Чудотворна икона на Св. Богородица идва в София

"Надежда на обезнадеждените" излиза за пръв път от Гърция
Обновена: 12 май 2015 16:48 | 12 май 2015 13:26,
6
Чудотворна икона на Св. Богородица идва в София
Снимка: Булфото, ахрив

Във връзка с честванията на 1150 годишнината от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква на 15 май в София ще пристигне чудотворната икона на Св. Богородица "Надежда на обезнадеждените". Тя идва от манастира Панагия Миртия, митрополия Етолия и Акарнания, Гърция, съобщиха от Св. Синод.
 
Светинята ще остане на територията на Софийска митрополия до 25 май и православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния ѝ образ.
 
Историята на иконата Панагия Миртия е едно доказателство за истинността на православната ни вяра, разказва пред Нова телевизия игуменът на манастира Панагия Миртия йеромонах Йосиф.
 
През периода на Венецианското нашествие, латинците нахлули и превзели гр. Навпакт. Един римокатолически кардинал дошъл с лукавата идея и цел - да отслужи литургия във всички манастири в околностите на езерото Трихонида. Когато наближил манастира Миртия, Св. Богородица не допуснала това деяние и по чуден начин иконата изчезнала. Монасите от манастира и жителите на това място счели, че с присъствието си римокатолическият кардинал ще оскверни светата обител и заедно я напуснали.

След доста години, иконата на Св. Богородица била намерена от един овчар в един храст - мирта. Оттогава иконата е наречена Панагия Миртиотиса или Св. Богородица Миртиотиса. Около 1200-та година на мястото, където е намерена иконата бил построен малък манастир и църква с името Панагия Миртия.
 
Това, което трогва всеки поклонник е надписът над дясното рамо на Св. Богородица, а именно "Надежда на обезнадаждените".
 
През 1493 г. известният местен иконограф Ксенос Дигенис завършва изписването на манастирския храм. С времето образът на Св. Богородица изцяло се заличил. Монасите от манастира помолили иконописеца да направи точно копие на първообраза, тъй като той помнел първоначалното изображение. С голямо благоговение, след усилена молитва той успял да спази особеностите на първообраза, а именно: изражението на Св. Богородица, което съчетава едновременно радост и печал, което всъщност е в синхрон с написа "Надежда на обезнадеждените", както и бадемовите очи на Св. Богородица, които отличават този й образ от всяка друга нейна икона.

Това е първият път, когато иконата излиза извън Гърция и втори път от манастира. По този начин, тя оставя трона си в манастира и посещава една чужда страна.

В днешно време има много случаи, когато Св. Богородица дава радост и благодат на млади бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат в манастира с рожба в ръцете, за да благодарят на Св. Богородица. По традиция това се случва на 40 ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката.
 
Св. Богородица изцелява и много хора от различни болести, дори и от рак. Голяма част от тях не са виждали нито чудотворната икона, нито са чували за манастира. Божията Майка им се явява по чудесен начин и ги упътва към манастира си, за да й се поклонят и благодарят за изцеленията си, разказва още йеромонах Йосиф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
6
 
! Отговори
OMG преди 8 години
Православен прочети какво съм ти писал в предишната тема -dnes.bg/obshtestvo/2015/05/10/bylgarskata-cyrkva-e-prevela-naroda-prez-slojni-vremena.263030
4
9
 
6
 
! Отговори
OMG преди 8 години
Православен, човече стига с тая "богородица" нали ти писах какво представлява тоя култ и ти дадах пасажи от Светите Писания. Култа към "кралицата на небето" е демонска доктрина не разбираш ли? Отхвърли ги тея гнусотии, провери как стоят нещата в Словото Божие, не се доверявай на човешки традиции. Сам Господа Иисуса Христа казва на фарисеите - Заради вашите традиции правите Божия закон безплоден. И не съм мормон, мормонството също е демонска доктрина. Казах ти - аз съм човек уповаващ се на Бога
3
2
 
12
 
! Отговори
Православен преди 8 години
OMG, ти пак ли изпускаш помия по форумите? Оня ден беше с прякор накой си "хан", днес OMG, а гнусотиите, които бълваш са едни същи. Бас държа, че си мормон! Ако искаш да се спасиш бягай от тази пагубна сатанинска ерес на мормоните.Пресвета Богордоица помага на всички верни! Майко Божия, спаси ни!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е благословена Святата Майка Господня!
1
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Sveta Bogorodice,pomagai i na nas,deto ne mojem da doidem i celunem ikonata.

Спонсорирани публикации