Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
1
 
! Отговори
мюмюн преди 8 години
един е - няма бащи нито синове. не обръща глуповато другата буза.
12
5
 
4
 
! Отговори
Божил преди 8 години
На комунистите християни не им трябват. Християнинът,за да стане юдеин,първо трябва да стане атеист. На комунистите и Българи не им трябват- Българите постоянно им дирят сметка за кражбите и им крОят кюлафа,и карат червените далавераджии да живеят непрекъснато в страх.
11
3
 
9
 
! Отговори
на Дявола брат му преди 8 години
Ако знаете колко българи са Сатанисти...
10
3
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Гърците се кръстят по 3 пъти,но сред тях има много комунисти и анархисти,много повече от колкото си мисли.
9
11
 
5
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Kartinkata e kuxa,kato glava na ateist.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pulni gluposti plateni idiotizmi , kartata e greshna kato zapochnem ot gurcite koito se krustqt po tri puti samo kato minat prez curkva
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове, пуснете една статия за поскъпването на тока, да се почешем крастата.
6
1
 
7
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
До 5 че според теб идил набожни ли са
5
2
 
4
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Че това го знаем де
4
1
 
9
 
! Отговори
ахъм преди 8 години
То в новините освен статистики да показвате друго имате ли ?
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как може бе, при толкова набожен Примиер.Те навремето милиционерите в Симеоново учеха и вероучение - по 8 часа седмично.
2
7
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Samo 3% sa komunisti-ateisti.Niama losho.
1
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bezbojnici