Българската църква е превела народа през сложни времена

БПЦ чества 62 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство
10 май 2015 13:53,
31
Българската църква е превела народа през сложни времена
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква е Църква, устояла на превратностите на времето и страстите на този свят, и е превела народа ни през бурни и сложни времена до днес. Това е казал патриарх Неофит днес по повод на 62-годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, цитиран от пресцентъра на Светия синод на БПЦ-БП.

На 10 май 2015 г. БПЦ чества 62 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство и по този повод патриарх Неофит е отслужил Света литургия в храма "Св. Александър Невски". В богослужението са участвали архиереи и свещеници от БПЦ, както и официалните представители на Руската и Румънската патриаршия у нас - архимандрит Филип Василцев и ставрофорен иконом Нелуц Опря.

В своето слово за празника патриарх Неофит е припомнил, че само преди дни тържествено и с пратеници от всички поместни православни църкви отбелязахме 1150 години от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква. Признаването през 927 г. на патриаршеското достойнство на родната ни Църква я прави първата автокефална църква след Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим, и най-старата народностна църква в Европа и сред славянските народи, е посочил Негово светейшество.

"БПЦ е Църква, в която Божията благодат диша и животвори, и обновява духа в нас, нейните чеда. Църква, която ни води към спасение и вечен живот", е казал още в словото си патриарх Неофит.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Хан преди 8 години
И още нещо, по добре не ходете в тия храмове ами вие истински вярващите християни се организирайте на групички и си ходете един-другиму на гости където правете изследвания на Светите Писания. Това за вас ще е много по-добре. Необходимо е за вас да ядете хляба небесен - Словото Божие всекидневно.
14
2
 
7
 
! Отговори
Хан преди 8 години
тия лъжливи богове към Бога Живий, Който е сътворил небето и земята, морето и всичко, що е в тях,Който в миналите поколения остави всички народи да вървят по своите пътища,макар че не преставаше да свидетелствува за Себе Си с благодеяния, като ни пращаше от небето дъждове и плодоносни времена и изпълняше сърцата ни с храна и веселост.И като говореха това, едвам убедиха народа да им не принася жертва, а всякой да иде у дома си.И така виждаш ли вече истината?
13
1
 
7
 
! Отговори
Хан преди 8 години
Нека ти дам и един друг пример, когато апостоли Павел и Варнава изцелиха един хром по рождение човек то народа който беше там заедно с езическите жреци искаше да им направи жертвоприношение взимайки ги за езически богове. Какво им рече Павел? Ето виж сам и разсъди правилно и вярно - Но апостолите Варнава и Павел, като чуха за това, раздраха си дрехите и се хвърлиха между народа, виком казвайки:мъже, защо това правите? И ние сме подобострастни вам човеци и ви благовестим, да се обърнете от
12
2
 
9
 
! Отговори
Хан преди 8 години
Що се отнася до това което ти наричаш хула срещу както ти казваш "богородица и светиите" това не е така. Аз не ги хуля, но изобличавам дяволските лъжи и лъжеучения които използват образа им за да отслабят Христовата Църква чрез идолослужение - и както виждаш тя е твърде отслабена поради този грях който е в нея. А това което ти каза "който не почита божията майка няма да види живот вечен" е една от най-гнусните дяволски доктрини с които вярващите се хващат в мрежите на лукавия чрез греха на
11
1
 
9
 
! Отговори
Хан преди 8 години
Не съм от никоя секта, драги Православен. Аз съм човек който се уповава на Всевишния да се свети Името Му вовеки и пази вярата в Господа Иисуса и аз взимам за мерило Светите Писания а не демонски доктрини. Поздравявам те за твоята ревност към вярата, но тя е погрешно насочена към мене - човека който ви казва истината. Помниш ли думите на Господа Иисуса? - които Аз обичам тях изобличавам и наказвам, бъди ревностен и се покай!
10
0
 
