Родилките у нас - без права и без гаранции

Друг основен проблем е проследяването на бременността
22 май 2015 09:09,
50
Родилките у нас - без права и без гаранции
Снимка: архив, Reuters

Правата на жените при бременност и раждане не са гарантирани и не се спазват. Това заяви пред "Фокус" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Няма регистър на бременните, няма гаранции за проследяването на бременността. Увеличава се броят на ражданията секцио, а жените не са информирани за рисковете и възможните усложнения", категоричен е Таушанов.

"Основният проблем на жените е проследяването на бременността и този проблем не е решен, независимо от правото на някои изследвания. Много често това, което се появява като усложнения или лекарски грешки, независимо дали е свързано със смърт на детето или на майката, е именно заради липсата на проследяване. Друг проблем е изследването на генетични заболявания в пълен обем. Раждат се много деца с генетични заболявания. Когато настъпи времето за раждане жената трябва да бъде информирана за всички възможни рискове", коментира Пламен Таушанов.

По думите му, жените срещат много проблеми и в самата болница, а здравната грижа за детето и майката след раждането също не е достатъчна. Той уточни, че ражданията секцио у нас са много повече от тези в Европа.

Необходимо е да се създаде регистър на забременяването и да се следят до 1 година след раждането, каза Таушанов. Според него няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Не съм убеден, че нямат права, щом всяка *** може да си самоназначи секцио ПО ЖЕЛАНИЕ! и лекарят е длъжен да се съобразява с желанието и...
6
3
 
11
 
! Отговори
до 4ти преди 9 години
Пресилените изказвания са крайни и зловредни.До 1989 имаше наблюдение на бременности и раждания в селските здравни служби с много добър ефект.На сегашния етап се забравя ,че това е най- физиологичното явление в света. Трагични инциденти винаги е имало и навсякъде по света ги има ,за съжаление и то не в резултат на неглижиране на грижите към бремнната или поради некомпетентност на екипите.
5
0
 
13
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Статии от този род са само увреждащи и без друго хаоса в здравната система.Това е нарушение на етиката !Абсолютно некоректно е поставяне на общ знаменател!Крайно време е да има справедливо и критично и самокритично отношение към изказванията на хора на значими позиции.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството, че тук е още на принципа "кой оцелял, оцелял!", пък другите, ми имали лош късмет... и на никой не му пука. Това родилки, това бебета...бе много важно! Направо сме по-зле от 19 век, ей!
3
10
 
12
 
! Отговори
категорично Против преди 9 години
Нищо в статията не отговаря на истината.за бременните направелията са без ограничение ,и то към тесен специалист акушер-гениколог,същото е и за детското здравеопазване.Завишения брой на "генетичните увреждания " са резултат на Напредъка на медицината в смисъл природата "подава сигнали" за аборт ,но упоритостта на лекарите и бременнати и старателното противопоставяне водят до раждане на увредени бебенца.Същ значение има и преморбидното състояние на бременните - пушачки ,наркозависими и непра
2
0
 
16
 
! Отговори
az преди 9 години
В ГЕРМАНИЯ ВСЯКА БРЕМЕННА НОСИ СЪС СЕБЕ СИ ДОКУМЕНТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА БРЕМЕННОСТТА ,ПРОСЛЕДЯВАНА ПЪРВО ОТ ДЖИ-ПИ ,ПОСЛЕ ОТ 3 МЕСЕЦ ОТ ГИНЕКОЛОГ ,ТАКА ,ЧЕ ДОРИ ,ДА НЕ Е В НАСЕЛЕНОТО МЯСТО ПО ОБИЧАЙНО ПРЕБИВАВАНЕ ,ВСЕКИ ГИНЕКОЛОГ ИЛИ ЛЕКАР ДА ЧЕТЕ И ДЕЙСТВА ВЕДНАГА ПРИ НЕОБХОДИМОСТ
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас."сблъскваме се със "здравна" политика "лекуваме ги за да умрат". Чиста проба бързо "еволюционно" прочистване. Останали са май само старите здравни привилегии за "активните".

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe