Финансовата грамотност куца на младежите ни

Повечето българи искат да се изучава "Финансово образование"
Обновена: 8 май 2015 16:05 | 8 май 2015 15:52, Красимир Ангелов
18
Финансовата грамотност куца на младежите ни

Подрастващото поколение в България няма добра финансова грамотност, смятат 52% от участвалите в проучване, в което участие взеха 1000 читатели на сайтовете Investor.bg, Bgonair и Dnes.bg.

Защо е необходима финансовата грамотност? Този въпрос зададохме месец, преди международната конференция "Образование и бизнес". Основната възраст на участниците в анкетата е от 30 до 40 години.

Категорична, с 87 процента, е подкрепата за въвеждането на предмет "Финансово образование" в образователните програми в училищата. Точно половината от нашите читатели пък смятат, че 7 клас е най-подходящият за въвеждането на финансовото образование.

На въпроса "Какви теми/области са полезни да се изучават в предмет "Финансово образование?", най-много проценти събраха "Спестяване и инвестиции" и "Отношенията с банките и финансовите институции".

74% от анкетираните пък са посочили, че във висшите училища е необходимо да се изучават допълнителни предмети, свързани с финансово образование и не само в специалности с профил.

Според участниците в анкетата става ясно, че българинът има бюджет и го спазва, макар и без стриктна отчетност.

62 процента от анкетираните са убедени, че знаят как да защитят потребителските си права. Специализираните и бизнес медиите се оказват водещите източници на информация когато се взима решение за избор на компания, застраховка, инвестиция, спестяване, пенсионно осигуряване, лизинг и др.

Според скалата от "отлични познания" до "не мога да преценя", 39% определят познанията си като добри.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ? С този въпрос се опитваме да бъдем част от решението, част от модерното образование на младите българи.

Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.Бг организират международна конференция "Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нашите младежи са най грамотни по футбола и чалга певиците и по плюенете по улиците
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нужда да копирате от клипа и дума по дума да го напишете........
12
0
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Най- добре финансовото образование да започне с темата: "Как да не умрем от глад с 500 лева заплата в нашата мила родина- Република България, при цени съпоставими с тези в ЕС"
11
0
 
1
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Non sculae, sid vitae, distimunis !не за училището, за живота учим.това трябва да е мотото на учителитепърво и да го предадат на учениците си.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономическа дисциплина в задължително изучаваните предмети е много добра идея! А също и гражданска отбрана и ред. Религията, културата и морала - у дома.
9
0
 
3
 
! Отговори
Наньо Нанев - старши преди 8 години
Миналата седмица двамата ми сина спечелиха 2-ро място в състезанието по инвестиране за ученици в Обединеното кралство. Повече информация тук -> https://glenthorne.sutton.sch.uk/index.phtml?d=1348781 Линка е към сайта на средното училище в което учат. От една година са в Обединеното кралство. В България са учили в Първа Частна Математическа Гимназия. Това подсказва, че основата не липсва в България, но има нужда от повече взаимодействие между бизнеса и образованието.
8
5
 
4
 
! Отговори
Сгугньо преди 8 години
Финансовата грамотност на немалка част от младите хора се състои в товада изврънкат мама да им "купи" на лизинг телефон, лаптоп, телевизор и т.н. а татко да плаща борчовете и допълнително да дава кеш за харчене.Точно по това време- абитуриентските балове се сключват доста лизингови договори за силиконови импланти на дъщерите ощетени от към гръдна обиколка (и мозъчни гънки)...Финансова грамотност in motion, както казват в хоремага на родното ми село.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вече им куца моралната грамотност. Без характер нищо не става.
6
4
 
4
 
! Отговори
Чичо Скруч преди 8 години
Финансова грамотност = информация за познати и непознати начини за крадене на пари .Не само в България .
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пази Боже от *** финансист.За *** само гега и да пасе оФцете.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета заглавието разбирам, че всякаква грамотност куца. Оправете си словореда.
3
9
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
След като над 50% от Българите мразят богатите вместо да се учат от тях ,не само че им липсва елементарна Финансова грамотност но проявяват и фундаментални различия спрямо психиката и начина на мислене на един успял човек .Което в крайна сметка се отразява и на цялата държава.Така че проблема е много по задълбочен отколкото всички си мислим.
2
2
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Хахаха, това финансова грамотност се изгражда с финанси нали така?! В ***-Абсурдистан заплатите на болшинството от хора са под прага на мизерията за цените които се вихрят....Е, вие каква финансова дисциплина очаквате?! Как да се изгради тази дисциплина?! Отделен е въпроса 4е пове4ето мамини дечица до 30 и кусур години су4ат от мама, тати, баби и дядовци....ина4е са големи патрони като тръгнат на море или екскурзия с бор4ове от приятели, роднини, банката!!! Сбъркан ни е манталитета!!!!!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Втора статия за финансовото образование за днес. Поне напишете, че става въпрос за ПР информация.