3
 
! Отговори
Православен преди 8 години
хан, ти от коя секта си? Протестанти, йеховисти, мормони?? Кажи да те видим!Недей да хулиш Пресвета Богородица и Светиите, не е добре за тебе! Който не почита Божията Майка няма да наследи вечен живот.Православие е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНСКА ВЯРА, всичко друго са ереси и секти, в т.в. протестантството и католицизма. Господ Бог Иисус Христос, Пресвета Богородица и всички ангели и светии - тях обичаме и почитаме ние православните. И недейте да хулите Църквата, защото тя се суъстои от всички нас -
9
2
 
21
 
! Отговори
Хан преди 8 години
Това особено добре може да се проследи в католицизма където култа към демона "кралица на небето" е достигнал безумни равнища, хората заблудени от него и особено католическите служители са изпълнени с дух на блудство и извратена сексуалност затова са и многото случаи на педофилия и изнасилени деца. Господа Иисуса Христа е предупредил - ще ги познаете по плодовете, или иначе казано по делата.
8
3
 
19
 
! Отговори
Хан преди 8 години
Освен това БГ църквата има и цял езически пантеон на малки богчета на които се молят и палят свещи - доктрината на светиите. Тази доктрина е нелепа по същността си защото според словото Божие светии са всички вярващи които пазят Божиите заповеди и вярата в Господа Иисуса Христа. Всевишния е казал - Бъдете свети, защото Аз съм свет. Има и друго, има икони в които изобразените правят прикрити сатанински знаци с ръце а при стенописите има изобразени масонски символи. Това никак не е добре.
7
1
 
2
 
! Отговори
антрополог преди 8 години
За да се установи официално християнството тук преди 1150 години е направен първия мащабен геноцид над ,, българското ,, у българите. До тогава тенгризмът е бил основният духовен мироглед на индивида. Последиците от тази радикална промяна ги виждаме и днес. ....Съвсем малки традиционни доказателства от древните български обичаи са доживели до днес ( кукерите ). Ако се обсъжда по въпроса от този аспект би било по добре и научно обосновано.
6
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Българската Византийщина, заедно с Царщината увеличиха данъците от 10 процента преди Византирането ни на 70 процента след. Византищината няма нищо общо с Христос, неговите ученици и учението му. То е извратено от императорКонстантин (дето сега го тачат за светия). Цариградския патриарх сключва договор със Султана: "Светската власт в ръцете на Османците, духовната в ръцете на Патриарха". Духовно всички Християни на Балканите бяха предадени. Родолюбивите свещенослужители са от народа.
5
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Православието,което бе натресено на Българите си бе изопачено, то си бе чисто Византийство с цел покоряването на Българите и разбиването единноста на Българите. Успя благодарение на узурпатора Симеон, който уби Расате, отстрани втория си брат, заточи бащо си в манастир. Българският дух бе разбит. Само след 100 години, България пада под Византийско робство. Същата роля църквата е играла след освобождението ни от Византийщината та чак до завладяването ни от Османците. Евтимий бяга в Бачково.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църквата пере яко пари за поповете и техните скъпи часовници коли и какво ли още не.
3
4
 
8
 
! Отговори
* преди 8 години
И едно време БПЦ е била в услуга на властите... Много е помагала БПЦ през Средновековието : да бъдат закрепостени и ограбени до кокал селяните ... и по късно да бъдат предавани хора като Левски ( все едно дали е поп Кръстьо или поп Христо ) .Това , че имало един Иван Рилски и един Патриарх Евтимий трябва да се счита за голяма случайност
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦЪРКВАТА ЛИ?? ПОПОВЕТЕ РЕСПЕКТИВНО И ЦЪРКВАТА ВИНАГИ СЕ НАВЕЖДАТ НА ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ. ТАКА ЧЕ НЕ МИ ПИШЕТЕ ЗА ПОПОВЕ И ЦЪРКВИ КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАРОДА.
1
3
 
11
 
! Отговори
66 преди 8 години
По-вярно е обратното!