БНР-то днес: За едни хилядарки, за други минус 43% хонорари

Журналисти на протест: Не съм процент. Не съм персонал!
Обновена: 11 май 2015 11:32 | 11 май 2015 11:30, Екип на Dnes.bg
90

Снимка: Facebook

"Не съм процент. Не съм персонал", "Минус 43 процента качество" и празна паничка като символ.

Така тази сутрин, с плакати в ръце, десетки журналисти от Българското национално радио протестираха срещу решението на финансовото министерство, негласно подкрепено от ръководството на държавната медия, за съкращение с 10% на разходите за персонал.

"Протестът ни беше провокиран от необходимостта да бъдат намалени тези разходи, защото сега ни орязват хонорарите. Въпросът е, че в БНР, специално в програма "Хоризонт", заплатите по трудов договор са много ниски и ние разчитахме на хонорарите всеки месец - за изработена от нас продукция и дежурства, за да живеем, и сега беше решено да бъдат орязани точно тези суми с цели 43%", сподели пред Dnes.bg един от гласовете на ефира – водещият на новините Николай Петров.

Пред нас той пресметна, че много негови колеги получават заплати, които са доста под средната за страната и работещите в държавната медия са разчитали на тези хонорари, за да получат една прилична месечна заплата, с която да живеят те и семействата им.

"Прилична, доколкото може да бъде прилична за една такава голяма медия. Със сигурност всеки има различна представа за това, кое е прилично и кое не, но... така не може", каза той.

По наши данни, един редови репортер в БНР получава около 600-700 лева чиста основна заплата, след удръжките. С орязването и на хонорарите почти наполовина, допълнително той ще прибави 150 лева, при близо 300 преди.

От думите на Николай Петров стана ясно, че решението за орязването на парите в БНР и в другите дружества на издръжка от бюджета е било взето още през ноември с приемането на финансовата рамка на страната за 2015-а, но месеци наред държавната медия с писма се е опитвала да влезе в контакт с чиновниците от финансовото ведомство, за да се опита да промени това решение.

"В края на март, началото на април ние разбрахме за това, нашето ръководство твърди, че не е могло да постигне изключение за БНР и ще трябва да намалим с 10% разходите си за персонал. Ние недоволстваме от начина, по който е решено да бъдат орязани парите на работещите в радиото, ние, които реално произвеждаме програмата", сподели Петров.

Журналистът допълни, че едва ли ще получат снизхождението на министър Владислав Горанов, но "се надяваме да убедим нашето ръководство, че трябва да преразгледа подхода си при орязването на парите".

Николай Петров сподели още, че радиото е бенефициент по европейски проекти и сега протестиращите настояват да разберат какви са постъпленията в БНР от тях и как се разпределят те.

В радиото се носят легенди как определени кръгове взимат хиляди левове по програми (Европа за мен, Евранет +), които са финансирани от Брюксел. Говори се за суми, достигащи главозамайващите 6 хил. лева.

Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите. А протестът – продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
4
 
! Отговори
efronews преди 8 години
bnr i bnt sa izlishen razhod na bg narod. da gi zakriem. :-)
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е в цялата държава. Мутрите прибират заплати колкото 10-100 обикновени работника. Те не са ли също хора или са богове?
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министерството на истината е създадено в Европейската комисия Брюксел. Целта му е да се бори срещу все по-нарастващия рейтинг на руските медии на запад и защитава европейските граждани от руската пропаганда. Русия успешно конкурира медии като CNN и Reuters.
26
2
 
5
 
! Отговори
Шуменец преди 8 години
До 1111111111111....*** когато не си наясно с нещата защо пишеш из форумите? Радио Шумен не излъчва новини на турски език!
25
5
 
7
 
! Отговори
11111111111111 преди 8 години
Не разбирам за какво РИВЕТИ!!! В Северна България на средни вълни няма програма на БНР освен тази излъчвана от Шумен на турски език. В замяна на това 6 румънски, украйнска, руска, гръцка и македонска! Не Ви ли е срам?????????????!!!!!!!!!!!!!!
24
3
 
5
 
! Отговори
321 преди 8 години
До ГражданинДруго си е да слушаш "конструктора" К.Манолов
23
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нали бяхте най големите поборници за демокрация и гластност какво искате сегаот пазарната икономика да лаете против едните 25 год ама ако може и парите даостанат същите като по тяхно време да ама не
22
0
 
24
 
! Отговори
контрол преди 8 години
Интересно защо в статията се пропуска, че в бнр-то се водят на щат 1600 хрантутници и като обществена медия тия са длъжни да предоставят на данъкоплатците пълна и прозрачна информация кой какво работи и колко *** от чистачката през редовия репортер до директора.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен39-ти.Видимо не си в час и си явен ,,капиталистически интелектуалец.Ако написаното е комунистически патент , не ми е ясно защо за тези неща е написано в библията и защо е разпнат Христос.За тях те питам , защото по лъженето те разпознавам като ,,много вярващ.Само в едно си близко до истината .Капитализмът се е пльоснал и размазал като *** , каквито са и неговите ,,интелектуалци
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нали журналяте се кланяте на бате ви Бойко и не давате косъм да падне от главата му? Като държавно радио си търсете парите от него, не от Янкулов.
19
6
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
"Хибридна война на Русия срещу EU и Nato". Това може да го каже само изключително болен от прекомерно дрогиране евро-атлантически седерастки мозък.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шмекерът Янкулов не е балък, като вас. Беше в частна медия, разбра че там няма гювеч и се върна на държавната ясла. По прости журналисти от тези в БНР има само в частните медии - не могат един вестник да прочетат.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га скачахте по "барикадите" и се деряхте "Кой не скача е червен" не плачехте ? Хак ви е сега - имате избор, да си свиете разходите и постни манджи с коприва, или пък ровене по кофите. Комунизмът си ониде, деца !
16
1
 
5
 
! Отговори
Христо Ботев преди 8 години
Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30-ти.Едва ли си наясно какво са поучавали комунистите , но понеже си капиталистически ,,интелектуалец , поне две неща трябва да знаеш.Първото , при капитализмът и в капиталистическата идеология , човекът като човек го няма , затова и великият Маркс говори за класи.Второто, понеже ще реагираш като ,,много образован , посочи къде е написана капиталистическата идеология, а и къде освен клюки и интригантство може да се открие нещо друго при капитализмът.
14
1
 
11
 
! Отговори
синева преди 8 години
В България има МАЛКО истински журналисти. В България има МАЛКО кадърни журналисти. Болшинството дразни с некомпетентност, заемане на неправилна позиция, говорни дефекти и т.н. Истинският журналист трябва да служи на истината, само на истината, и на цялата истина ТОЧКА
13
12
 
10
 
! Отговори
Въпрос ??? преди 8 години
Някои ще почувства ли ако БНР го закрият.Напротив, няма да дават ефир на *** като Волгин !!!Така, че всички тези тунеядци на улицата.След това БНТ. Някои гледа ли БНТ освен в случайте когато дават спортни предавания???
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nikoy neshte motika. iskat na biuro i na syanka. kolko li poluchavat horata s motikite?
11
4
 
8
 
! Отговори
Стамат 5 преди 8 години
Да им дават на всички по 1000 лв. и да си траят. Като не им изнася, до ходят да пасат патките. Страната е бедна и не може тоя-оня да взимат по 5-6 хил. лв. при положение, че средната заплата е 700 лв.
10
3
 
11
 
! Отговори
Nukem преди 8 години
Ами като не са доволни да написнат, обикновените хора така постъпват.