Фермерските пазари се възраждат

Екологични домашни храни привличат купувачи
Обновена: 14 юни 2015 22:28 | 14 юни 2015 22:27, Десислава Попова
13
Фермерските пазари се възраждат
Снимка: архив, БулФото

Зеленчуци, плодове, ядки и билки, събрани от цялата страна. Сред тях пъстреят бурканчета и шишета с "бабиното" сладко и сиропи, плодови вина. Окото не подминава и няколко "броеници" домашна наденица, калъп бяло саламурено сирене, кашкавал от мандрата. А всичко това се допълва от хляба, ароматен, направен от неизбелени пълнозърнести брашна.

Ако това вече ви е познато от някъде, то можем да кажем, че традицията на фермерските пазари в София - в кв. "Лозенец", в "Иван Вазов" и "Борово", допълват пазарите на екологичните домашни храни във Варна, Пловдив и Бургас.

Целта на инициативата, която се организира от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в рамките на проекта "За Балкана и хората", е да даде възможност за реализацията на качествени и чисти продукти, произведени във високопланински ферми от Централен и Западен Балкан, част от Натура 2000, съобщиха за БТА от организациите.

От там уточниха, че фермерите са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ, т. нар. наредба за директните продажби, което е гаранция за спазване на санитарно-хигиенните и ветеринарни норми. Така потребителите получават истински продукти, произведени по традиционни рецепти и технологии, а фермерите имат достоен поминък и увеличават приходите си, благодарение на скъсената верига на доставки.

Продуктите имат и добавена стойност за природата, тъй като в тези ферми животните се отглеждат екстензивно - със свободна паша и така помагат за поддържането на ценни ливади и пасища, които са дом на редки видове като царския орел и лалугера, казват от Дружеството за защита на птиците.

Традицията на фермерските пазари в столицата се възроди и то законно след десетилетия чакане на пазара в кв. "Лозенец", известен като Римската стена. Там от миналата есен в задната част на пазара всяка събота се събират софиянци, които искат да си доставят радост от вкуса на домашно произведена храна с ясен произход, за което подробно могат да се информират от словоохотливите производители.

В сряда пък от 16.00 ч. до 20.00 часа сергии опъва фермерския пазар в кв. "Иван Вазов", за който столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да стане постоянен, като за целта се обособи покрита част от настоящия пазар. А тази събота официално е открит пазарът в кв. "Борово".

Традицията възродиха и фермерски пазари във Варна, Пловдив и Бургас

Наред със столичани традицията възродиха и варненци с пазара "Чайка", всяка събота от 11.00 ч. до 15.00 часа, пловдивският "Четвъртък пазар" - всяка неделя от 10.00 ч. до 18.00 ч. и всеки четвъртък от 16.00 ч. до 20.00 часа, както и "Славейковото пазарче" в Бургас.

В подкрепа на идеята за фермерските пазари лично е включи и министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Великденски фермерски пазар в София тази пролет. По думите й това е начин до българския потребител да достигне традиционната българска храна. Произходът и качеството на стоките са гарантирани, увери министър Танева и заяви подкрепата си за Столична община и нейното дружество "Общински пазари" в проектите, които са в процедури на откриване на нови такива места, които ще станат постоянни фермерски пазари, с пряк достъп на фермери и биопроизводители.

Интересът към фермерските пазари към момента е доста голям

Безусловно интересът към тези пазари към момента е доста голям, макар според наблюдатели лек отлив да има в летните месеци. Дали причината е отпускарският сезон или доста високите за стандарта на българина цени - вероятно и от двете по малко.

Що се отнася до прословутата българска недоверчивост и скептицизъм, от МЗХ и от екологичните организации, по чиято идея тръгнаха тези пазари, уверяват, че там продукцията е наистина екологично чиста. Повечето от земеделските производители на пазара са с биосертификати, а останалите са регистрирани по законовите правила. Обръща се особено внимание на това стоките да са с етикети, които да удостоверяват произхода и състава им.

Още за фермерските пазари четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: фермерски пазари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
цената щеопредели потреблението за измислени цени никакъв пазарще плащам за холандски семена да ама не
8
1
 
12
 
! Отговори
Do 1 преди 8 години
Другарю, всички подскачаме от радост, че си в Германия. :-) Явно обаче ти е трудно да схванеш, че по времето на комунизма селските пазари бяха унищожени и традицията на "седмичните" пазари изчезна. Такива има в цяла Европа, но в България тепърва се възраждат. До скоро всички зеленчуци продавани по пазарите се продаваще от търговци и идваше от борсата на едро, т. е. не от производител. Идеята би трябвало да предизвика само оадмирации.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото построихме ,,ХЪБЧЕТО ,,толкова и фермерските пазари .Дрънканици на изкуфели, психодемократи .
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 В Германия - с всус на пластмаса . И други живеем там .Храната ,па била и ,,екологична ,,нама нищо общо с произведеното в |България. Най-малкото ,географската ширина има влияние върху това ,часовият слънцепоток вурху продукцията ,климата,въздушните течения и други природни влияния . Така че не се опитвай да бъдеш ,отворко
5
0
 
1
 
! Отговори
наум преди 8 години
не говоря за пазарите, а за едни друсани типове от фондация ли е какво е ...
4
0
 
21
 
! Отговори
наум преди 8 години
тия фермерски пазари са машина за пари, няколко тарикатчета ги държат, пускат търговци който яко им плащат, а цените са невероятно високи....картофи 3 лева, кашкавал 30 лева, кромид по 2-3 лева и тн. Не им пълнете гушите на тези смешници
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Качествена стока в България се произвежда, но се пласира в чужбина. В големите градове има и магазини на малки производители които са много качествени.
2
5
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Ами защо не докарат направо и кравата на базара,да продават топло и прясно мляко.А животното да види кой ще и пие млякото.
1
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ БИ ДА ОТКРИХТЕ ХАМЕРИКА БЕ ТАВАРИШИ? ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ТУК В ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОДАВАТ ТАКИВА ПРОДУКТИ ОТ 20 ГОДИНИ? ПОНЕ АЗ СЪМ ТУК ОТ ТОЛКОВА ВРЕМЕ А Е ВЪЗМОЖНО И ОТ ПО ОТДАВНА. ЦЕНАТА НА ТЕЗИ ПРОДУКТИ ОТ БИОЛОГИЧЕН ВИД БЕЗ ХИМИЯ Е ПО НИСКА ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНИТЕ. НО ПРИ ВАС ЕДВА ЛИ ЩЕ СА НА ПО НИСКА ЦЕНА КАТО ИМ ЗНАМ МАНТАЛИТЕТА НА СЕЛСИТЕ ТАРИКАТЧЕТА.