Всеки четвърти 24-годишен се шляе без работа

Половината от тях нямат и основно образование
97
Всеки четвърти 24-годишен се шляе без работа
Снимка: Булфото, архив

Младежите в България, които нито учат, нито работят, нито се обучават са около 22 процента от всички на възраст между 15 и 24 години, което е най-големият дял в ЕС. Това сочат данни на изследване на УНИЦЕФ, което ще бъде представено днес на форум в София за младежката заетост, предаде БТА.

Проучването е направено от изследователска агенция EСТАТ в периода 1-17 септември 2014 г., а дискусиите с фокус групите - на 7 и 21 ноември и на 4 декември миналата година.

Загубите за икономиката ни са за близо 2 млрд. лв годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи, сочи извод на изследването.

Резултатите от проучването сочат, че делът на младите хора, които не правят нищо, в училищна възраст е малко под 11 процента, а сред по-големите достига 28 на сто. Изчисленията на база 15-24 годишните в страната, показват, че има 167 670 млади хора, които не за заети и не участват в никаква форма на обучение.

Данните на НСИ от последното преброяване показват, че 1,2 на сто от населението на възраст над 7 години никога не е посещавало училище.

Съществен дял в групата са младите хора, отпаднали преждевременно от образователната система.

Според изследването общо 47 на сто от младежите, които не се занимават с нищо са прекъснали обучението си преди завършване на средно образование, а всеки четвърти е напуснал училище преди да е приключил с основното си образование.

Младите хора със завършено средно образование, които нито работят, нито учат са 48 на сто от всички в групата, а тези, които започват да учат във висши училища, но поради някаква причина прекъсват образованието си, са 0,4 на сто. Пет на сто са пък тези, които са със завършено висше образование.

Те остават извън пазара на труда, защото не успяват да намерят подходяща за квалификацията си работа или не са доволни от заплащането.

Националното изследване показва, че 51 на сто от младите хора в групата са от ромската и от турската етнически групи. Друг рисков фактор за присъединяване към групата е типът населено място.

Изследването показва, че 63 на сто от младите хора, които не учат, не работят и не се обучават, живеят в села и малки градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
16
 
! Отговори
до успешните преди 8 години
Явно е, че повечето от вас са в ИТ сферата, нереално е да говорите за заплатите въз основа само на един сектор. Явно не сте въобще наясно със заплащането в останалите сектори и освен това не всички са в София където дават високи заплати и в някои други сектори
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То при тези заплати така и така ще мреш от глад , ами по-добре да не работиш да пестиш енергия ..
46
4
 
11
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
За София е така,но Бьлгария не е само София,тези 1000лв които наричаш смешни преди 4 г в провинция са взимали само дьржав,служители по общините,,,да не ти казвам за обикновените хора
45
2
 
11
 
! Отговори
До Иван преди 8 години
Този който има семейство, болни роднини. И още един милион причини поради, които не може просто да си грабне шапката и да си търси късмета другаде.
44
2
 
16
 
! Отговори
кирето преди 8 години
и аз се шляех по улиците без работа... после емигрирах
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен52 Ама ти сериозно ли си мислиш, че извън София можеш да успееш без връзки? 1000 лева незначителна заплата? Явно и до сега не си успял да оцениш парите. Аз пък имам познати със международни дипломи работили и навън, но с оглед на кризата в момента не могат. Затова в момента си кретат със 400-500 лева заплата във по-малкия град и се оглеждат за някоя възможност. Това, че ти си успял да започнеш със 1000 лева заплата е някакъв мираж за 99% от младите хора!
42
4
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Първо, БРАВО за успехите. Относно "търсим хора с опит и стаж", това винаги е плашело доста хора. По-нахалните подават CV-та, даже и да не отговарят на "изискванията". По-плашливите/младите си казват "е аз нямам опит, няма смисъл да опитвам" и се отчайват. В крайна сметка работодателя се оплаква, че няма квалифициран персонал и наема най-доброто от подалите. Извода е, че трябва да се опитва.
41
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета глупостите на хората как работодателите търсели хора с опит само, как се успявало с връзки и просто ми става болно... Завърших едно от елитните столични училища и 10 години по-късно всеки от класа ми има професия. Всеки е започнал от нулата, включително и аз. Започнах кариерата си преди 4 години със смешна заплата от рода на 1000лв.. Просто пуснах едно CV към една обява. Това е. Към днешен момент взимам в пъти повече и вървя нагоре. Кадърен и креативен ли си, няма кой да те спре.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 49:Като търсят хора с опит, значи знаят какво търсят.Почваш от нулата, после ако си кадърен ставаш директор. Познавам такива хора, които сами без връзки са стигнали до най-високото стъпало ( под CEO разбира се ).Като стоиш и люпиш семки затъпяваш, одъртяваш и отиваш или да просиш или да вършиш престъпления.
39
3
 
1
 
! Отговори
Шнур преди 8 години
До ЕлемагТи яно нямаш работа, щом по цял ден висиш в нета и раздаваш акъл.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодателите търсят хора с опит и като нямаш, каквото и да си завършил на тях им е все тая.
37
3
 
2
 
! Отговори
До 24 годишния преди 8 години
От УмникаЕ поне опитах :) Не знам защо реши, че работя за без пари. Да се надяваме, че ще поумнееш навреме.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Загубите за икономиката ни са за близо 2 млрд. лв годишно..."Хак да им е. Като "пестиха" по 50 милиона от образование на година, сега ще "губят" по 2 милиарда за икономиката на година. Не е лесно да си *** и алчен! :)
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо страшно в това да си беден докато си млад. Това че в началото ще получаваш мизерна заплата не значи, че ще е завинаги. Както и наученото в у-ще/университета не е завинаги, човек не трябва да спира да се развива, дори да е на 70. Вече няколко мои познати, които помизерстваха в БАН 2-3 години си намериха работи с достойно заплащане (едната е в Новартис), така че просто не трябва да се отказвате или пък да бързате да сте "семейни" за да ви заробват секси работодатели ;)
34
2
 
5
 
! Отговори
24-годишен преди 8 години
Търся бачкери за без пари :) Най вече умника от предните постове
33
1
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
до 40: *** той и Делянчо е "Успял мъж на 33" .В България само такива са успелите!!Аз един със садене на лук и сергия на пазара, не видях 2 къщи да е вдигнал!!А на теория би трябвало!!Стъпка по стъпка от ръководство "Как да създадем бизнес от нулата":1. Трябва да сте роден/а в заможно семейство.!!
32
1
 
12
 
! Отговори
До 24 годишния преди 8 години
Човек си да. Но си още дете, явно. Някой ден като пораснеш някоя жена, която желаеш, ще те нарече "мамино детенце" и ще ти дойде акъла. Само дето ако до тогава нямаш нужните знания и подготовка, ще си силно прецакан. Имай предвид, че жените харесват перспективни мъже. Успех.
31
12
 
3
 
! Отговори
24-годишен преди 8 години
До До 37Да работят маймуните ,че да стават хора :) Язе съм човек вече :)
30
1
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 8 години
Защото има конкуренция. Това, че си се родил не значи, че някой ти е длъжен. Всеки, който си търси работа гледа заплатата. Но ако няма кой да те храни докато се оглеждаш за най-добрата оферта избираш каквото е най-добро в момента. И тук идва момента на амбицията. Искаш ли да си повече или искаш да не си даваш зор?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе защо в тази държава,никой не търси заплата,а търсят само работа ??? :)