Забрана в Кюстендил: Ромите да не гласуват в допитване за кмет

Местният референдум решава да се кандидатира ли Паунов за нов мандат
Обновена: 6 юни 2015 07:34 | 6 юни 2015 07:30,
63
Забрана в Кюстендил: Ромите да не гласуват в допитване за кмет
Снимка: архив Булфото

Ромите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

"Многократно в кюстендилския ромския кв. „Изток“ са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество." Това е официалният мотив, с който местната дясна коалиция изхвърля малцинството от допитването, пише в. „Труд”.

Макар то да се нарича референдум, на практика е избор за кмет преди вота през октомври. Организира се от дясната коалиция, в която влизат 14 партии. Де юре е социологическо проучване и не е нужно разрешение от държавата за провеждането му. Затова и организаторите могат да го проведат както си искат.

Наскоро кметът Паунов съобщи, че мероприятието ще струва не повече от 800 лева и за него няма да се похарчи и стотинка обществени пари.

Още по темата
Жителите на Кюстендил, които не са роми, са около 60 000. Ще се гласува в 90-95 секции - в училищата в града и в по една секция в селата, каза общинският лидер на СДС Анелия Мандалска. Няма никакъв проблем с "бюлетините".

"Ще купим 6 топчета хартия и на принтер ще извадим необходимия брой бюлетини, които ще се попълват саморъчно от всеки участник в допитването. Не ни трябва никаква печатница. Разчитаме на активното участие на гражданите", каза Мандалска. Изборният ден ще започне в 6,30 ч и ще приключи в 20,30 ч. Секционните избирателни комисии ще са от двама доброволци.

След новината, че циганите ще бъдат зачеркнати от гласуването за кмет, не последва никаква реакция от тяхна страна. Ромски лидери казаха пред „Труд“, че повече ги интересува кога техният именит съкварталец Сашо Кръстев-Яо ще отвори обществената баня в квартала, която взе на концесия.

Ромското изключване идва на фона на все още неутихналата голяма болка на местните – депутатът от ДПС

Александър Методиев–Бат Сали, влезе в парламента от избирателния район на Дупница и Кюстендил. 800-те цигански гласа, които той получи миналата година от региона, се оказаха достатъчни да стане депутат.

Обидени, кюстендилци и дупничани правиха митинги и искаха промени в законите. "Уви! Пращахме писма и искания до всички инстанции. От никъде не дойде отговор. А дали Бат Сали вече е забравен за Кюстендил, ще се види", изказа се загадъчно шефът на общинският съвет Иван Андонов.

Самият депутат Методиев не дразни излишно кюстендилци, идва рядко, но само в махалата


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
хм.. преди 8 години
Ако въведат образователен ценз като условие за гласуване, половината от драскачите тук няма да имат право на глас. Така го виждам аз.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати простотията ...И КЪВ Е ТОЯ "РЕФЕРЕНДУМ" , тогава след като няма да участват хората от другите махали...???КОЙ БОЛЕН МОЗЪК ГО ИЗМИСЛИ ТОЯ Т.Н. "референдум"?????!!!!АМИ УТРЕ АКО СЕ ПРОВЕДЕ ТАКЪВ ....СЪС ЗАБРАНА ДА ГЛАСУВАТ "КОМУНИСТИ" и "РУСОФИЛИ"----НАЛИ ШЕ ОРЕВЕТЕ СВЕТА , КАТО ....ДИВИ МАГАРЕТА...??!!!
33
6
 
4
 
! Отговори
Крив макарон преди 8 години
Паунов шовинизъм в действие. С какво право дели хората и на кой иска да се хареса? Или иска да запали Кюстендил понеже усеща че вече не го харесват и свои и чужди.
32
8
 
5
 
! Отговори
образовани преди 8 години
За каква грамотност претендирате,нали ако се постави условие да гласуват само грамотни,половината българи също ще отпаднат.Както по долу едно грамотно същество иска спиране на ''децките'' на ромите
31
9
 
5
 
! Отговори
ехеее преди 8 години
Тоталитаризма се завръща,България никога няма да е просперираща.Какво е това да забраниш на едни хора да участват в референдум.Това ще е нов вид референдум.Както има българска демокрация,това ще е български референдум
30
2
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
К'ви са тия"децки"???Да не е Радецки?
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само за роми ами всички неграмотни с макс основно образование не трябва да гласуват защото са прости. Комшията ми е българин и изпитваше трудности в училище и се отказа след 8кл. Има два-три занаята сега и без работа не остава но ученето беше за него
28
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Требе да се спрат децките на ромите, децки да се дават само на български майки! България има демографски проблем - децки на роми да не се дават!
27
3
 
4
 
! Отговори
do 32 преди 8 години
E pa mojesh da turish i ti skriti cameri kato turski shofior na tir na bg mitnicata ili na kat...;) kato bankov klon v Bulgaria...kato klon na bg magazin za telefoni hem tel...;)kato klon na danachna slujba, mvr direkcia, kmetstvo.;)
26
5
 
6
 
! Отговори
@ преди 8 години
Даваш листче да напише "пауноff". Ако е учил в махалата до втори клас ще напише само "OFF". Защо да хабим само листчетата на пауновата шайка
25
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
който няма средно образование да не участва в никакви вотове е референдумида няма право на шофьорска книжка за каквото и да еда не може да сключва гр бракиначе няма ред и дисциплина
24
3
 
6
 
! Отговори
ul.konstantin nikolo преди 8 години
S mesten naroden bg referendum mogat da otzovat nekoi izbran pogreshno deputat. ;) Vsichko teche, vsichko se meni. ;) Nema da go traiat vechno ia ;)) Vchera dajd, dnes pek, pa moje i grad da udri. Taka sa i nastroeniata na bg demosa i na bg kratosa ;) vchera kazarma, dneska h*i ;)
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 34 trol!Kolko ti plashtat za da izlijesh zadnika na Volen!
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vsicko napisano e tolkovo NEZAKONNO...nikoi ne moje da ti otneme pravoto da glasuvash...a s kakvi pari shte se organizira ako ne s obshtestveni...znachi li tova , che niakoi shte si kupi postta?Pazi boje ot takava vlast...ama sami si pravim jivota po-truden.Daje i romi da sa...kakvo e tova otnoshenie v suvremenna BUlgaria? Kakvi sa tezi Jungle zakoni?Pokazatelno e kolko sme zle
21
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да гласуват *** да ги карат да напишат едно изречение от романа на А.Каралийчев, Тошко Африкански. Този който го напише влиза, който не да отиде да се учи. Вчера гледах в една махала, кой е Ботев, кой е Левски....реакция на *** живеещи на друга планета. Просто, минимум основно образование, не с купена диплома и ДПС ще се стопи наполовина. А Бат Сали ще си продава тока в махалата.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Радомирската република! Долу правителството!
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са пълни глупости и хвърляне на димки.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така трябва да се грасува - даваш му листче и ако напише правилно името на кандидата, вота е действителен! иначе е невалиден! а ромеите "джа"!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24ей ,като видя ей такива ИСКАРАШ вместо изкараш,се питам в кой клас сте
16
3
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Е знаеш граматиката но чакаш някой да ти даде заплата сам неможеш да искараш пет лева ( почти всички сф. Фирми без държавни поръчки са гола вода цял ден си чатят и вземат луди пари )