, какво да направи държавата? Да изрови съкровище и да раздава заплати ли? Заплатите в дадена държава зависят от БВП на глава от населението, а в БГ той е много нисък, съответно и заплатите са ниски - народът не е особено умен, не работи достатъчно и не работи интелигентно, да не говорим, че краде. Заплатите ще се увеличат, когато народът наистина заработи!
3
6
 
36
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Мислиш ли че това би спряло хората да бягат в чужбина ? И защо трябва да обвиняваш студентите, като главния виновник е безхаберната държава.
2
35
 
19
 
! Отговори
факт преди 8 години
Държавата, т.е. ние данъкоплатците, плащаме на акушерките и после те избягват с нашите пари в чужбина - това си е жива кражба. Който иска да работи в чужбина, трябва да си плаща образованието. За тези, които сключат договор за работят определено време в БГ, пр. 10 г., за тях образованието да е безплатно или на минимални цени. Същият модел трябва да се приложи при всички специалности висше образование.
1
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам някой политик да ми каже причината заради която си заслужава да останеш в България.